Logo image
Logo image

De 25 mest truede primater

5 minutter
De mest truede primater er opført på en to-årig liste udgivet af IUCN. Find ud af, hvilke der er inkluderet på den nyeste liste her.
De 25 mest truede primater
Sidste ændring: 12 februar, 2024

Hvert andet år revideres den officielle liste over de mest truede primater, men den ser aldrig ud til at blive mindre. Selvom kun 25 af dem er nævnt i denne artikel, er mere end halvdelen af ​​de 633 arter af primater, der findes, i alvorlig fare for at forsvinde.

Paradoksalt nok – og selvom det på dette tidspunkt ikke længere er overraskende – er mennesket den største trussel mod disse pattedyr. Skovrydning, krybskytteri og handel med arter er de aktiviteter, der forårsager de fleste primaters død.

Listens formål og historie

Primater i fare er en er en udgivelse, der indeholder listen over alvorligt truede primater. Denne liste indsamler oplysninger om alle arterne, herunder deres bevaringsstatus og de største trusler, de står over for.

Siden offentliggørelsen af ​​rapporten 2004-2006 blev navnet ændret til: Primater i fare: De 25 mest truede primater i verden.

Listen blev oprettet i 2000 af International Union for Conservation of Nature (IUCN), International Primatological Society (IPS) og Conservation International (CI). Siden har udgivelsen været et fælles projekt mellem de tre bevaringsorganisationer, og den revideres hvert andet år.

De 25 mest truede primater

Den seneste revision af denne liste indsamler data fra 2018 til 2020. I den er de mest truede primater eksponeret efter geografisk region. 12 af dem optrådte ikke på den forrige liste, mens yderligere 8 indtog den for første gang.

Denne 2018–2020 -version indeholder 2 medlemmer af slægten Piliocolobus og yderligere 2 af Trachypithecus med den hensigt at fremhæve de alvorlige trusler, som store primater står over for i deres levesteder. Nedenstående kan du møde dem alle opdelt efter område.

Madagaskar

Denne ø, det lemurs endemiske hjem, har en af ​​de rigeste biodiversiteter i verden. De fleste dyrearter, der lever på den, finder deres hjem under dens tætte vegetationsdække af sine skove, så den største trussel mod dem er skovrydning. De mest truede primater i denne region er disse:

 • Microcebus manitatra eller Nosy Be mouse lemur: Slægten microcebus er den mindste blandt lemurer.
 • Hapalemur alaotrensis.
 • Lepilemur jamesorum – Også kendt som James sportslemur. Denne lille prosimian bor i et meget lille område i det sydøstlige Madagaskar.
 • Indri indri: Dette er den største lemurart, og i modsætning til mange af dem har den strengt daglige vaner. Det er den eneste lemur, der synger.
 • Daubentonia madagascariensis eller aye aye : Dens lange fingre og store gule øjne har givet anledning til et væld af legender blandt aboriginerne på Madagaskar. Det menes, at det gav anledning til navnet ‘lemur’, hvilket betyder ‘natånd’.
Some figure

Mest truede primater i Afrika

Old World primater, der er kendetegnet ved at være plantigrade og have 5 fingre, lider også af menneskelig indgriben. De dominerende trusler her er krybskytteri og arthandel. Arterne på listen er disse:

 • Paragalago rondoensis eller Rondo’s gálago: Denne lille arboreal primat, der kan springe mere end 2 meter, lider især som følge af skovrydning af skovene i Tanzania.
 • Cercopithecus roloway – Roloway-aberne lider også af menneskelige handlinger. De bor i et lille område øst for Elfenbenskysten.
 • Rungwecebus kipunji: Kipunji, kendt for sit spændende kald, har været på listen siden 2008.
 • Colobus vellerosus eller ursine colobus: Dens største trussel er, at dens levested er tæt på en stor menneskelig bosættelse.
 • Piliocolobus epieni eller rød colobus fra Niger-deltaet: Jagt på deres kød og skovrydning af skovene i det område, der giver det sit navn, ødelægger deres populationer.
 • Piliocolobus rufomitratus eller rød colobus fra Tana-floden.
 • Pan troglodytes verus eller vestlig chimpanse: Dette er arten – sammen med bonoboen – der er genetisk tættest på mennesket.
Some figure
Et eksemplar af arten Cercopithecus roloway.

