Logo image
Logo image

7 tips til at passe en frø

5 minutter
Padder er søde og en af de mest nysgerrige arter ud fra et biologisk synspunkt. Det er dog ikke nogen let opgave at passe en af dem.
7 tips til at passe en frø
Sidste ændring: 06 maj, 2024

Eksotiske dyr finder i stigende grad vej ind i hjemmene. Øgler, slanger, skildpadder, frøer, salamandere og hvirvelløse dyr er blot nogle af dem, men der findes mange flere, og de findes i alle størrelser og farver. Her fortæller vi dig om nogle grundlæggende tips til at passe en frø.

Padder er ret skrøbelige væsner, og derfor betragtes de som det mest truede hvirveldyrtakson globalt set i naturen. At have en frø i hjemmet kan virke som en simpel opgave, men det kræver tålmodighed, viden og frem for alt respekt for miljøet. Sørg for at læse de tips, vi giver dig for at komme godt i gang med at holde terrarier.

1. Tag aldrig frøen væk fra dens levested

Der er ingen diskussion om dette punkt. Som Den Internationale Naturbeskyttelsesorganisation (IUCN) oplyser, er 41 % af de beskrevne paddearter i fare for at uddø. Klimaændringer, skovrydning, vandforurening og spredning af patogener (såsom ranavirus og chytrid) er de største syndere.

Det skal også bemærkes, at selv om nogle paddepopulationer er store, er det meget få, der reproducerer sig hvert år på grund af deres parringssystemer. At fjerne en voksen frø fra sit naturlige miljø er et reelt slag mod økosystemet, da kun få frøer er heldige nok til at nå det reproduktive stadium.

Tag aldrig et dyr fra dets levested. Ud over at være uetisk betragtes det også som ulovligt.

Some figure

2. Vælg arten meget nøje, når du vil passe en frø

Før du informerer dig om forskellige tips til at passe en frø som kæledyr, bør du vide, hvilken art du skal vælge, og hvor du vil købe den.

Kig kun efter sælgere med fysiske butikker, der har tilladelse til at opdrætte og giver dig de relevante papirer. Det er den eneste måde at være sikker på, at dit kæledyr er blevet opdrættet i fangenskab (og ikke taget fra naturen).

Derudover skal du tage hensyn til, at hver paddeart har sine egne tilpasninger. Frøer af slægten Agalychnis er strengt trælevende, mens frøer af slægten Xenopus lever i vand og næsten aldrig kommer op til overfladen. Indretning af terrariet bør altid ske før (og ikke efter) anskaffelsen af dyret.

3. Indret et bioaktivt terrarie, hvis du vil passe en frø

Hvis der er én ting, som alle padder har til fælles, er det dette: de kræver høj relativ luftfugtighed for at leve. Da de bruger deres hud til at trække vejret, skal deres hud altid være fugtig. Der skal være vand til stede i omgivelserne.

Selv om de nøjagtige intervaller varierer afhængigt af arten, bør ethvert terrarie med en frø som beboer have en luftfugtighed på 70-90 %.

For at opnå disse værdier bør du indrette et anlæg med naturlige planter, træstammer, absorberende substrat (f.eks. kokosfibre) og altid sætte et bassin af varierende dybde, så padderne kan få vand.

Vær forsigtig og vær velinformeret om den akvatiske del af dit terrarie. For det er ikke alle frøer, der svømmer godt (Pacman-frøen er et eksempel).

Derudover skal du også huske på, at de fleste padder kommer fra tropiske områder. Det betyder, at de har brug for en ekstern varmekilde (i form af et varmetæppe) for at forhindre dem i at fryse ihjel. Det passende temperaturområde for mange frøer ligger mellem 24-28 °C. Men der er dog undtagelser.

Dybden og omfanget af terrariets vanddel vil afhænge af de enkelte arters krav.

Some figure
Et godt terrarie til en tropisk frø.

4. Vælg terrariets dimensioner i overensstemmelse med arten

Terrariets dimensioner afhænger af den enkelte frøs behov. For eksempel er den rødøjede frø (Agalychnis callidryas) trælevende og meget aktiv. Så et anlæg på 30 x 70 x 30 centimeter i længde, højde og bredde vil være nødvendigt.

På den anden side er den førnævnte Pacman-frø terrestrisk og bevæger sig meget lidt. Så et terrarie på 50 x 20 x 20 cm vil være tilstrækkeligt.

Nogle frøer har brug for planter og grene til at klatre. Andre har brug for en masse substrat og gravehuler. Det afhænger alt sammen af arten.

5. Hold frøen sammen med artsfæller (med nogle undtagelser)

Når du passer en frø, er du næsten altid nødt til at holde mere end én af samme art. Træfrøer, pilefrøer (slægten Dendrobates) og jordfrøer lever f.eks. i grupper. Bland dog aldrig frøer af forskellige arter sammen. Sørg for, at de alle har samme størrelse, da de ellers kan æde hinanden.

Igen er Pacman-frøen en undtagelse her. Den bør holdes alene, fordi den vil spise alt, hvad den kan få plads til i munden.

6. Du bliver nødt til at opdrætte levende føde for at passe en frø

Alle padder er uden undtagelse insektædende rovdyr. Det betyder, at de lever af hvirvelløse dyr. Desuden skal deres bytte være levende, for at de kan blive tiltrukket af dem. At passe en frø som kæledyr indebærer med andre ord, at man skal have orme, fårekyllinger og kakerlakker i hjemmet.

Det kan virke ubehageligt for mange, men der er ikke andre muligheder. De fleste frøer spiser et variabelt antal byttedyr 2-3 gange om ugen, selv om det varierer fra art til art. Derudover bør insekterne en gang om ugen sprøjtes med specifikke vitamintilskud.

Saml ikke insekter op på gaden eller markerne. De kan være syge eller have indtaget insektmidler.

7. Vær meget forsigtig, når du håndterer din frø

At have en frø som kæledyr er ikke som at have en kat eller en hund. De kan ikke lide at forlade deres terrarie, er rædselsslagne for at blive håndteret og bliver meget let stressede. Hvis du holder din padde hver dag og prøver at lege med den, vil det ikke vare længe, før den dør.

Husk også, at paddehuden er ekstremt følsom. Hvis du er nødt til at holde den af en eller anden grund (f.eks. rengøring), skal du bære nitrilhandsker eller vaske dine hænder grundigt (uden sæbe). Det samme gælder for alle produkter, du putter i terrariet: desinficer det med kogende vand, men tilsæt aldrig kemikalier.

I nogle lande er der drikkevand med et højt klorindhold. I disse tilfælde er det bedst at bruge naturligt flaskevand til at øge luftfugtigheden i terrariet og fylde bassinet.

Some figure

Som du måske har bemærket, er det slet ikke let at passe en frø som kæledyr. Det er muligt at holde et af disse søde dyr derhjemme, men terrariet skal være meget velindrettet. Ejeren skal have en vis erfaring med at holde eksotiske dyr.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • IUCN Red list, IUCN. Recogido a 10 de noviembre en https://www.iucnredlist.org/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.