Logo image
Logo image

Hvor meget vand skal hunde drikke om dagen?

5 minutter
Det er vigtigt, at hundene får nok vand at drikke hver dag, da det forebygger potentielt alvorlige sundhedsproblemer.
Hvor meget vand skal hunde drikke om dagen?
Samuel Sanchez

Bedømt og godkendt af biolog Samuel Sanchez

Sidste ændring: 03 juni, 2024

Selv om de fleste ejere erkender vigtigheden af vandindtag hos hunde, er det ikke så let at vide den nøjagtige mængde, de bør drikke. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du kan beregne dette og sikre, at din hund forbliver godt hydreret, hvilket er afgørende for dens sundhed. Så hvor meget vand skal hunde drikke?

Vand er et meget simpelt næringsstof, men alle levende væseners overlevelse afhænger af det, fordi det er afgørende for, at optimale primære biokemiske processer kan finde sted i vores kroppe. Denne væske hjælper med at regulere kropstemperaturen, behandle føde, fjerne affald og smøre vævene blandt mange andre ting.

Hvor meget vand skal hunde drikke om dagen?

Der er ikke nogen nøjagtig mængde for, hvor meget vand hunde skal drikke, men de skal have frisk vand til rådighed, når de har brug for det. Hvis du skal måle proportionerne, vurderer eksperter, at hunde bør drikke mellem 60 og 70 milliliter vand om dagen pr. kg vægt.

Selv om dette mål kan variere i perioder som sommeren, hvor hunde vil drikke mere vand end normalt. Mængden varierer også alt efter livsstil, især hvis din hund er meget fysisk aktiv.

Some figure

Hvordan beregner man mængden af vand?

Den nemmeste måde at beregne, hvor meget vand hunde bør drikke, er efter vægt med den regel, som vi nævnte ovenfor: 60-70 milliliter pr. kilo. Dette er dog ikke den eneste måde at lave et groft skøn på.

Eksperter siger, at det er muligt at identificere den nødvendige vandmængde ud fra, hvor meget tørfoder hunden spiser. Du skal gange tørfoderets vægt (i kilo) med 2,5. Det giver dig hvor meget vand, du skal give den. Hvis din hund f.eks. spiser 1 kg tørfoder om dagen, skal du give 2,5 liter vand om dagen.

Hvordan ved jeg, om min hund er dehydreret?

At give din hund den mængde vand, den bør indtage, er ingen garanti for, at den rent faktisk drikker det. De fleste ejere opdager først, at deres hund ikke har drukket nok vand, når den bliver syg eller viser tegn på dehydrering, herunder følgende:

 • Tør snude og tandkød: Hundens snude og tandkød skal forblive fugtigt. Når disse områder bliver tørre eller “klæbrige”, kan du derfor mistænke mulig dehydrering. Se også på tandkødets farve (det skal være lyserødt og ikke rødt eller hvidt).
 • Mørk urin: En velhydreret hund vil ikke have mørk eller grumset urin, og den bør ikke lugte kraftigt. Hvis du ser, at din hunds urin er sådan, skal du udelukke mulige infektioner (ud over dehydrering).
 • Indsunkne øjne: Dette symptom indikerer dehydrering, så tjek din hunds øjne, når du har mistanke om, at den ikke drikker nok vand.
 • Tab af hudens elasticitet: Ligesom hos mennesker afspejler hundens hud også dens hydreringsniveau. Tjek denne tilstand ved at knibe forsigtigt i din hunds ryg. Hvis det tager et stykke tid at vende tilbage til sin oprindelige form, skal du have mistanke om dehydrering.
 • Accelereret vejrtrækning: Dette er et af de symptomer, der foruroliger ejerne mest. Det opstår, når dehydrering påvirker kæledyrets kropslige funktion.

Du må ikke vente med at tage din hund med til dyrlægen, når du opdager, at den er holdt op med at drikke vand og viser tegn på sygdom. Det er bedst at identificere årsagen til dehydrering og få din hund behandlet professionelt, før dens liv kommer i fare.

