Fiskekatte: En truet dyreart

2. juli 2019
Disse katte er i fare for udryddelse på grund af ødelæggelsen af deres levesteder samt jagt og vilkårligt fisker, som efterlader dem uden deres vigtigste kilde til føde.

Har du altid troet, at ingen katte kan lide vand? Så skal du i hvert fald lære mere om fiskekatte. Ligesom deres navn antyder, spiser disse dyr primært fisk. Prionailurus viverrinus, som dette dyr hedder på latin, lever primært i Sydøstasien, hvor de er i fare for udryddelse, primært fordi deres naturlige omgivelse bliver ødelagt af mennesker.

Hvor kommer fiskekatte fra?

Denne lille kattefamilie findes i forskellige områder i Indien, men hovedsageligt i de nordøstlige områder. De bor også ved foden af Himalaya i Nepal. De bor også i Indus-dalen i Pakistan. Andre steder, man har observeret fiskekatte, er:

  • Bangladesh
  • Sri Lanka
  • Sumatra og Java (øer i Indonesien)
  • Bhutan
  • Malaysia
  • Thailand
  • Vietnam
  • Cambodia
  • Myanmar
  • Kina

Disse dyr bliver normalt fundet i våde områder såsom sumpe, tidevandsstrømme eller områder med floder op til 1.500 meters højde.

Fiskekatten er en forholdsvis lille kat, der holder til i Syd- og Sydøstasien. Dog er dette dyr i fare for udryddelse på grund af ødelæggelsen af de vådområder, som den bor i.

fiskekatte

Fysiske kendetegn

Nogle ville mene, at mønsteret, som fiskekattens pels har, virker som en tilpasning til deres omgivelser. Imidlertid er deres delvist blegede pote ikke mere udviklede end hos andre katte.

Andre fysiske kendetegn ved Prionailurus viverrinus er:

  • Vægt: mellem 6 og 16 kg
  • Størrelse: Måler mellem 66 og 86 cm mellem hoved og krop – hunnerne er mindre end hannerne
  • Krop: Lang og robust
  • Ben: Korte i forhold til resten af kroppen
  • Hale: Tyk og kort (ca. 30 cm)
  • Hoved: bred
  • Snude: lang
  • Pels: Dobbelt lag i en oliven-grå farve. Katten har mørke striber langs halsen og ansigtet og brune pletter langs kroppen. De har også en række ringe rundt om halsen.

Hvad spiser fiskekatte?

Fiskekatten er et dyr, der lever størstedelen af sit liv alene. Fiskekatten er primært nataktiv og fanger ikke kun sit bytte fra vandkanten, men hopper gerne i vandet efter deres mad. De er gode svømmere og dykker endda for at få fat i deres bytte.

Fisk er heller ikke deres eneste kilde til føde. De spiser også:

  • Frøer
  • Skaldyr
  • Slanger
  • Fugle
  • Gnavere

Eksperter mener, at ligesom huskatte, så har fiskekatten også evnen til at reproducere hele året. Dog blev det højeste antal fødsler, der nogensinde er blevet registreret – i det mindste i det nordøstlige del af Indien – blev optaget i marts og maj.

Fiskekattens graviditet varer ca. 63 dage. De kan føde op til fire unger og amme dem i seks måneder. Når de er omkring 10 måneder gamle, er de modne nok til at forlade moderen og begive sig ud i livet på egen hånd.

fiskekatte ved vand

En truet dyreart

Fiskekatten har en levetid på omkring 12 år, og de er i fare for udryddelse, på trods af at mange lande har sat dem under beskyttelse.

Dette dyr fremgår også som en sårbar art og er på den røde liste over Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen (IUCN). Derudover er det i tillæg II til konventionen om international handel med truede arter (CITES), og du skal have en særlig tilladelse til at transportere dette dyr internationalt.

De største trusler er:

  • Ødelæggelse af vådområder (på grund af menneskelige bosættelser, jord til landbrug osv.)
  • At dyret jages, hovedsageligt på grund af dens pels.
  • Destruktiv og vilkårligt fiskeri, som drastisk mindsker bestanden af fisk, som er deres vigtigste fødevarekilde.