Logo image
Logo image

20 almindelige ting, der er livsfarlige for en hund

8 minutter
På denne liste over ting, der kan slå dine hunde ihjel, er der fødevarer, medicin, planter og kemikalier, som du bør holde væk fra dine pelsede venner. Find ud af, hvad de er!
20 almindelige ting, der er livsfarlige for en hund
Sidste ændring: 17 juni, 2024

Der er en række ting, der er livsfarlige for en hund, og det er vigtigt at kende dem for at holde den sikker og altid sund.

Når man tager i betragtning, at hunde er naturligt nysgerrige, vil de gerne smage og bide i alt, og der er nogle kemikalier og fødevarer, der, på trods af at de er giftige, har en høj grad af velsmag, der får hunde til at ville indtage dem uden mistanke om, at de kan skade dem.

De 20 ting, der er livsfarlige for en hund
Glad hund

Her er de 20 ting, der er livsfarlige for en hund, bl.a. fødevarer, medicin, kemiske produkter, planter og manglende pleje fra ejeren.

Mad

I mange hjem er det almindeligt, at hunde venter på, at deres ejere deler deres mad med dem, når de sidder ved bordet. Ud over at skabe dårlige adfærdsvaner kan det også være farligt, afhængigt af hvilken mad den får.

Derfor er det bedst at instruere din hund i kun at spise den mad, der er købt til den. Men følgende er nogle fødevarer, som du aldrig bør give til dine kæledyr, fordi de kan være dødbringende.

1. Avocado

Ifølge Animal Poison Control Center har avocado en toksicitet, der kan være dødelig. Hjælpelinjen for kæledyrsforgiftning siger, at avocado har et giftstof kaldet persin. Det er giftigt for flere dyrearter. De påpeger dog, at det er mindre giftigt for hunde og katte, men en stor mængde af det kan være skadeligt.

Den højeste koncentration af dette giftstof findes i avocadoens frø og skræl. Disse dele kan også få dem til at kvæles.

2. Løg

Løg har en svovlforbindelse kaldet n-propyldisulfid, som er giftig for hunde. Ifølge eksperter producerer det methæmoglobin, et hæmoglobin, der ikke kan transportere ilt. Det gør, at ilt ikke når effektivt frem til dyrets væv.

Symptomer på løgforgiftning hos hunde inkluderer gulsot, mørk urin, takykardi, svaghed, akut hæmolytisk anæmi og nedsat hæmatokrit.

3. Chokolade: Fødevarer, der er livsfarlige for en hund

Chokolade indeholder teobromin, som fremkalder forgiftning hos hunde, fordi deres kroppe ikke er i stand til at udskille det så let. Det anslås, at 100 til 250 milligram per kilo af dette stof kan være dødeligt for hunde.

Eksperter advarer endda om, at en lav dosis kan forårsage alvorlig sygdom, afhængigt af alderen. Det forårsager opkastning, diarré, øget vandladning, takykardi, ataksi, kramper og i alvorlige tilfælde døden.

Some figure

4. Koffein

Forskning forklarer, at koffein er et vandopløseligt alkaloid, der hører til xanthinerne, og som findes i produkter som kaffe, te, kakao og nogle energidrikke. Dets vigtigste funktion er at stimulere det metaboliske og centrale system.

Når en hund indtager kaffe eller et andet produkt med koffein, får den hjertebanken, bliver nervøs, hyperaktiv, får diarré og kan endda dø.

5. Alkoholiske drikke er livsfarlige for hunde

Alkoholiske drikke har negative virkninger på alle dyrearter. Hunde er ingen undtagelse. Selv små mængder forårsager skader, der kan være uoprettelige for nervesystemet.

Symptomer forårsaget af alkoholiske drikke hos hunde inkluderer kramper og åndedrætsproblemer, der kan føre til koma.

6. Nødder

Macadamianødder kan forårsage forgiftning hos hunde. Afhængigt af mængden, der indtages, kan den være mild eller alvorlig og give svaghed i bagbenene, opkastning, ataksi og hypertermi. Selvom symptomerne er alarmerende, resulterer denne fødevare sjældent i dødsfald.