Vandrelaterede sygdomme hos hunde

Vi har indtil videre talt om utilstrækkeligt vandindtag, men hvad sker der, når din hund drikker for meget eller helt holder op med at drikke vand? Det er almindeligt, at ejere bliver alarmerede, hvis de opdager, at deres hund ikke drikker noget flydende vand, men de har en tendens til at falde til ro, når de ser, at den drikker nok igen.

Det skal dog præciseres, at begge adfærdsmønstre kan være et tegn på, at der er noget galt med dens helbred. Her er nogle sygdomme, der er relateret til denne adfærd hos hunde.

 • Tvangsmæssigt drikkeri: Denne lidelse indikerer et presserende behov for at drikke vand. Forbruget er tvangsmæssigt og overdrevent. Det kan være forårsaget af mentale problemer hos hunden eller, som forskning tyder på, et symptom på separationsangst.
 • Polydipsi: Polydipsi er en tilstand af overdreven tørst, der forekommer over en længere periode. Det er almindeligt hos diabetiske eller berusede hunde og ledsages af overdreven vandladning (polyuri).
 • Adipsi: Dette er fraværet af vandindtag i forbindelse med manglende tørstesignaler. Det kan være et symptom på alvorlige sygdomme som hydrocephalus, medfødte anomalier, tumorer i hypothalamus eller cerebrovaskulære problemer.

Hvor meget vand skal hunde drikke? Tips til at fremme vandindtag hos hunde

Hvis ejeren opdager, at hunden ikke indtager den mængde vand, den burde, kan han/hun implementere nogle strategier for at motivere den til at gøre det. Det behøver ikke kun at være vand, da det er muligt at supplere den daglige hydreringsprocent med nogle fødevarer som f.eks:

 1. Frugt og grøntsager: Dem med en god procentdel vand, som f.eks. gulerødder, græskar, æbler og papaya, er ideelle.
 2. Vådfoder: Afhængigt af mærket vil dette fodertilskud indeholde omkring 70 % vand, så det hjælper med at holde dit kæledyr hydreret, mens det spiser.

Derudover skal du identificere, hvorfor din hund ikke kan lide at drikke vand fra sin skål. Materialet, som skålen er lavet af, kan give vandet en dårlig smag (noget, der ofte sker med plastikskåle).

Det er også muligt, at hunden er mere tiltrukket af rindende vand. I så fald kan du overveje at installere et springvand eller en automatisk vandautomat, der konstant udskifter vandet.

Hvor meget vand giver du din hund?

Nu ved du mere om, hvor meget vand hunde har brug for. Du kan nu tjekke, om dit kæledyr drikker den rigtige mængde vand hver dag. Hvis ikke, kan du prøve nogle af de tips, vi har givet dig, for at motivere den til at drikke. Når du identificerer symptomer på dehydrering eller sygdom, skal du gå til en dyrlæge.

På den anden side skal du huske, at der er særlige forhold, hvor hunden skal øge eller mindske vandindtaget. F.eks. har lakterende hunde brug for mere væske, og hunde, der er involveret i intens fysisk træning.

Some figure

Uanset hvad, skal du have en eller to drikkeskåle fyldt med frisk vand, så din hund har adgang til væsken, når den har lyst. Hvis du ikke er sikker på, om din hund drikker så meget, som den burde, kan du overvåge den i et par dage.

Noter, hvor meget vand du giver den, og hvor meget den drikker om dagen. Vis om nødvendigt dataene til en dyrlæge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Camps, J. Agua, es imprescindible que los perros bebas ‘ad libitum’. El mundo del perro.
 • Requerimientos Nutricionales en Perros y Gatos.
 • Peñaranda, D. Ansiedad por separación en caninos llevado al lenguaje repertorial. Fundación Universitaria Escuela Colombiana de Medicina Homeopática Luis G. Páez. 2015.
 • Mª T. Verde Arr-ibas, Mª C. Marca Andrés, S. García Belenguer, J. Aznar Chicote, C. Aceña Fabián, R. Díez González. Síndrome poliuria-polidipsia: ¿Cómo abordaría el diagnóstico? Revista de AVEPA. Vol. 9, Nº 2-1989.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.