Logo image
Logo image

Udforsk alle border colliens farver

7 minutter
Gener er ansvarlige for de mange forskellige pelsfarver, som produceres af to pigmenter: eumelanin og pheomelanin. Udforsk border colliens 17 farver her.
Udforsk alle border colliens farver
Sidste ændring: 22 januar, 2024

Vidste du, at border colliens farver ikke er begrænset til sort og hvid? Du er måske stødt på brun eller grå pels hos denne race, men sandheden er, at der er mange varianter accepteret af Fédération Cynologique Internationale (FCI) og American Kennel Club (AKC).

Disse vidunderlige hunde er de bedste ledsagere, som en person med en aktiv livsstil kan have. Hvis du er nysgerrig efter alle de pelsfarver, de kan have, finder du her den liste, du skal bruge for at lære denne hunderace bedre at kende. Gå ikke glip af det!

Border colliens farver, der er accepteret af FCI og AKC

Genetikken, der påvirker pelsfarven hos disse hunde, er interessant og kompleks. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Animal Genetics er celler kaldet melanocytter, som producerer et protein kendt som melanin, ansvarlige for farven på de følgende kropsdele hos pattedyr:

 • Hud
 • Hår
 • Øjne

Hos hunde kender man op til 15 gener, der er relateret til pelsfarve, hvoraf MC1R, ASIP og CBD103 skiller sig ud. Komplekse interaktioner mellem disse gener bestemmer typen og mængden af melanin, der produceres.

Ifølge Fédération Cynologique Internationale (FCI) vil grundfarven hos border collien altid være hvid – med nogle undtagelser – men denne farve bør ikke dominere. Forskellige kombinationer er acceptable. Nedenstående finder du de mest almindelige, som angivet af denne hundeorganisation og American Kennel Club (AKC).

1. Sort og hvid

Some figure
Denne kombination af pelsfarver er den hyppigste hos border collien. Kilde: Radim Ryba/iStockphoto.

Dette er den mest almindelige pels, du kan finde. De sorte pletter på den hvide baggrund følger normalt ikke noget mønster. Fordi de er tilfældige, gør de hver hund unik.

2. Trefarvet

Some figure
Den brune eller tanfarvede farve ses normalt over øjnene og kinderne samt på benene og brystet. Kilde: Kalulu/iStockphoto.

I denne variant findes der tre farver i stedet for to:

 • Sort
 • Hvid (baggrund)
 • Creme eller brun (forekommer for det meste ved siden af de sorte pletter)

3. Chokoladebrun

Some figure
Eksemplarer med denne farve har en brun næse. Kilde: Sckrepka/iStockphoto.

Denne variant ligner den sorte og hvide border collie, men de sorte områder er erstattet af mørkebrune. Denne kombination medfører en lille chance for, at hunden bliver født med heterokromi, dvs. med forskelligfarvede øjne. Det er forårsaget af et recessivt gen (bb), så det er sjældent.

4. Trefarvet brun

Some figure
Denne kombination omfatter chokolade, tan og hvid. Kilde: The Smart Canine.

Hos disse dyr er den mørkebrune farve fortyndet i tilfældige områder af pelsen, hvilket giver en lysere brun farve. På denne måde kan man skelne mellem disse nuancer i stedet for to.

5. Blå merle

Some figure
I dette tilfælde har dyrets pels en blanding af blå og grå med sorte pletter. Det er almindeligt at finde blå merle border collie med blå øjne. Kilde: Shutterstock.

Svarer til den sort-hvide border collie, men med den sorte farve fortyndet. Denne effekt giver en blålig-grålig plettet farve i tilfældige områder af de sorte pletter, hvilket giver indtryk af tre farver. Når hunde har denne farve, er det, fordi en af deres forældre er merle.

6. Blå merle trefarvet

Some figure
Border collie med en trefarvet blå merle har hvide og brune stænk i pelsen. Kilde: Quintessentiallyquill/Instagram.

Denne variant af ovenstående er meget interessant, da den består af en dominerende grålig (blålig) farve, der er stænket med hvidt og brunt. Næsen er også normalt lysere i farven end hos border collies med andre farver.

7. Seal

Some figure
Dette er en sjælden farve. Pelsen får en rødbrun tone, især når border collien udsættes for solen. Kilde: SpiritDog Training.

Det er let at forveksle denne variant med sort og hvid, da mønsteret ligner. Men i stedet for sort har disse hunde en meget mørkebrun farve på en hvid baggrund.

8. Seal merle

Some figure
Dens pels er sort og sandfarvet med hvid som basis. Kilde: Pixabay.

Dette er en anden af border colliens farver, der kombinerer tre nuancer:

 • Sort
 • Sand
 • Hvid base

Det er let at finde en gradient i nogle eksemplarer, der går fra mørkere til hvid, gennem lysebrun.

9. Sort

Some figure
Sort dominerer i pelsen. Den kan være ledsaget af hvide pletter. Kilde: Emelie M. Magnusson/Instagram.

Border collies med sort pels kan have hvide aftegninger på nogle områder:

 • Hale
 • Poter
 • Bryst
 • Hoved

På trods af dette adskiller de sig fra hunde af denne race, der har en sort og hvid pels.