Det er dog vigtigt at forhindre hunde i at spise disse nødder, og hvis det sker, bør man søge akut dyrlægehjælp.

7. Druer

Både friske druer og rosiner er giftige for hunde. Videnskabelige artikler påpeger, at det kliniske billede omfatter opkastning et par timer efter indtagelse, diarré, sløvhed, mavesmerter og anoreksi.

Det understreges også, at enhver dosis er giftig og kan udløse de nævnte tegn. Så sørg for enhver pris for, at din hund ikke indtager friske eller tørrede druer. Hvis du har mistanke om, at den har indtaget dem, så kontakt din dyrlæge.

Medicin

Blandt de ting, der kan slå din hund ihjel, er medicin til mennesker. Uanset hvor bekymret du er for din hunds helbred, bør du aldrig selv give den medicin. Og endnu mindre medicin, der ikke er til veterinær brug, fordi konsekvenserne kan være meget alvorlige.

Nedenstående vil vi fortælle dig, hvad virkningerne er af at give hunde nogle af de mest almindelige lægemidler i hjemmet.

8. Nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) er livsfarlige for en hund

Nonsteroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) omfatter ibuprofen og naproxen, som er sikre for mennesker, men meget livsfarlige for en hund. De kan forårsage mave- og tarmsår og nyresvigt.

Bare en eller to piller af disse lægemidler kan forårsage alvorlig skade hos hunde, katte og små pattedyr.

9. Acetaminophen

Acetaminophen er meget mere giftigt for katte end for hunde. Derfor ordineres dette lægemiddel normalt i lave doser til hunde, fordi deres krop, som forklaret i artikler, metaboliserer det til ikke-toksiske metabolitter.

Alligevel er situationen den modsatte, hvis der opstår en overdosis, fordi dette kan forårsage levernekrose.

10. P-piller

Det kan være meget farligt at efterlade p-pillerinden for rækkevidde, så hunde kan spise dem. Det skyldes, at disse piller indeholder en stor mængde østrogen og østradiol, som kan forårsage hormonel ubalance. Især hvis hunden ikke er steriliseret eller kastreret.

Kemikalier er livsfarlige for en hund

Kemikalier, uanset hvordan de præsenteres eller bruges, kan slå din hund ihjel. Derfor er det vigtigt altid at holde dem væk, under lås og slå eller på et sted, der er utilgængeligt for vores kæledyr.

I dette afsnit minder vi dig om, hvilke produkter der udgør en risiko for din hunds sundhed.

11. Sæbe, blegemiddel og plejeprodukter

Sæbe samt forskellige plejeprodukter indeholder komponenter, der er livsfarlige for en hund, såsom fosfater, ikke-ioniske overfladeaktive stoffer, perborat og karbonat, som bekræftet af eksperter. Disse forårsager alvorlige skader på maveslimhinden.

Blegemiddel giver alvorlige og dødelige forbrændinger i slimhinderne i fordøjelseskanalen, såsom mund, spiserør, mave, tarm og tyktarm.

12. Borsyre, mølkugler og fugtisoleringsposer

Borsyre er en anden af de ting, der er livsfarlige for en hund. Det findes i insektmidler, antiseptiske midler og produkter som mundskyl. Det forårsager opkast, savlen og kramper. Din hund kan endda ende i koma.

Mølkugler, som er meget attraktive for hunde, kan forårsage skader på leveren og centralnervesystemet. Det samme gælder fugtbeskyttelsesposer, som indeholder silicagel.

Nogle planter er livsfarlige for en hund

Mange ejere tror, at hunde og planter er uforenelige, men det er ikke tilfældet. Det eneste, de bør overveje, er planter, der er giftige for deres pelsede ven.

Her fortæller vi dig, hvilke du ikke bør lade være inden for rækkevidde af dine hunde.

13. Guldranke

Guldranke er en af de mest almindelige planter i hjemmet, men den er på denne liste over ting, der er livsfarlige for en hund, fordi den kan forårsage betændelse i mundslimhinden og svælget. Derudover kan den forårsage åndedrætsbesvær, kramper og nyreskader.

