Logo image
Logo image

Hvad er grunden til, at min hamster klatrer i sit bur?

5 minutter
Din hamster kan klatre op i buret af mange årsager, men overaktivitet og stress er blandt de mest almindelige årsager. Det bedste, du kan gøre, er at give den andet legetøj i buret.
Hvad er grunden til, at min hamster klatrer i sit bur?
Sidste ændring: 20 maj, 2024

Hamstere er et af de mest populære kæledyr i verden, især blandt førstegangsejere. Disse gnavere er værdsat for deres legesyge, energiske og nysgerrige karakter. Deres pomponformede haler, buttede kroppe og sorte øjne kan smelte hjertet på selv de hårdeste mennesker. I dag vil vi imidlertid spørge, hvad der gør, at en hamster klatrer i sit bur.

Er der noget galt? Find ud af mere her.

Selv om det er vidunderligt at eje et af disse dyr, så kan tamme gnavere nogle gange forvirre os med en adfærd, der er meget svær at tyde. Et eksempel her, som vi lige har nævnt, er hvorfor en hamster klatrer i sit bur? Læs videre for at finde ud af nogle årsager til denne adfærd!

Hamsterens adfærd

Udtrykket hamster bruges til at beskrive gnavepattedyr (Rodentia), der tilhører underfamilien Cricetinae. Denne gruppe har 19 forskellige arter, som er inddelt i 7 slægter. Nogle af de mest kendte er den syriske hamster (Mesocricetus auratus), den kinesiske hamster (Cricetulus barabensis) og den russiske hamster (Phodopus sungorus).

Hamstere er typiske byttedyr. Det betyder, at de indgår i kosten hos krybdyr, hundedyr, kattedyr, rovfugle og mange andre hvirveldyr i det naturlige miljø. Af denne grund er de ret diskrete og tilbringer det meste af dagen beskyttet inde i deres hule.

De kommer kun ud i skumringen og ved mørkets frembrud, og ifølge undersøgelser er deres mest aktive periode fra kl. 18.00 til 06.00.

Disse gnavere hviler i deres bure (eller i deres huler i naturen) i løbet af dagen og sover i gennemsnit 6-8 timer. Det skal dog bemærkes, at deres søvnmønster er polyfasisk, og at de vågner flere gange mellem lurene. Derfor er det ikke ualmindeligt at se dem dovent lede efter mad, når det stadig er lyst udenfor.

Hamstere har deres højeste aktivitet langt ud på natten, når lysindfaldet er praktisk talt nul. Det er meget vigtigt at respektere deres rutiner.

Some figure

Hvad er grunden til, at en hamster klatrer i sit bur?

Alle hamsterarter har et ekstremt hurtigt stofskifte. Det betyder, at de spiser meget (i forhold til deres vægt og størrelse), bruger store mængder energi, vokser hurtigt, formerer sig på rekordtid og dør i løbet af få år. En hun lever kun ca. 2 år, men hun kan føde mere end 30 unger i løbet af sit liv.

I denne artikel vil vi gerne vise, hvor livlige og fysisk aktive disse dyr er. Dette forklarer til dels, hvorfor din hamster klatrer i sit bur. Vi vil gennemgå deres adfærd mere detaljeret i de følgende afsnit.

1. De har brug for at forbrænde energi

Hvis din hamster har sin klatreadfærd om natten fra tid til anden, er der intet at bekymre sig om. Den forbrænder bare energi og træner sine muskler, ligesom den ville gøre i naturen, når den løber gennem buskene. Læn dig tilbage og nyd synet: Det er noget af et syn at se en gnaver klamre sig til tremmerne i sit bur, som en primat gør.

2. Ikke nok miljøberigelse

Udtrykket berigelse af miljøet henviser til alt det, der fremmer et dyrs fysiske og følelsesmæssige velbefindende i forhold til dets omgivelser og det, du giver det. Hvis din hamster kun klatrer i buret og ikke gør andet, når den bevæger sig rundt, er der stor sandsynlighed for, at den mangler ting i buret, der stimulerer den.

For at stoppe denne adfærd (og forhindre, at den bliver en besættelse eller stereotypi) kan du tilføje følgende muligheder:

  • Et bur med to etager, der er forbundet med plastikrør: Hamstere elsker rør og lukkede rum, da de har en lignende opsætning som deres hule ville have. De vil have det meget sjovt med at gå gennem disse tunneler.
  • Hamsterhjul: Hamsterhjulet ervigtigt tilbehør i ethvert bur til gnavere. Uden det vil de før eller siden blive overvægtige.
  • Stiger, perlekugler, vægte og andet trælegetøj (altid købt i en dyrehandel).
  • En kuglekurv med mad indeni: Ved at placere en del af dyrets mad inde i et stykke legetøj, der er svært tilgængeligt, stimuleres de meget og tvinges til at bruge deres instinkter.

For at forhindre, at din hamster keder sig, kan du rotere legetøjet hver måned. Du må dog under ingen omstændigheder flytte hamsterens hule, da det kan stresse den. Du skal blot variere de elementer, der ikke er nødvendige for dens overlevelse (træningsredskaber, rør og legetøj med godbidder til gnavere).

3. Den forsøger at flygte

Det er én ting, hvis din hamster klatrer i buret om natten, men det er noget helt andet, hvis den konstant forsøger at komme ud af døren, forsøger at bide i tremmerne eller udviser denne adfærd også om dagen. Desværre er det som regel tegn på, at dyret er stresset og har brug for at stikke af.

Først og fremmest skal du undersøge, om der er andre kæledyr, der kan få din hamster til at føle sig i fare (f.eks. en kat). Hvis ikke, skal du holde øje med kilder til støj, eller hvis buret står et sted, hvor der skinner lys direkte på det. Det kan f.eks. være, at gnaveren forsøger at flygte fra anlægget, fordi solen skinner, og det er for varmt.

I dette tilfælde er det bedste at gøre at flytte buret. Hvis den foruroligende adfærd fortsætter, skal du kontakte din dyrlæge.

Some figure
Bure med forbindelsesrør og flere etager er ideelle til rastløse hamstere.

Er det godt, hvis min hamster klatrer i sit bur?

Selv om det ikke er nogen dårlig ting for hamsteren at bruge tremmerne i buret til at klatre, er der nogle forbehold. For eksempel frarådes det kraftigt i meget høje bure, da et fald kan beskadige en knogle. Hvis det er tilfældet, anbefaler vi, at du sætter en anden etage i buret, så du udnytter burets højde og giver din gnaver mere plads og variation.

Og en sidste bemærkning: Hamstere med tumorer og allerede eksisterende skader kræver særlig pleje.

Det bedste du kan gøre, hvis du har en syg gnaver, er at placere den i et meget enkelt glasanlæg. Det skal altid være uden låg for at opretholde ventilationen og uden legetøj eller tilbehør. Dette er den eneste måde til at undgå uheld forårsaget af fysisk aktivitet hos svage dyr.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kaim, I., Hedrzak, M., & Ziewacz, L. (2013). Daily activity pattern of the common hamster (Cricetus cricetus) at two localities situated in urban and rural areas. Zoologica Poloniae, 58(3-4), 59.
  • Delville, Y., David, J. T., Taravosh-Lahn, K., & Wommack, J. C. (2003). Stress and the development of agonistic behavior in golden hamsters. Hormones and behavior, 44(3), 263-270.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.