Alt du bør vide om australsk frømund

06 februar, 2020
Denne fugl fra Australien minder om en ugle, men det er ikke en ugle.
 

Australsk frømund er en fugl med smalle øjenlåg og udstrakt nakke. Den bruger  sin barkfarvede nakke til at kamuflere sig selv. Vi vil fortælle mere om den her.

Australsk frømund kan på mange måder godt minde om en ugle ved første øjekast, men det er faktisk en helt anden type fugl. Den lever i det meste af Australien på alle typer af levesteder. Dens næb er designet til at fange insekter såsom cikader og biller. Desuden kan den ind imellem også finde på at spise frøer og små gnavere.

Modsat uglen så flyver australsk frømund ikke særlig godt. Denne fugl venter tålmodigt på, at sit bytte skal komme tæt på, hvorpå den griber fat i den og vender tilbage til sit udgangspunkt. Den hviler sig i gamle træer med tykt mørkt bark, fordi det gør den næsten usynlig.

Morfologi for australsk frømund

Generelt er australsk frømunds fjerdragt sølvgrå, lidt mere bleg nedenunder og med sorte prikker. Der er også en anden art med en mere rødlig fjerdragt. Dens øjne er gule og den har olivengrå til sort næb.

De fugle, der lever i sydøst, er større end dem, der lever i nord, og de kan blive mellem 35 – 60 cm i længden.

Australsk frømund er en natugle. I løbet af dagen hviler den sig på grene og kamuflerer sig selv, næsten som en del af træet. De har en tendens til at kommunikere med en blød dyb kontinuerlig lyd. Desuden kan den komme med et højt fløjt, hvis den føler sig truet.

Denne art har et bredt fladt næb modsat en ugle, som har et tæt næb, der er mere krumt. Dens klør er svage og ikke krumme som andre fugles. Om vinteren vil dens føde være så begrænset, at den sidder mange dage og nætter i dvale.

 
her en voksen fugl med to unger

Denne dvale er en form for vintersøvn, hvor hjertets rytme og metabolismen er i bund, lige nok til at den kan bevare energien. På koldere dage, især om efteråret og vinteren vil den holde sig et solrigt sted på nordsiden af træet, fordi sommeren på de kanter ofter skinner derfra. Om sommeren går den så om på sydsiden.

Reproduktion og adfærd

Australsk frømund har normalt en parrringssæson, men fugle i mere regnfattige egne kan parre sig på grund af regnen. Desuden vælger denne fugl en partner for livet. Parret vil normal lægge to æg sammen hvert år, og de vil deles om at ligge på reden og holde dem varme, indtil de klækker.

De bygger deres rede af løse grene, som normalt er placeret i en forgrening i træet. Et af de bedste tidspunkter til at se den er ved solnedgang om efteråret. Det er, fordi den vil være ude og spise så mange insekter, som den kan, inden den skal overvintre i dvale.

I løbet af dagen vil dens smukke fjerdragt blande sig med barken på træet, så det vil være svært at få øje på den. Dens fjer er ikke dens eneste særlige kendetegn. Den har også et langt bredt næb, som har givet den navnet frømund.

 
fugl på gren

Disse fugle elsker at fange insekter i luften om natten. De spiser også snegle og skovsnegle og endda mindre pattedyr som mus. Det er et skønt dyr at have i sin baghave, for mens du sover, vil den være travlt beskæftiget med at fange billerne i din have.

Mester i kamuflage

For at undgå at blive set i løbet af dagen sidder den ret op og ned helt uden at røre sig oppe på grenen. Så drejer den sit hoved og holder sine øjne lukkede, så den bare ligner en sprække. Når den sidder sådan, ligner den bare en knækket gren.

Hvis australsk frømund føler sig skræmt, vil den løfte sit hoved op i luften og lukke sine øjne. For alle, som kommer til at se på den, vil den bare fremstå som en gren i træet. Den håber, at den ved at lukke øjnene vil kunne forhindre det, som den nu er bange for, i at se den. Så den bare vil fortsætte med at gå videre.

Hvis en frømund bliver forstyrret, vil den indtage en truende stilling. Den vil løfte sine fjer og vise det orange i øjnene og åbne næbbet helt op for at vise dig dens gule gab. Det gør den i håbet om at kunne skræmme rovdyret væk.

Selvom det er en af de fugle med det mest skræmmende udseende i Australien, så er australsk frømund en af de mest elskede arter på sit kontinent.

 

https://www.australiangeographic.com.au/topics/wildlife/2018/05/tawny-frogmouths-5-things-you-may-not-know-about-these-masters-of-disguise/