14. Alpeviol

Alpeviol har et stof kendt som cyclamen, der virker som afføringsmiddel hos hunde. Det kan forårsage opkastning, kronisk diarré, smerter, kramper, nyresvigt og lammelser.

15. Vedbend

Den farligste del af den almindelige vedbend er dens frugter, som kan forårsage hjertestop, hvis de indtages af en hund.

Afhængigt af den mængde, der indtages, kan hunden lide af opkast, diarré, feber, nedsat hjertefrekvens og endda gå i koma. Hvis hunden kun har kontakt med frugten, kan den få dermatitis, blærer og sår.

16. Nerie

Nerie er en meget prangende blomstrende plante, men hos hunde kan den være dødelig. Den forårsager opkast, diarré, mavesmerter, døsighed, åndedrætsbesvær, arytmi, koma og hjertestop.

Manglende pleje

Vi afslutter denne liste over ting, der er livsfarlige for en hund, med dårlig pleje og opmærksomhed. Det er rigtigt, at hunde af alle racer og størrelser kræver pleje, som kun deres ejere kan give dem. Hvis de ikke gør det, kan det føre til sygdom og endda død.

17. Vaccinerer ikke og giver ikke ormekur

Når en person får en hund, uanset race eller størrelse, bør han/hun besøge en dyrlæge for at fastlægge en plan for vaccination og ormekur. Hvis man ikke gør det, kan det skade hundens helbred, forårsage forskellige lidelser og føre til døden, hvis den pådrager sig sygdomme eller vira, som kunne være undgået.

18. Visse stykker legetøj er livsfarlige for en hund

Valget af hundelegetøj er vigtigere, end mange hundeejere er klar over, især når de er hvalpe. Hunde har en tendens til at tygge i alt, hvad de får i munden. Så det er vigtigt at overveje, hvilket materiale de er lavet af, for at forhindre, at de bliver kvalt, hvis de sluger resterne af deres legetøj.

19. En dårlig diæt

Hunde har brug for en kvalitetsdiæt, der opfylder alle deres ernæringsmæssige behov. Det foder, du giver, skal indeholde et højt niveau af protein og kulhydrater, som skal være tilpasset deres alder, race og type af fysisk aktivitet.

En dårlig kost kan være dødelig på lang sigt.

20. Overdreven varme

At udsætte hunde for høje temperaturer og i for lang tid kan forårsage hedeslag. Ifølge eksperter har brachycephale hunde (bulldogs, boxere og mops) en højere risiko for at lide af denne tilstand, der kan være dødelig.

Hvis du løber om sommeren, skal du desuden være klar over, at varm asfalt kan forårsage forbrændinger på trædepuderne. Under alle omstændigheder er det vigtigt at give hunden tid til at drikke vand og hvile sig i skyggen.

På den anden side bør du aldrig efterlade en hund låst inde i bilen om sommeren, da det kan føre til dehydrering og mangel på ventilation.

Some figure

Undgå disse ting, der er livsfarlige for en hund

Som du kan se, er der mange ting, handlinger og undladelser, der er livsfarlige for en hund. Prøv at tage hensyn til dem for at sikre, at din hunds helbred ikke bringes i fare, og at du har den hos dig i mange år fremover.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amengual, P., Doria, G. Síndrome branquicéfalo, belleza perjudicial. 2012.
  • Corponor. Detergente en polvo, detergente concentrado en polco para ropa. 2015.
  • Muriel, K. Práctica empresarial con énfasis en la clínica de pequeñas especies en la Clínica Médica Veterinaria Animal Hospital. Corporación Universitaria Lasallista. 2018.
  • Pereira, L., Sarkis, A., Brillante, C., Carvalho, R. Intoxicación por uva en perros – relato de un caso. Revista clínica veterinaria. Núm. 101. Pág. 46 – 49, 2012.
  • Joseph D. Roder. Manual de toxicología.
  • Avocado. Pet Poison Helpline.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.