Lær alt om den dovne lori

4. oktober 2019
Her kan du læse alt om det eneste pattedyr med giftkirtler. Dens store øjne vil få dig til at falde i svime.

Selvom den dovne lori har et roligt temperament, så er det en del af dens forsvarsmekanisme at holde sig i ro. Den beskytter sig også ved at udsende en gift fra sine giftkirtler.

Den dovne lori er en meget lidt kendt art, der tilhører primaterne. Trist nok er illegal handel med dette dyr steget meget de sidst par år. Gør dig klar til at lære en af de mest usædvanlige dyr i verden at kende!

Kendetegn for den dovne lori

Dovne lori, også kendt som den sløve lori, er en type af primater, som især lever i det sydøstlige Asien. De findes i lande som Indien, Bangladesh, Filippinerne og på øen Java.

Der findes flere arter af den dovne lori – men otte forskellige arter skiller sig ud. De er slægtninge til andre kendte primater såsom potto, galago og slanke lori, men man kender kun lidt til deres evolutionære historie.

Lorien kan nemt forveksles med andre pattedyr som dovendyr. De minder ikke om den klassiske abe; deres runde hoved og smalle snude med store øjne minder mere om de nataktive bjørne.

Afhængig af arten har disse små dyr forskellige farvemønstre. De har en lang hale og hænder og fødder, som den nemt kan gribe ting med. Det gør det muligt for dem at holde sig oppe i træerne.

Lori har en giftkirtel på armen

Adfærd for den dovne lori

Interessant nok har den dovne lori en evne, som den ikke deler med andre dyr: De er de eneste pattedyr med giftkirtler i deres arme.

Således kan disse primater, når de føler sig truede, slikke deres kirtler for at fremkalde giften, som de suger op i munden. Giften bliver aktiv, når den bliver blandet med spyttet. Den dovne lori spreder denne gift ved enten at bide rovdyr eller mennesker eller ved at slikke deres unger for at beskytte dem.

Dovne lori er ret stille dyr. På trods af deres giftkirtler angriber de kun, hvis de er trængte. Normalt er dens defensive strategi at holde sig i ro på den gren, de sidder på. Deres største fjende er slanger, ørne og i nogle tilfælde orangutanger, og i sjældne tilfælde kan desmerdyr finde på at angribe dem.

Lorien har store runde øjne

De er sky dyr, og det er svært at finde ud af meget om deres adfærd. Deres sociale struktur er ukendt, men de er dyr, som lever meget alene. Lorier kommunikerer gennem duftmærker, hvor hannerne markerer sine territorier. 

Ligesom andre primater er den dovne lori fuldstændig afhængig af sine forældre og skaber et tæt bånd med dem. Lorier er altædende dyr og skelner ikke mellem at spise frugt eller gummi. De jager også små dyr.

I fare for udryddelse

Adskillige arter af den dovne lori er i fare for at blive udryddet. Fem ud af de otte kendte arter er enten sårbare eller i fare for det ifølge den røde liste fra IUCN. I Kina kan de helt forsvinde, hvis vi ikke passer på. 

Den største trussel mod disse dyr er ødelæggelsen af deres levested, takket være problematiske emner som produktionen af palmeolie, men de er også et dyr, der er truet af anvendelsen af den orientalske medicin.

Krybskytteri er også en af årsagerne til deres forsvinden og det er endda blevet eftertragtet at bruge dem til aktiviteter med turister, hvor man kan få lov til at tage selfies med den dovne lori.

Thorn, J. S., Nijman, V., Smith, D., & Nekaris, K. A. I. (2009). Ecological niche modelling as a technique for assessing threats and setting conservation priorities for Asian slow lorises (Primates: Nycticebus). Diversity and Distributions15(2), 289-298.