Logo image
Logo image

Top 10 over de farligste ørkendyr

5 minutter
I ørkenen er der normalt ingen mellemvej. Ved den mindste uforsigtighed bruger arterne deres farlige evner til at dræbe deres ofre og går aldrig glip af en chance.
Top 10 over de farligste ørkendyr
Sidste ændring: 01 juli, 2024

Læs videre og mød de 10 farligste ørkendyr. Ørkener er et af de hårdeste levesteder i verden, da overdreven varme og vandmangel gør dem til meget vanskelige steder at leve. Hertil tilføjes, at temperaturvariationen er overdreven, med intens varme om dagen og ekstrem kulde om natten.

Alle disse karakteristika får ørkendyr til at udvikle farlige mekanismer for at klare sig i deres omgivelser. 

Selv om det er svært at leve i et ørkenmiljø, formår et stort antal arter at overleve i det. Et møde med nogle af dem kan dog være fatalt.

De 10 farligste ørkendyr

1. Savskællet hugorm (Echis carinatus)

Det er en giftig hugorm, der findes i Centralasien og Mellemøsten og er en del af gruppen af “Big 4-slanger”, der er berømt for deres farlige gift. Bidet fra denne art er i stand til at dræbe offeret, men ikke alle arter injicerer nok gift til at gøre det.

Dette er en af de mest dødbringende landlevende ofidiearter, der kendes. Alligevel har brugen af antigift i høj grad reduceret de dødelige følger af bid fra denne art.

Some figure

2. Gila-uhyret (Heloderma suspectum)

Gila-uhyret er den eneste slægt af giftige øgler, der findes. I modsætning til hvad mange tror, bruger dette krybdyr ikke gift til at dræbe sine ofre, da dets giftstoffer kun forårsager intens smerte og lammelse. Faren ved denne art ligger dog ikke i det faktum, at den kan forårsage døden, men i den frygtelige oplevelse, den kan udsætte dig for.

Some figure

3. Skorpioner

På trods af deres størrelse kan nogle hvirvelløse dyr også udgøre en dødbringende fare for mennesker. De fleste skorpioner er frygtet af samfundet, da deres giftstoffer har været ansvarlige for flere fatale udfald. På grund af deres natur er tørre og varme miljøer fremragende for dem at trives i, hvilket gør ørkenen til et af deres mest almindelige levesteder.

Some figure

4. Desert recluse edderkop (Loxosceles deserta)

Desert recluse edderkop er en af de farligste edderkopper, der findes i ørkenmiljøer. Det skyldes, at deres gift indeholder nekrotiske komponenter, der kan forårsage alvorlige skader (eller endog døden), hvis skaden ikke behandles med tilstrækkelig omhu.

Some figure

5. Vestlig eller europæisk honningbi (Apis mellifera)

Den vestlige honningbi er blot en variant af den almindelige honningbi. Så dens gift er lige så farlig som den almindelige honningbi. Som du kan forestille dig, er dens stik ikke dødbringende i sig selv. Men risikoen ligger i det store antal bier, der angriber et mål på samme tid.

Desuden kan giften, som de injicerer, udløse en allergisk reaktion, der kan være livsfarlig for offeret.

Some figure

6. Puma (Puma concolor)

Pumaer er farlige dyr, der har tilpasset sig forskellige miljøer. De kan ses i visse områder i bjergørkener. Dette kattedyr er det næststørste i Amerika og er en medfødt jæger, der ikke tøver med at angribe enhver form for bytte. Dens styrke, hurtighed, kløer og hugtænder gør den til en frygtindgydende art.

Some figure

7. Ildmyrer (slægten Solenopsis)

Ildmyrer omfatter et stort antal arter, hvoraf der er eksemplarer, der er tilpasset ørkenens tørre klima. Som om det ikke var nok, forårsager den gift, som disse insekter producerer, en alvorlig irritation i kroppen. Fornemmelsen svarer til en forbrænding. De samme giftstoffer forårsager ofte allergiske reaktioner, som kan være dødelige for offeret.

Ildmyrer opdeler deres koloni i kaster bestående af en dronning, arbejdere og ynglende hanner.

Some figure

8. Strudsen (Struthio camelus): Overraskende nok et af de farligste ørkendyr

Du ville nok ikke forvente at se strudsen på denne liste over de farligste ørkendyr, da de har en tendens til at være ret føjelige fugle. Men de karakteristiske lange ben hos denne særlige art giver den en ekstra evne til at undslippe fra rovdyr. På grund af dens store styrke og knogletæthed, kan et spark fra dette dyr dræbe selv en løve.

Some figure

9. Dingoer (Canis lupus dingo): Nogle af de farligste ørkendyr

Dingoen er en nær efterkommer af ulven, som også har nogle fysiske træk fra moderne hunde. Disse hunde er medfødte jægere i naturen og er normalt ikke aggressive over for mennesker. Mangel på føde kan dog ændre deres adfærd og få dem til at angribe alt levende på deres vej.

Desuden var der en trist hændelse (for ca. 40 år siden), hvor en eventuel flok dingoer angreb og dræbte en kun 2 måneder gammel baby. Denne begivenhed var så chokerende, at der endda blev lavet en film om hændelserne. På trods af dette er der ikke noget sikkert bevis for, at disse dyr var de skyldige, men der er også andre tilfælde af angreb på mennesker.

Some figure

10. Rød kænguru (Macropus rufus): Et af de farligste ørkendyr

Selv om disse pungdyr er velkendte og elskede af samfundet, tænker man ikke så ofte på deres potentielle fare. Det betyder ikke, at de er aggressive af natur, men at deres reaktion på vores tilstedeværelse kan give dem ubehag. Husk, at vi taler om et dyr med veludviklede ben, der er i stand til at forårsage alvorlige skader, hvis du ikke er forsigtig.

Et spark fra en rød kænguru kan forårsage alvorlige brud på menneskers knogler.

Some figure

Hvert af de ovennævnte dyr er i stand til at forårsage alvorlige skader (eller endda døden). På trods af dette vil de fleste ikke angribe, medmindre de forstyrres. Derfor er mange dødsulykker forårsaget af forkert håndtering af dyr: tænk på, at ethvert levende væsen fortjener din respekt. Leg ikke med dets liv, for slet ikke at tale om dit eget.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Swinson, C. (1976). Control of antivenom treatment in Echis carinatus (Carpet Viper) poisoning. Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene, 70(1), 85-87.
  • Eng, J., Kleinman, W. A., Singh, L., Singh, G., & Raufman, J. P. (1992). Isolation and characterization of exendin-4, an exendin-3 analogue, from Heloderma suspectum venom. Further evidence for an exendin receptor on dispersed acini from guinea pig pancreas. Journal of Biological Chemistry, 267(11), 7402-7405.
  • Gilbert, M. M., Snively, E., & Cotton, J. (2016). The tarsometatarsus of the Ostrich Struthio camelus: anatomy, bone densities, and structural mechanics. PloS one, 11(3), e0149708.
  • Winston, M. L. (1992). The biology and management of Africanized honey bees. Annual review of entomology, 37(1), 173-193.
  • Knight, D., & Bangs, M. J. (2007). Case report. Cutaneous allergic vasculitis due to Solenopsis geminata (Hymenoptera: Formicidae) envenomation in Indonesia. Southeast Asian journal of tropical medicine and public health, 38(5), 808.
  • Vorhies, C. T. (1917). Poisonous animals of the desert. College of Agriculture, University of Arizona (Tucson, AZ).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.