Har du hørt om myrepindsvinet?

31 oktober, 2019
Læs alt om myrepindsvinet, der er i familie med pindsvin og og hulepindsvin. Dette pungdyr har pigge og spiser alle slags insekter og orme.
 

Selvom det ved første øjekast kan ligne et pindsvin, er egenskaberne ved dette løjerlige dyr, myrepindsvinet, virkelig unikke.

Myrepindsvinet (Tachyglossus aculeatus) er uden tvivl et unikt dyr. Det hører til familien Tachyglossidae og underarten Tachyglossa. Faktisk er det det eneste dyr i denne underart.

Disse usædvanlige dyr kaldes på engelsk for Echidna, og er opkaldt efter en nymfe i græsk mytologi, der betragtes som mor til mange legendariske monstre. Men hvorfor er disse dyr så unikke?

Kendetegn ved myrepindsvinet

Myrepindsvinets krop er kompakt og rund, måler mellem 30 og 50 centimeter og vejer op til 7 kilo. Det har en tyk pels og lange takkede pigge som består af keratin. Piggene fungerer meget praktisk som en forsvarsmekanisme mod rovdyr.

Myrepindsvinets pigge fungerer meget praktisk som en forsvarsmekanisme mod rovdyr

Myrepindsvinet har en lang snude. Den huser en lang og klistret tunge, der er næsten 20 cm lang og er meget praktisk til at spise sin kost bestående af insekter og orme. I stedet for tænder har den hornplader i overmunden, til at findele føden.

Myrepindsvin er kendt for at være fremragende gravere. Dette skyldes deres kraftfulde forpoter såvel som deres bagpoter. En af tæerne på deres bagpoter er større end resten af ​​tæerne. Derfor bruger de dem til at kradse og rengøre sig selv.

 

Reproduktion og amning

Ved reproduktionen lægger hunnen et enkelt æg. Inkubationsperioden er 10 dage, og den finder sted i pungen. Ligesom kænguruer har den en pose i huden, hvor babyer opholder sig i cirka 45 dage.

Metoden til amning af de små myrepindsvin er også unik. Da myrepindsvinet ikke har nogen brystvorter udskiller hunnen mælk gennem porerne på huden for at fodre babyerne.

Senere, når de begynder at udvikle pigge, graver hun en hule som en sikker havn for sin unge. Derefter, 7 måneder senere, er det unge myrepindsvin klar til at overleve på egen hånd.

Myrepindsvin er kendt for at være fremragende gravere

Disse dyr har lange liv. Der er faktisk registrerede tilfælde af myrepindsvin, der er blevet mere end 50 år gamle.

Myrepindsvinets levested

Dette enestående dyr lever i New Zealand, Tasmanien, Australien og Ny Guinea. Generelt er det vanskeligt at få at se, da det er et nataktivt væsen.

På trods af hvad vi måske tror, ​​går myrepindsvinet ikke i dvale. Det går dog ind i en dyb søvn, når temperaturen når over 25 grader. Som vi kan se, er det et af de mest løjerlige og ekstraordinære dyr på jorden.

 
  • Nicol, S. C., Andersen, N. A., Morrow, G. E., & Harris, R. L. (2018). Spurs, sexual dimorphism and reproductive maturity in Tasmanian echidnas (Tachyglossus aculeatus setosus). Australian Mammalogy.

 

  • Morrow, G. E., Jones, S. M., & Nicol, S. C. (2016). Interaction of hibernation and male reproductive function in wild Tasmanian echidnas Tachyglossus aculeatus setosus. Journal of Mammalogy97(3), 852-860.