Logo image
Logo image

Din pindsvineunge: Al den pleje, du skal tage højde for

6 minutter
I de første uger af sit liv skal pindsvineungen spise hver 2. til 4. time. Gør dig klar til at lære om den pleje, den har brug for, både når moren er til stede, og når hun ikke er der!
Din pindsvineunge: Al den pleje, du skal tage højde for
Sidste ændring: 26 februar, 2024

Pindsvin er bedårende små dyr, der kommer til verden i blinde. Derfor står en pindsvineunge over for flere udfordringer for at overleve, herunder risikoen for skader og død forårsaget af sin mor. For at minimere risikoen for afvisning er det bedst at give hunnen og hendes unger privatliv i de syv dage før fødslen og de første ti dage efter fødslen.

Selvom du bør give dem plads, er det vigtigt at holde øje med, at alt går godt, når det gælder pasning af pindsvineunger. Med andre ord skal du kontrollere, at de nyfødte laver lyde, og at moderen fodrer dem, så diegivningen er optimal.

Hvis du har nogle pindsvin derhjemme, som kun er et par dage gamle – uanset om de er i moderens varetægt eller i hendes fravær – er denne artikel noget for dig. I de følgende linjer vil du finde ud af, hvad der kendetegner de små, og hvilken opmærksomhed de kræver i deres første leveuger.

Taksonomi og naturlige levesteder

Der findes omkring 17 arter af pindsvin fordelt på fem slægter. Deres taksonomiske klassifikation placerer dem i familien Erinaceidae, en gruppe af insektædere med forskelligt udseende og lille størrelse.

Pindsvin er vilde, ensomme og nataktive dyr, der findes i Europa, Afrika og Asien. Dette lille pattedyr – der er dækket af fjer på det meste af kroppen – er ikke et almindeligt kæledyr. 

Hvordan ser en pindsvineunge ud, når den bliver født?

Some figure
De første pigge på pindsvineunger er hvide. Kilde: Carmelka/iStockphoto.

Eksperter fra AAP Foundation påpeger, at pindsvineunger har nogle helt særlige karakteristika. Hvis du kender dem, kan du bedre håndtere disse kæledyr i de tidlige stadier af deres liv.

Disse skrøbelige små væsener kommer til verden med en gennemsnitsvægt på 10 gram. De er grå i farven, bortset fra deres ansigter og maver, som er lyserøde.

Hvad angår deres sanser, er pindsvineunger blinde ved fødslen. De begynder at åbne øjnene, når de er to uger gamle. På det tidspunkt kan de krølle sig sammen til en kugle. Deres karakteristiske pigge er ikke synlige, når de er nyfødte. De venter under huden, beskyttet af et lag væske.

De begynder at dukke op 24 timer efter fødslen, når væsken er absorberet, så de kan komme op til overfladen. Disse pigge er hvide. Senere, når de er 36 timer gamle, kommer de brune pigge frem blandt de hvide.

Når pindsvineungen er to uger gammel, er de hvide pigge næsten ikke til at se.

Hvilken pleje kræver en pindsvineunge?

Hvis du har et hunpindsvin, der er blevet kønsmodent, og du opdager, at hun har taget mere end 50% på i vægt – efter at have været tæt på en han – skal du være forberedt på at få et kuld unger, der i gennemsnit består af fire til fem unger. Drægtigheden varer mellem 34 og 37 dage. I denne periode og under diegivningen øges deres ernæringsmæssige behov.

I de første uger bør pindsvineunger blive hos deres mor, så de kan spise og få moderens immunitet. Det er en god idé ikke at røre ved pindsvinene, fordi deres mor måske afviser dem.

I MSD Veterinary Manual står der, at hunnen skal garanteres “strengt privatliv fra andre pindsvin og mennesker fra en uge før fødslen og i en til to uger efter fødslen”. På den måde reduceres risikoen for barnemord og kannibalisme af ungerne. Derfor kan man først tage sig af ungerne efter ti dage.

Selvom man skal give moren og hendes unger plads, skal man være sikker på, at de små laver lyde. Overvågning er nødvendig, fordi forældrene kan spise eller afvise deres afkom. Hvis den anden situation opstår, skal ungerne passes af en anden mor – hvis hun accepterer dem – eller af mennesker.

Når det er tid til at die, må de små konkurrere om at få lov. Hvis det ikke lykkes, sætter de deres liv på spil, fordi de kan dø af underernæring.

Fravænningsprocessen finder sted mellem 4 og 6 leveuger. Når det sker, skal de små have anden mad. I dette tilfælde kan du tilbyde dem våd kattemad, ligesom den tørre variant, men hydreret med vand. I uge otte kan pindsvineungerne flyttes til separate bure, ifølge den førnævnte MSD Veterinary Manual.

Hvordan passer man en pindsvineunge uden sin mor?

Some figure
Når moderen er fraværende, kan man give en pindsvineunge gedemælk. Kilde: Carmelka/iStockphoto.

Hvis en mor afviser sine unger, kan ungerne blive fjernet fra plejeområdet og ikke blive diet. Hvis du står i denne situation, skal du prøve at bringe ungerne tilbage til deres mor uden at røre ved dem, så de ikke tager din duft til sig.

