Logo image
Logo image

10 tegn på, at din kat måske har kræft

5 minutter
Der er mange tegn på, at din kat kan have kræft, men de er ikke alle lette at se ved første øjekast. Få mere at vide her.
10 tegn på, at din kat måske har kræft
Sidste ændring: 22 april, 2024

1 ud af 5 katte vil udvikle kræft i løbet af deres liv. Sandsynligheden for, at noget går galt i dyrets krop, stiger med tiden, så man bør aldrig udelukke en mulig neoplasmatisk sygdom, når man bemærker en meget drastisk adfærdsændring hos en ældre kat. For at hjælpe dig med at skelne mellem normalitet og sygdom er her 10 tegn på, at din kat måske har kræft.

Ingen kan lide at tale om ondartede tumorer, for desværre er denne gruppe af sygdomme meget udbredt i det menneskelige samfund og også hos andre dyr.

Under alle omstændigheder kan det at diagnosticere en tilstand af denne type i tide betyde forskellen mellem liv og død for kæledyret. Selv om det er et ubehageligt emne, er du nødt til at få informationer om det.

Hvad er tegnene på, at din kat måske har kræft?

Udtrykket “kræft” henviser til en heterogen gruppe af sygdomme, men de har alle noget til fælles. I disse tilstande er der en overdreven spredning af en bestemt cellelinje, hvilket resulterer i dannelsen af en unormal masse kaldet en tumor. Når tumoren er ondartet, er de celler, som den består af, i stand til at vandre til andre væv i en begivenhed, der kaldes metastase.

Symptomerne på en lokaliseret tumor er normalt specifikke, mens metastase manifesterer sig med en organisk og generaliseret symptomologi. Nu hvor vi har gjort disse ting klart, er vi klar til at udforske de 12 tegn, der indikerer, at din kat måske har kræft. Læs videre.

1. Knuder under huden er typiske tegn på, at en kat måske har kræft

En knude under dyrets hud er normalt ikke et tegn på kræft, men du skal være meget forsigtig med lymfomer. Disse udgør 30 % af alle kræftformer hos arten og kan bestå af forskellige typer, men de er altid kendetegnet ved et fælles træk: Den patologiske overproduktion af lymfocytter.

Nogle lymfomer giver gastrointestinale symptomer, men andre giver hævede lymfeknuder. I sidstnævnte tilfælde kan du måske bemærke betændelse under din kats hud, som ikke svarer til sår eller blå mærker.

Fibrosarkom er en anden type kræft hos katte, som involverer knuder under huden.

Some figure

2. Knuder på huden

Melanomer udgør kun 0,5 % af alle kræftformer hos katte, men man skal være meget forsigtig, hvis man observerer en sort og tydelig knude på dyrets hud, uanset hvor den forekommer. Dette kliniske tegn berettiger altid til et besøg hos dyrlægen.

3. Knuder i brysterne

90 % af brysttumorerne hos katte er kræftformer. Hvis du derfor finder en knude inde i eller ved siden af din kats brystvorte, når du masserer hendes mave, bør du have mistanke om det værste. Denne kræftsygdom er meget aggressiv og spreder sig let til andre væv, så den skal fjernes hurtigst muligt og behandles med kemoterapi.

Hvis katten er steriliseret, falder chancerne for at udvikle denne kræftform drastisk.

4. Ændringer i appetitten kan være tegn på, at en kat måske har kræft

En ændring i appetitten er et af tegnene på kræft hos katte, men det kan også skyldes mange andre ting. Dit kæledyr kan f.eks. være stresset, have en fødevareintolerance eller et mave-tarmproblem. Disse ændringer er almindelige, men bør ikke få lov til at fortsætte i mere end 24 timer uden at søge dyrlæge.

5. Kronisk vægttab

Kronisk vægttab er i alle tilfælde et tegn på sygdom hos katten. Det forekommer ikke altid på grund af kræft, men når det stammer fra dette kliniske billede, tyder det normalt på, at hovedtumoren har spredt sig til andre dele af kroppen. Uanset hvad, er det altid et dårligt tegn.

6. Vedvarende hoste

Hos katte viser hoste sig for det meste som betændelse i de nedre luftveje. Kræftformer som f.eks. mediastinallymfomer forårsager imidlertid hævelse, der trykker på brystet, hvilket resulterer i hoste og kronisk åndenød.

7. Dårlig lugt fra munden

En dårlig lugt fra munden kan være et af tegnene på, at en kat måske har kræft. Især hvis der opstår hævelse i mundhulen. I disse tilfælde vil dyret også have svært ved at spise, bløde fra mundvigene og kan endda miste sine tænder.

Oral pladecellecarcinom er ret almindeligt hos katte.

8. Blødning

Overfladiske blødninger er normalt et tegn på en skade eller en ulykke, men situationen ændrer sig meget, når blødningen er intern. Hvis din kat har blod i sin urin, opkast eller afføring, er det tid til at tage på skadestuen. Det er højst sandsynligt en meget alvorlig sygdom.

9. Sår eller udslæt, der ikke heler

Hudsår er et af tegnene på, at en kat måske har kræft, især melanom eller brystkræft. Generelt tyder et sår, der ikke heler, eller som hele tiden er inficeret, på, at dyrets immunsystem ikke fungerer godt, eller at der er en tumormasse, der presser på visse strukturer i huden.

10. Undvigende adfærd kan være tegn på, at din kat måske har kræft

Dette symptom er subjektivt, da kun ejeren ved, hvor omgængelig dyret er på normal basis. Katte har et stærkt overlevelsesinstinkt. Så når de står over for svaghed, vælger de ofte at søge tilflugt og lade ingen se dem. Af denne grund er sygdommen forbundet med tab af socialisering.

Some figure

Der er mange tegn på, at en kat måske har kræft. Men disse kan let forveksles med normal adfærd eller tilskrives andre tilstande.

Stillet over for et af de ovennævnte symptomer bør du tage din kat til dyrlægen for at udelukke en alvorlig sygdom. Højst sandsynligt er det ikke en ondartet tumor. Men det er altid bedre at være på den sikre side.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Morrison, W. B. (2002). Cancer in dogs and cats: medical and surgical management. Teton NewMedia.
  • Cannon, C. M. (2015). Cats, cancer and comparative oncology. Veterinary sciences, 2(3), 111-126.
  • Dorn, C. R., Taylor, D. O. N., Schneider, R., Hibbard, H. H., & Klauber, M. R. (1968). Survey of animal neoplasms in Alameda and Contra Costa Counties, California. II. Cancer morbidity in dogs and cats from Alameda County. Journal of the National Cancer Institute, 40(2), 307-318.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.