Logo image
Logo image

De mest almindelige parasitter hos hunde

3 minutter
Parasitter kan være små og alligevel dødbringende for dit kæledyr. Læs med og lær om de mest almindelige parasitter hos hunde.
De mest almindelige parasitter hos hunde
Sidste ændring: 07 september, 2020

Parasitter er irriterende væsener, der generer vores kæledyr og også kan overføre sygdomme til dem og til os. Derfor er det vigtigt at holde dem under kontrol. For at gøre det, skal du dog først genkende dem. For hundeejere er det meget nyttigt at vide, hvad de mest almindelige parasitter hos hunde er, og hvordan man stopper dem.

De mest almindelige parasitter hos hunde

Der findes hundredevis af forskellige parasitter, men vi har valgt de fire mest almindelige, som vi betragter som de mest farlige. Det er ektoparasitter, hvilket betyder, at de indeholder små parasitter inden i, der kan forårsage sygdomme i dit kæledyr. Nogle af disse kan endda være dødbringende.

Lopper

Dette er bestemt en af ​​de mest almindelige parasitter hos hunde. Vi kender alle til den irriterende kløe, som en simpel loppe kan give vores kæledyr. De lægger æg meget hurtigt (6000 æg er deres maksimale mængde) og på kort tid er de over hele din hunds hud.

Lopper lever af varmt blod, uanset om det er menneske- eller dyreblod. Det viser, at de kan lide varme steder. Så det er vigtigt at rengøre dit hus meget godt, især under og bag møbler. Kontrollér også tæpper og ethvert mørkt, varmt hjørne, som du kan komme i tanker om.

Selvom de synes meget almindelige og normale, kan lopper overføre sygdomme hos hunde, såsom bartonellose eller dipylidiasis.

Den bedste måde at bekæmpe lopper på, er ved at sætte et loppehalsbånd på din hund, holde dit hus rent og bruge insektdræbende midler i hjemmet. Der findes også nogle hjemmelavede midler.

Some figure

Sandfluer

Denne parasit forårsager leishmaniasis, fordi den bærer bakterien, leishmania, som forårsager denne forfærdelige hundesygdom.

Denne sygdom er uhelbredelig. Selv en hund, der er heldig nok til ikke at få sygdommen i sin sværeste form og dø af den, skal medicineres hele livet. Den bedste måde at forhindre, at denne parasit kommer ind i din hund, er gennem eksterne og interne antiparasitbehandlinger.

Flåter er gængse parasitter hos hunde

En anden af ​​de mest almindelige parasitter hos hunde er flåter. Du tror måske, at dette er en af ​​de mest enkle og mindst farlige parasitter, der findes. Du kan også tænke, at det er så simpelt at slippe af med dem ved blot at finde dem på dit kæledyr og fjerne dem. Det kunne dog ikke være mere fjernt fra sandheden.

En enkelt flåt kan dræbe din hund ved at give den Babesiosis, Ehrlichiosis eller Borreliose. Nogle af disse sygdomme er dødbringende, så det bedste at gøre for at forhindre dem er at være opmærksom på dit kæledyr og kontrollere dyret dagligt. Dette er især vigtigt, hvis den ikke bor inde i huset, men snarere på terrassen eller i haven.

Det er vigtigt, hvis du finder en af ​​disse parasitter på din hund, at du ikke prøver at trække den ud med det samme. Tag nogle handsker på, så du ikke bliver inficeret. Brug pincet, og placer den så tæt på huden som muligt. Få godt fast, og træk langsomt for at sikre, at flåten kommer helt ud.

Hvis dette ikke sker, er det sandsynligt, at en del af parasitten forbliver inde i dyret, hvilket forårsager infektioner, der kan blive værre.

Some figure

Myg

Vi taler om de irriterende små fluer, der lever af vores blod. Desværre kan de forårsage store sundhedsmæssige problemer for vores hunde.

Hvis din hund bliver stukket af en myg inficeret med parasitten Dirofilaria, kan den få filariase. Dette er en lungelidelse, der kan dræbe dit kæledyr. Denne parasit er kendt som “hjerteorm”, for når den er inde i kroppen, bliver den til en orm og kommer ind i hjertet og de vigtigste blodkar, blokerer dem og dræber potentielt dyret.

Den bedste måde at undgå disse typer parasitter, der kan dræbe dit dyr, er ved at tale med din dyrlæge, så de kan rådgive dig om den bedste måde at give din hund ormekur på. Selvom det normalt sker en gang hver sjette måned, kan din dyrlæge muligvis have et andet forslag til dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Burza, S., Croft, S. L., & Boelaert, M. (2018). Leishmaniasis. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31204-2
  • Brito, A. C., Costa, L. G., Alexandre, W., & Almeida, P. De. (2001). Prevalence of canine filariasis by Dirofilaria immitis and Dipetalonema reconditum in Maceió , Alagoas State , Brazil. Cad. Saúde Pública. https://doi.org/S0102-311X2001000600021 [pii]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.