Hvis dette ikke lykkes, kan du prøve at placere ungerne hos en anden mor, der har et kuld. Hvis det ikke er muligt, bør du tage ansvaret. Husk, at en pindsvineunge skal spise hver 2. til 4. time i de første to uger. Derefter kan den fodres hver 4. time.

Ifølge Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice kan man, når det er nødvendigt med supplerende fodring, tilbyde gedemælk til de små.

For at give mælken skal den være lunken. Derudover er det en god idé at bruge en sprøjte uden nål eller en speciel flaske til små dyr.

Efter fodring bør man stimulere vandladning og afføring hos ungerne. Det gør du ved at bruge en lille våd vaskeklud og gnide på lyskeområdet.

Nyfødte har brug for et varmt sted at være. Du kan lægge dem i en lille papkasse og beklæde den med et håndklæde. Læg en varmedunk med et håndklæde i bunden for at holde dem varme. Den skal skiftes ud efter et par timer for at opretholde temperaturen.

Hold øje med ungens størrelse

Ifølge manualen Caring for Hoglets, som er udgivet af British Hedgehog Preservation Society, er det vigtigt at veje og måle pindsvin hver dag.

For at undgå at forveksle dem anbefaler denne organisation, at man markerer deres pigge med neglelak. Hvis det viser sig, at de ikke har taget på i vægt, kan man justere deres foderrationer. De følgende intervaller kan tjene som vejledning:

 • Op til en alder på 2 uger: De vejer mellem 30 og 85 gram. De fodres hver 2.-4. time eller efter behov.
 • 3 til 4 uger: De vejer mellem 110 og 170 gram. De fodres hver 4. time, og der kan tilsættes små mængder protein.
 • 5 til 6 uger: Hver pindsvineunge bør veje mellem 200 og 260 gram. Fra uge seks og frem kan mælkeerstatning elimineres. På dette tidspunkt begynder deres natlige vaner desuden at blive tydelige, og det vil få dem til at kræve mad om natten.
 • 8 uger: De vejer 500 til 600 gram.

Hvordan bader man dem?

Hvis moderen ikke kan slikke dem, er det op til dig at holde dem rene. Det gør du ved at fugte en vatpind i varmt vand eller en dråbe babyolie (det kan også være olivenolie) efter fodring, i henhold til anbefalingerne fra British Hedgehog Preservation Society.

Denne proces vil ikke kun holde dem rene, men det giver dem også mulighed for at holde deres hud fugtig.

Pleje af en pindsvineunge: Opmærksomhed og dedikation

Pasning af en pindsvineunge kræver stor dedikation. Man skal ikke kun tage sig af ungen, men også af moderen for at sikre, at drægtighed og diegivning foregår i et roligt, varmt og stressfrit miljø. På den måde forsøger vi at undgå risikoen for, at mødrene æder eller afviser dem.

Hvis du er i tvivl, er det vigtigt at kontakte en dyrlæge med speciale i eksotiske kæledyr, som vil kunne vejlede dig i den krævende og givende opgave, det er at pleje nyfødte pindsvin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Asociación EriSOS. ¿Has encontrado un erizo? Consultado el 08 de agosto 2023. http://www.erisos.org/nuestrosproyectos/he-encontrado-un-erizo/
 • Bruskin, E. (2019, 13 de junio). How to take care of a newborn babay hedgehog.  Hedgehog World. Consultado el 10 de agosto de 2023. https://www.hedgehogworld.com/baby-hedgehog-care/
 • British Hedgehog Preservation Society. (s.f.). Caring for hoglets. Consultado el 10 de agosto de 2023. https://www.britishhedgehogs.org.uk/leaflets/L1-Caring-for-Hoglets.pdf
 • Clínica Veterinaria Exovet. (2019, 29 de marzo). Guía del Erizo Africano (Atelerix albiventris). Clínica veterinaria de animales exóticos. Consultado el 08 de agosto 2023. https://www.cvexovet.es/2019/03/29/erizo-africano/
 • Dierenfeld, E. S. (2009). Feeding behavior and nutrition of the african pygmy hedgehog (Atelerix albiventris). Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice, 12(2), 335-337. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094919409000073
 • Doss, G.  Carpenter, J. (2022, octubre). Management of Hedgehogs. MSD Veterinary Manual. Consultado el 10 de agosto de 2023. https://www.msdvetmanual.com/exotic-and-laboratory-animals/hedgehogs/management-of-hedgehogs
 • Fundación AAP. (s.f.). El erizo como mascota. Lo que debes saber antes de comprar un erizo. Consultado el 08 de agosto 2023. https://es.aap.eu/mascotismo-de-exoticos/erizo/
 • ITIS (Integrated Taxonomic Information System – Report). (s.f.). Atelerix albiventris. Consultado el 08 de agosto 2023. https://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=633445#null
 • Smith, A. J. (1999). Husbandry and nutrition of hedgehogs. Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice2(1), 127-141. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1094919417301433

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.