Asiens mest truede primater

Måske er den mest kendte primat i denne region orangutangen. Mange andre arter er imidlertid truet, som du kan se nedenstående:

 • Nycticebus javanicus: Den langsomme loris er en anden af ​​de mest kendte, især for sit yndige udseende og dets evne til at producere gift i kirtlerne nær armhulerne.
 • Simias concolor eller grishalet langur, navngivet som sådan for at være den eneste abe i Colobinae-familien, der har en kort hale.
 • Trachypithecus poliocephalus eller hvidhovedet langur: Dens bestand er faldet med 80% i 3 generationer.
 • Trachypithecus geei: Også kendt som den gyldne langur, betragtes som hellig i Himalaya-regionerne.
 • Semnopithecus vetulus eller lilla ansigt langur.
 • Hoolock tianxing – Opdaget i 2017 og opkaldt hoolock Skywalker gibbon efter karakteren fra Star Wars.
 • Pongo tapanuliensis eller Tapanuli orangutan.
Some figure
Et eksemplar af Nycticebus javanicus-arten.

Neotropics

Neotropics er et begreb, der bruges i biogeografi til at identificere den tropiske region på det amerikanske kontinent. Det omfatter næsten hele Sydamerika, Mellemamerika, Antillerne, en del af USA og en del af Mexico. Følgende truede arter findes i dette område:

 • Callithrixaurita eller hvid-øret marmoset.
 • Saguinus bicolor eller skaldet tamarin, opkaldt efter mangel på hår på hovedet.
 • Cebus aequatorialis eller Ecuadorian capuchin abe.
 • Plecturocebus olallae: Også kendt som Olalla marmoset, det er en anden af ​​primaterne, der især lider under tab af levesteder og jagt.
 • Alouatta guariba eller brun brøl: Gul feber og dens indfangning for artshandel bidrager til at reducere dens levesteder.
 • Ateles geoffroyi eller Geoffroys edderkoppeabe: Dette er en af ​​de største primater i den nye verden, og den beboer det meste af Mellemamerika.
Some figure
Et eksemplar af Ateles geoffroyi-arter.

Andre arter

Ud over ovenstående indeholder denne liste en sidste varieret gruppe af primater i større fare for udryddelse:

 • Gorilla beringei graueri eller østlig gorilla.
 • Macaca nigra eller Crested macaque.
 • Presbytis chrysomelas eller Sarawak surili.
 • Rhinopithecus avunculus eller Snub-nosed langur.
 • Tarsius tumpara eller Tarsier fra Siau Island.
Some figure
Et eksemplar af Macaca nigra-arterne.

Listens indvirkning på de videnskabelige og kommunikationsmedier

“Hvad nytter det at lave en liste over de mest truede primater?” kan du spørge. Formålet med denne samling er ikke kun at sammensætte en rangordning, men den har også til formål at have en direkte effekt både på det videnskabelige område og at informere offentligheden.

Denne undersøgelse analyserede listens indvirkning på de videnskabelige og kommunikationsmedier. Resultaterne viste, at artikler i de 25 vigtigste videnskabelige tidsskrifter omtalte nogle af disse arter mindst én gang.

På den anden side viste det sig i digitale medier (sociale netværk, online aviser osv.), at tilstedeværelsen af ​​søgeord som “top 25 primater” eller “primater i fare” steg en måned efter offentliggørelsen af ​​listen, samt de almindelige navne på de 25 arter inkluderet.

Some figure

Som du kan se, har denne type artikler et stort potentiale for at gøre opmærksom på arter, der er på vej til udryddelse, især dem, som folk ved meget lidt om. Dette er bare det første trin i at begynde at beskytte dem eller i det mindste forbedre deres situation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Schwitzer, C., Mittermeier, R.A., Rylands, A.B., Chiozza, F., Williamson, E.A., Macfie, E.J., Wallis, J. and
  Cotton, A. (eds.). 2017. Primates in Peril: The World’s 25 Most Endangered Primates 2018–2020.
  IUCN SSC Primate Specialist Group (PSG), International Primatological Society (IPS), Conservation
  International (CI), and Bristol Zoological Society, Arlington, VA. 99 pp.
 • Acerbi, A., Kerhoas, D., Webber, A. D., McCabe, G., Mittermeier, R. A., & Schwitzer, C. (2020). The impact of the “World’s 25 Most Endangered Primates” list on scientific publications and media. Journal for Nature Conservation, 125794. doi:10.1016/j.jnc.2020.125794

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.