Logo image
Logo image

Gift fra næbdyr: Alt, hvad du behøver at vide

4 minutter
Næbdyrets gift er en af dets mange særegenheder. Hvis du vil lære mere om denne særlige karakter, skal du læse denne artikel.
Gift fra næbdyr: Alt, hvad du behøver at vide
Sidste ændring: 05 februar, 2024

Der er intet mere besynderligt dyr end et næbdyr! Da det første udstoppede eksemplar blev bragt til England fra Australien, troede forskere, at det var en joke. Det sveder mælk, har elektrisk modtagelse, lægger æg, har 10 kønskromosomer, og hvis det ikke var nok, hvis du irriterer det, skal du muligvis håndtere gift fra næbdyr!

I denne artikel fortæller vi dig alt om dette dyrs gift. Ligesom resten af dens egenskaber er dette også en, som eksperter ikke kan forstå. Hvis dette har vakt din nysgerrighed, så læs videre.

Effekten af gift fra næbdyr på mennesker

Næbdyr (Ornithorhynchus anatinus) er et semi-akvatisk pattedyr endemisk til Australien og øen Tasmanien. Det er den eneste levende repræsentant for sin familie (Ornithorhynchidae) og slægt, selvom nogle lignende arter er fundet i fossile optegnelser. Det er en af de fem arter, der stadig eksisterer i monotremernes orden, sammen med myrepindsvin.

Dette dyr er relativt genert, og kun hannerne er giftige, i modsætning til hvad folk normalt tror. Få “bid” eller skader forårsaget af dette pattedyr er blevet registreret, men mennesker, der har lidt dem, har rapporteret intens smerte. Omkring såret dannes der et ødem, som spreder sig over det berørte område.

Interessant nok hævder nogle mennesker, at denne gift kan producere hyperalgesi. Det betyder, at patienten reagerer ganske alvorligt på smerter i dage, uger og endda måneder efter kontakt med toksinet, da nociceptorerne (celler, der er ansvarlige for at opfatte smerter) i området påvirkes på lang sigt.

Næbdyr injicerer 2 til 4 milliliter gift i et bid.

Selvom det ikke er dødeligt for mennesker, skal smerten forårsaget af gift fra næbdyr ikke tages let. Den er så intens, at selv morfin ikke kan lindre den. Derudover er giften i stand til at producere den førnævnte hyperalgesi, ødem, hyperventilation og endda anfald afhængigt af den injicerede mængde.

Gift fra næbdyr består af 19 forskellige peptider og yderligere ikke-proteinkomponenter, som undersøgelser indikerer. Eksperter har bestemt tre typer forbindelser, der udgør det:

  1. Defensiner: Disse er fremstillet af næbdyrets immunsystem og ligner dem, der findes i krybdyr, edderkopper, fisk og søstjerner, selvom det udviklede sig anderledes hos disse pattedyr.
  2. Natriuretik: Neurotoksiner forbundet med muskelatrofi.
  3. Nervækstfaktorer: Disse peptider er relateret til hyperalgesi, da de favoriserer forgrening og oprettelse af nerveender.

Er giften dødelig for mennesker?

Gift fra næbdyr er dødeligt for små dyr, men ikke for mennesker. Desuden er det ikke et jagtdyr, andre rovdyr er klart farligere end det, og hunner har ikke gift. Så hvad har de brug for det til?

Den mest overbevisende teori i denne henseende antyder, at det er et våben til parringstiden. Hannerne kæmper indbyrdes for at etablere et territorium og opnå parring. Det finder sted mellem juni og oktober. Derfor vil det faktum, at det bider et menneske, have meget at gøre med, om det truer dyret på en eller anden måde, især i parringstiden.

Interessant nok har hunnerne af denne art 2 æggeledere, men kun den venstre er funktionel.

Hvordan produceres gift fra næbdyr?

Gift fra næbdyr produceres i lårkirtlerne, der er placeret på bagbenene. Disse kirtler forbindes til to hælsporer, der er fastgjort til en lille knogle, hvilket giver en bedre angrebsvinkel ved leddet.

For kvinder er sporen rudimentær. Den udvikler sig aldrig, som den gør hos hannen, og derudover falder den ud, før de er et år gamle. De genetiske oplysninger, der er nødvendige for at producere giften, er på det mandlige kromosom. Så det ville ikke være fornuftigt at bevare denne struktur for livet i det kvindelige køn.

Næbdyrsangrebet består i at give et “spark” baglæns med betydelig kraft og stikke deres offer med deres sporer. Slaget er intenst. Folk, der har været i denne situation, har haft brug for lægehjælp til at fjerne sporen.

Some figure

Et næsten forhistorisk dyr!

De spændende fakta om dette pattedyr slutter aldrig. Den fælles forfader mellem næbdyr og mennesker, mener eksperter, levede for omkring 170 millioner år siden. Siden har arten adskilt sig fra stort set alle andre dyr og deler kun 80% af genomet med resten af pattedyrene.

Deres mange kønskromosomer er tættere på kyllinger, da det ser ud til, at de ikke har ændret sig meget siden forhistoriske fugles tid. Nylig sekventering af dets genom har afsløret vigtige opdagelser, der forbinder pattedyr, æg og gift. Vi anbefaler, at du kigger på de citerede kilder, hvis du gerne vil vide mere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Whittington, C. M., Koh, J. M., Warren, W. C., Papenfuss, A. T., Torres, A. M., Kuchel, P. W., & Belov, K. (2009). Understanding and utilising mammalian venom via a platypus venom transcriptome. Journal of proteomics, 72(2), 155-164.
  • Whittington, C., & Belov, K. (2007). Platypus venom: A review. Australian Mammalogy, 29(1), 57-62.
  • Bansal, P. S., Torres, A. M., Crossett, B., Wong, K. K., Koh, J. M., Geraghty, D. P., … & Kuchel, P. W. (2008). Substrate specificity of platypus venom L-to-D-peptide isomerase. Journal of Biological Chemistry, 283(14), 8969-8975.
  • Whittington, C. M., Papenfuss, A. T., Locke, D. P., Mardis, E. R., Wilson, R. K., Abubucker, S., … & Warren, W. C. (2010). Novel venom gene discovery in the platypus. Genome biology, 11(9), 1-13.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.