Europæiske ugler: Nattens rovfugle

23 marts, 2020
Rovfugle er majestætiske dyr, som flyver over himlen i søgen efter et bytte. I dag ønsker vi at fokusere på ugler, nattens rovdyr.
 

Nattens rovfugle, såsom ugler, har været midtpunkt for mange myter og legender over årene – nogle gode, andre knap så gode. Ugler kan findes på alle kontinenter i hele verden, undtagen Antarktis. Af alle de mange anerkendte arter af ugler, lever 19 af dem i Nordamerika. I dag vil vi dog primært fokusere på europæiske ugler.

Nattens rovfugle: Store ugler

Den euroasiatiske ørneugle

Kendt under de videnskabelige navn, Bubo bubo, er ørneuglen den største af nattens rovfugle i Europa. Den har et vingefang på op til 1,8 meter og vejer omkring 2,5 kg. De er kendte for deres særlige, majestætiske udseende: Store orange øjne, tårnet fjerdragt, som vokser ned til dens fødder og et sort næb og kløer.

En af de europæiske ugler på en træstub

Ørneuglen er en stillesiddende fugl, der normalt bevarer et enkelt territorie gennem hele deres liv.

Europæiske ugler – Sløruglen

Sløruglen (videnskabeligt navn Tyto alba) er en af de europæiske ugler af mellem størrelse. De har et vingefang på rundt regnet 1 meter og vejer omkring 400 gram. De har en gylden fjerdragt omkring hovedet og halsen, med grå og hvide pletter over deres ryg og en hvid mave. Deres mest særlige kendetegn er deres hvide hjerteformede ansigt.

 
Slørugle er en af de mest kendte europæiske ugler

Nattens rovfugle: Små europæiske ugler

Den langørede ugle

Kendt under det videnskabelige navn, Asio otus, ligner den langørede ugle næsten en mini ørneugle. Deres vingefang måler lige over 90 cm og de vejer omkring 350 gram. Fjerdragten på deres krop er rødbrun i farven, spækket med sorte vertikale strøg. Ansigtet er også rødbrunt, mens de orange øjne er indrammet med små, hvide fjer.

En ugle med store øjne

Den langørede ugle har totter af fjer på toppen af sit hoved, hvilket næsten ligner ører.

Europæiske ugler – den lille ugle

Med det videnskabelige navn, Athene noctua, har den lille ugle et vingefang på op til 60 cm og vejer lidt over 200 gram. De er små, tætbyggede skabninger med et sødt, venligt udseende.

Farven på deres fjerdragt kan variere, men den er som regel plettet brun og hvid. De har store, gule øjne, som er indrammet af hvide “øjenbryn”, der giver dem et lidt hårdt udtryk.

 
Ugle på gren udenfor

Natuglen

Den er kendt under sit videnskabelige navn, Strix Aluco. Disse tætbyggede fugle er cirka samme størrelse som en almindelig krage. De kan veje op til 700 gram med korte, afrundede vinger, der måler 1 meter i gennemsnit.

De er brune, rødlige og grå i farven og har plettede sorte og hvide fjer fordelt på kroppen. Deres ansigt er en bleg grå farve, hvilket står i kontrast til deres sorte øjne.

Natuglen er en af de europæiske ugler

Disse ugler er kendetegnet ved deres kraftfulde kløer, som synes ude af proportioner i forhold til deres lille statur.

De europæiske ugler – Dværghornuglen

Med sit videnskabelige navn, Otus scops, er dværghornuglen en af de mindste nattefugle i Europa. Dens vingefang måler ikke mere end 50 cm og de kan veje så lidt som 150 g. 

De har små ørepuder, som indrammer deres ansigt, og store gul-orange øjne. Deres fjer henover ryggen er i en gylden farve, mens dem på brystet og maven som regel er i en bleg grå farve.

 
En natugle

På trods af deres lille størrelse, er disse smidige ugler migreringsfugle og trænede jægere.

Kortøret ugle

Den er også kendt under det videnskabelige navn, Asio flammeus. Den kortørede ugle vejer omkring 280 gram og har et vingefang på cirka 1 meter. De har en fjerdragt, der ligner den langørede ugle, med gule pletter på spidserne af deres vinger og plettede fjer i ansigtet. Deres øjne er i en klar gul farve og indrammet af en ring af sorte fjer.

Ugle på mark

Dette er en temmelig nysgerrig art, som ofte er aktiv i løbet af dagen.

Perleuglen – en af de europæiske ugler, der er mindst kendt i hele verden

Disse små fugle har det videnskabelige navn, Aegolius funereus. De har et vingefang på omkring 58 cm og vejer ikke mere end 200 gram i gennemsnit.

De findes i en stor variation af forskellige farver, der varierer fra rød til grålige toner. Deres vinger og rygge er ofte i en lys, chokoladebrun farve med klare hvide markeringer, mens deres øjne og næb er gule.

 
  • Los Búhos. Hijos de la noche. Colección GREFA-BCH, Nº 8.