Den røde panda: Adfærd og levested

22. september 2019
Læs med om en af verdens meste truede dyr!

Den røde panda lever i bambusskovene i Himalaya og er en af de mest truede dyrearter i verden, fordi man ødelægger dens levesteder.

Den røde panda lever i bjergene i Nepal, Myanmar og det centrale Kina. Denne panda er samtidig en af de mest truede dyrearter i verden. 

På trods af dens navn og fremtoning (den kan godt minde lidt om en vaskebjørn) er den røde panda en helt unik art. Den hører ikke til nogle af de to, vi lige har nævnt. Den er i Ailurus slægten og i Ailuridae familien.

Karakteristika for den røde panda

Denne art har normalt en størrelse som en kat. Hvis du ikke regner dens hale med, kan den måle op til 45 cm i dens totale længde. De har en tendens til at veje mellem 3,5 kg og 7 kg.

den røde panda lever i træer

Farven på dens pels er kastanjebrunt undtagen på dens mave og ben, som er sorte. Dens hale har hvide og røde striber. Dens ører, kinder, snude og pletterne rundt om øjnene er næsten altid hvide. Det er derfor, de minder lidt om vaskebjørnen.

Disse pattedyr har en forventet levealder på omkring 14 år i fangenskab. Der er lavet programmer til bevarelse i mange zoologiske haver over hele verden lige nu. Det skyldes især, at man ødelægger dens levesteder. Sammen med ulovlig jagt har det betydet, at den nu er en meget truet dyreart.

Hvor lever den røde panda og hvad spiser den?

Dens naturlige levested er bambusskovene i bjergene i Himalaya et sted mellem 1.500 meter til 4.500 meter over havets overflade. Landbrug, fåreavl og fældning af træer er ved at fjerne skovene omkring dem, hvilket betyder, at de er ved at miste deres naturlige levesteder. Det er også et problem for dens navnebror: Pandaen.

Røde pandaer er helt vilde med bambus. Det udgør størstedelen af dens føde. Selvom de tilhører en gruppe af kødædende dyr, så foretrækker de at spise som vegetarer. De spiser mest frugt, rødder, skud, lav og bambusblade. Men de kan også finde på at fange insekter, orme, ja selv små hvirveldyr.

Vil du høre noget morsomt om dem? De har udviklet en smag for det søde. Monell Chemical Senses Center fandt ud af dette, da de undersøgte smagsløg hos flere arter af pattedyr. Den røde panda ser ud til at elske smagen af sødestoffer som sucralose, neotam og aspartam.

Rød panda i buskads

Adfærd

De er en art, der klatrer i træer. Faktisk er knoglen på dens håndled så stor, at den ligner en tommelfinger. Den hjælper den med at gribe fat i træet, og de er ekstremt smidige, når de svinger sig fra træ til træ.

De bruger træerne til alt fra at sove, bygge rede og slippe væk fra rovdyr. Sneleoparden er en af dens primære naturlige fjender.

Den røde panda kravler i træer

Ensomme skabninger

Den røde panda er sky og nataktiv. De er også ensomme skabninger undtagen i parringssæsonen. I den del af året begynder hannerne at lave små enstavelsesord såsom “wa.”

Den røde panda markerer sit territorium gennem urin, på samme måde som hunde gør det. Urinen har en stærk lugt, der lader andre dyr vide, at den er der.

Hunnen er drægtig i cirka 115 dage. De kan få et sted mellem 1 og 4 unger af gangen, men normalt får de kun 2. De er født blinde, men har allerede hår. De bygger reder i træerne for at kunne være i sikkerhed for eventuelle rovdyr.

en sød unge

Mødrene tager sig af pasningen og plejen af ungerne, som bliver i reden i cirka 90 dage. Den røde pandahan viser ikke meget interesse i sit afkom.

Vil du høre endnu en sjov ting om dem? Denne art har også tilnavnet “fire fox” (ildræven) som helt klart har givet en del forvirring med internetbrowseren af samme navn. Faktisk har kineserne det samme ord for rød ræv som for rød panda. Men logoet for Firefox er faktisk dannet på baggrund af en ræv, ikke vores elskede røde panda.

Vi kan kun håbe, at vi ved at give opmærksomhed til dette dyr og den fare, der truer den, kan gøre noget for at stoppe den fra at blive helt udryddet. Del denne artikel vidt og bredt!