10. En af de mest sjældne af border colliens farver er rød merle

Some figure
Rød merle er en usædvanlig farve, fordi den røde farve er et recessivt gen. Kilde: Shutterstock.

Denne gang bryder vi den ovenstående regel: I stedet for at have hvid som grundfarve, finder vi brun i en let rødlig tone. Dette kombineres uregelmæssigt med det hvide. Det er en ret sjælden type at finde.

11. Trefarvet rød merle: En af border colliens farver

Some figure
Resultatet af heterogen farvefortynding er en hvid base ledsaget af røde mønstre som den hyppigste nuance. Kilde: Vukvuk_blog/Instagram.

Denne variation af rød merle genererer en farvebase, der igen er hvid, tilsat sort og rødlig. Det er muligt at finde forskellige nuancer af brun og endda nogle sorte linjer.

12. Sable

Some figure
Sable er et andet ualmindeligt mønster. Den kanelfarvede eller brune pels har sorte spidser, selvom den kan variere i farve. Kilde: Annabell Gsoedl/Shutterstock.

Sable består af en brunlig, lidt kobberagtig nuance, der bliver mørkere ved spidsen af hvert hår. Det overordnede udseende er således rødlige pletter, der varierer i klarhed på en gradueret måde, altid på en hvid baggrund.

13. Sable merle

Some figure
Sable merle border collies er resultatet af fortynding af den dominerende farve. Kilde: Lisjatina/Shutterstock.

Som med andre merle-variationer producerer et recessivt gen fortynding af grundfarven. Således skabes der variationer inden for kobberpletterne, så der findes mørkebrun, zobel og hvid.

14. Lilla: En af de smukkeste af border colliens farver

Some figure
Når pelsen på lilla border collies, som er lys og kølig brun, udsættes for sol, får den en lilla nuance. Kilde: Susan McQuade/iStockphoto.

Selvom det ikke er en syrenfarve som sådan, men en lysere brun, er det en af de mest eftertragtede farver hos border collies. Denne farve opnås, når den brune farve fortyndes genetisk og lysnes yderligere på den hvide pels.

Næsen på disse hunde er normalt også lys, hvilket viser, at mutationen er udtrykt på alle melanocytter.

15. Lilla merle

Some figure
Pelsen har mørke, køligt brune aftegninger. Kilde: weks_atury/Instagram.

Igen er der tale om en fortynding af den brune farve i dens dominerende form. Dette genererer pletter af mørkere lilla. Således forbliver mønsteret uregelmæssigt og ligner tre forskellige farver.

16. ee-red (australsk rød)

Some figure
En australsk rød border collie har blonde nuancer. Kilde: Dog Kennel FCI.

Denne farve er en af de mest interessante. Her er det ikke klart, hvilken farve der er grundfarven, og hvilke der er pletterne, da en genetisk test ville være nødvendig for at finde ud af det. Denne variation optræder maskerende for andre farver og er altid vist i blonde nuancer. På grund af dette skelnes der mellem følgende undertyper:

 • Sort: Sort base + blond.
 • Chokoladebrun
 • Blå: Blålig base + blond.
 • Merle: Der observeres en solid rød farve, som sandsynligvis er basen.
 • Sable eller lilla: Der er sjældne tilfælde, hvor den røde farve maskerer disse variationer.

17. Brindle: En af border colliens farver

Some figure
Border collies med brindle farve har et brindle stribemønster. Kilde: brindle_bordercollie/Instagram.

Denne farve, som er registreret af AKC, kombinerer sorte og brune totter. Det er muligt at finde den kombineret med hvid, hvilket skaber patchwork-mønstre. I nogle tilfælde får den lysere brune farve rødlige toner.

Den eneste af border colliens farver, der ikke accepteres, er hvid

Da border collies med denne almindelige farve er albinoer, accepteres de ikke som en farve i sig selv. Disse eksemplarer har blå eller røde øjne og en lyserød næse, da de har meget lidt eller ingen pigmentering. Det er vigtigt ikke at lade sig narre i denne henseende, da denne genetiske mutation er ledsaget af flere sundhedsmæssige problemer.

Kendte du til alle border colliens farver? Hvis du overvejer at adoptere en af disse fantastiske hunde, skal du huske, at hvert mønster er unikt, ligesom deres personlighed. Uanset navnet på dens pels, er hver hund unik og speciel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • American Kennel Club. (s.f.). Border collie dog breed information. Consultado el 25 de septiembre de 2023. https://www.akc.org/dog-breeds/border-collie/
 • Brancalion, L., Haase, B., & Wade, C. M. (2022). Canine coat pigmentation genetics: a review. Animal Genetics53(1), 3–34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34751460/
 • Federación Cinológica Internacional. (2010). Border collie. Consultado el 24 de septiembre de 2023. https://www.fci.be/es/nomenclature/BORDER-COLLIE-297.html
 • Schmutz, S. M., & Berryere, T. G. (2007). Genes affecting coat colour and pattern in domestic dogs: a review. Animal Genetics38(6), 539-549.
 • Varga, L., Lénárt, X., Zenke, P., Orbán, L., Hudák, P., Ninausz, N., … & Szőke, A. (2020). Being merle: the molecular genetic background of the canine merle mutation. Genes, 11(6), 660. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32560567/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.