Arabisk oryx: Reproduktion og bevarelse

03 december, 2019
Den arabiske oryx eller oryxer, som de hedder i flertal, er kendt for sin hvide pels med sorte markeringer på både ansigt og ben. Dette pattedyr er af stor betydning i den arabiske halvøs historie.
 

Arabisk oryx er et kvæg, der pr. dens navn lever p den arabiske halvø. Det er den mest truede art i hele Parrettåede hovdyr ordenen (klovdyr). I denne artikel fortæller vi dig, hvad vi ved om den.

Dette dyr er et af de pattedyr, der er bedre tilpasset ørkenens liv og er i stand til at overleve uden vand i flere uger. De får vand ved at spise planter, og de spiser hovedsageligt om natten, når planterne er fugtige efter opsugning af nattens fugtighed. Oryxer graver også efter knolde og rødder for at få væske.

Den arabiske oryx er cirka 3 meter høj og vejer omkring 70 kilo, og den skiller sig ud for sin, for det meste, hvide pels.

Deres ben er mørkebrune eller sorte, deres ansigtsmarkeringer er sorte, og spidsen af halen og deres spydlignende horn er mørkere. (Den hvide pels reflekterer sollys, mens de mørke ben hjælper med at absorbere varmen under kolde ørkenmorgener.)

Bemærk, at hornene er et træk ved begge køn i både længde og form; de er normalt sorte. Derudover er de cirka 85-90 cm. lange og er deres bedste våben til selvforsvar.

Arabisk oryx: Reproduktion og opførsel

I løbet af dagen skjuler den arabiske oryx sig normalt fra varmen og hviler, indtil det er nattetid, hvor den begynder at bevæge sig rundt for at udføre sin daglige rutine. Den har et talent for at forudse regn og kan let bevæge sig mod det og finde det. Dens levested strækker sig til ca. 2100 km.

Som nævnt ovenfor kan disse drøvtyggere klare sig uden vand i flere uger, ligesom dromedarer og andre ørkendyr. Når de ikke strejfer rundt og leder efter mad, graver den arabiske oryx lave huller i den bløde jord eller under små buske. De lever hovedsageligt af frugt, knolde, rødder, urter, pærer og knopper.

 

Flokkene er blandet og består af ca. 2 til 15 oryxer. De er for det meste fredelige, selv udelukkende hanner, og kan leve sammen uden problemer. Naturligvis er avlssæsonen undtagelsen; den finder normalt sted mellem maj og december.

Arabisk oryx i ørkenen

Drægtighedsperioden for hunnen varer ca. 240 dage og producerer én kalv, som ammer i cirka to en halv måned.

Myten om enhjørningen

Den arabiske oryx er det nationale dyr i Oman, Jordan, Arabiske Emirater, Qatar og Bahrain. Der er flere fejl med hensyn til det navn, der bruges til denne art. For eksempel oversættes et af de ord, der bruges til dem, som “enhjørning.”

Oversættelsen af det hebraiske ord re’em til græsk er monokeros (ethorn) i Septuaginten. I Salme 22:21 vises ordet Karen entydigt, og det betyder horn. Den romersk-katolske Vulgat og Douay-Rheims Bibel oversatte re’em til næsehorn.

Yderligere er andre oversættelser navne på en vild tyr, vilde okse, bøfler eller gaur. I sidste ende er den arabiske oversættelses alrim den mest korrekte, og det betyder bogstaveligt “hvid oryx.”

Myten kan også være baseret på oryxer, der mistede det ene horn. Aristoteles og Plinius den ældre sagde, at oryxen var en prototype for en enhjørning. Det er sandt, at ud fra visse perspektiver ser dette dyr ud til kun at have et horn.

 

Fordi horn ikke vokser tilbage, når de falder af, vil en af disse drøvtyggere blive nødt til at leve med kun et horn resten af sit liv, hvis den mister det ene af en eller anden grund.

Derudover mener nogle mennesker, at det arabiske oryxhorn har medicinske egenskaber, og det bruges ofte til at behandle alle slags lidelser.

Arabisk oryx: Levested og bevarelse

De arabiske oryxer foretrækker ørkenområderne med hårdt sand og grus, fordi de er meget modstandsdygtige over for barsk vejr. Der kan de beskytte sig mod deres eneste naturlige fjende: Ulven.

Historisk set levede denne virkelige enhjørning i det meste af Mellemøsten, og indtil begyndelsen af det 19. århundrede var der store besætninger i Palæstina, Sinai, Irak og Transjordanien. I øjeblikket lever de overlevende besætninger hovedsageligt i Saudi-Arabien.

Ørkendyr under åben himmel

På grund af udvikling, jagt og anden menneskelig indgriben reducerede bestanden af arabisk oryx sig drastisk i løbet af det forrige århundrede. I 1970’erne var der ingen vilde eksemplar tilbage.

Takket være indsatsen fra nogle grupper af økologer og videnskabsfolk er den arabiske oryx imidlertid nu genindført i Oman, Israel, De Forenede Arabiske Emirater, Syrien, Jordan, Qatar og Bahrain. I øjeblikket er der mere end 1000 eksemplarer, der nyder deres naturlige levested, og dermed deres tilføjelse til IUCNs røde liste over truede arter.

 

At arten er blevet genindført betyder ikke nødvendigvis, at truslen er væk. Vejen til bevaring af arter er faktisk ganske svær og langsommelig. Imidlertid var genindsættelsen bestemt mere vellykket end forventet, og bestanden af dette dyr, så karakteristisk for ørkenen, forbedres dagligt.

  • Spalton, J. A., Lawrence, M. W., & Brend, S. A. (1999). Arabian oryx reintroduction in Oman: Successes and setbacks. ORYX. https://doi.org/10.1046/j.1365-3008.1999.00062.x