Logo image
Logo image

Grunde til, at hunde ikke bør spise citroner

5 minutter
Selvom citrusfrugter er kendt for deres indhold af C-vitamin, er det bedst at holde citron væk fra dit kæledyr. Find ud af, hvorfor det ikke anbefales, at en hund spiser citron, og hvad du skal gøre, hvis det sker!
Grunde til, at hunde ikke bør spise citroner
Sidste ændring: 12 april, 2024

På grund af det tætte forhold, vi har til vores hunde, er det normalt at blive fristet til at dele visse fødevarer med dem. Men nogle gange tager vi ikke højde for de negative effekter, de kan have på deres helbred. I denne forbindelse bør hunde ikke spise citroner, fordi de indeholder æteriske olier og psoralener, som er giftige for de pelsede dyr.

Find ud af alle detaljerne i denne artikel!

Hvad er grunden til, at hunde ikke bør spise citroner?

Ifølge American Kennel Club kan nogle komponenter i citroner være giftige for hunde. Denne organisation, som er ansvarlig for at holde stamtavler samt fremme hundesundhed og velfærd i Amerika, specificerer, at to skadelige elementer kan identificeres:

 • Æteriske olier: De udgør 0,1 til 1 % af plantens tørvægt. Det er en blanding af aromatiske stoffer, der er ansvarlige for at give frugterne deres lugt. De er lagret i citrusfrugtens perikarp og i dens skræl.
 • Psoralener: Dette er et fotoaktivt stof, der, når det kommer i kontakt med UV-stråler fra sollys, bliver et melanogent og cytotoksisk middel (giftigt for celler).

Når det gælder hunde, kan citronskal give dermatologiske problemer, fordi det indeholder psoralener.

Hvad sker der, hvis en hund spiser en citron?

Hvis en hund kommer til at spise en citron, kan virkningerne være forskellige. I virkeligheden afhænger det af mængden af frugt, den spiser. Som American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) advarer om, kan symptomer på citrontoksicitet hos hunde omfatte følgende:

 • Diarré
 • Opkastning
 • Depression
 • Dermatitis
 • Rødmen af huden

I betragtning af at der findes giftige elementer i hele frugten, kan både indtagelse af skræl og frugtkød være skadeligt. På grund af citronernes størrelse kan nogle hunde også spise hele citronen, hvilket kan resultere i tarmobstruktion.

Det er også vigtigt ikke at give citronvand til din hund.

Dette skyldes, at de høje koncentrationer af citronsyre øger risikoen for gastrointestinale problemer, såsom opkastning og diarré.

Some figure
Både citronskal og citronsaft er skadelige for hunde. Kilde: Irene Lankin/iStockphoto

Hvad skal jeg gøre, hvis min hund spiser en citron?

Først og fremmest, hvis dit kæledyr har fået citronsaft på huden, bør du forhindre den i at gå udenfor, så psoralerne ikke aktiveres af sollys. Det vil minimere risikoen for skader på dermis.

Det er ikke en god idé at forsøge at modvirke virkningen med husråd. Hvis dit kæledyr har indtaget en betydelig mængde, er det i stedet vigtigt, at du besøger en dyrlæge. Det er dog vigtigt at understrege, at et enkelt slik ikke vil være nok til at skabe sygdom hos en hund.

Kan jeg bruge denne frugt til andre formål?

Selvom hunde ikke bør spise citroner, er denne frugt ikke helt en fjende for hunde. Ifølge nogle undersøgelser har citron antiparasitære egenskaber.

For eksempel rapporterede en undersøgelse fra Cebu Doctors University i Filippinerne, at 100% koncentreret citronekstrakt er lige så effektivt mod loppen Ctenocephalides canis som de kommercielle shampooer, der bruges til kontrol af disse ektoparasitter.

I tråd med dette hævder en artikel i tidsskriftet Parasitology Research, at citron er et af de naturlige elementer, der virker til at kontrollere lopper hos hunde. For at bruge det til dette formål skal du gøre følgende:

 1. Pres cirka tre citroner, og fortynd dem i en liter vand.
 2. Spred blandingen ud over hele dyrets krop, og pas på ikke at få det i øjnene eller på snuden.
 3. Lad det virke i ca. 10 minutter.
 4. Børst og vask med rigeligt vand.

Under behandlingen må hunden ikke udsættes for sollys.

Betyder det, at hunde ikke bør spise citrusfrugter?

Disse frugter anbefales ikke til hunde på grund af deres indhold af citronsyre og andre elementer, der er nævnt ovenstående. Men selvom hunde ikke bør spise citroner, er det muligt at give dem mandariner og appelsiner. Betingelserne for at gøre det er, at disse skal tilbydes i små mængder og ikke bør overstige 10% af hundens kost.

Det er vigtigt at huske på, at en hunds krop er meget forskellig fra menneskets, og dens ernæringsmæssige behov kræver ikke en høj procentdel af frugt og grøntsager. Disse kan gives som en godbid, som en kilde til hydrering, eller lejlighedsvis, hvis du vil dele din mad med dem.

På samme måde viser en undersøgelse i tidsskriftet Malaysian Society of Applied Biology, at præparater med appelsinskal er effektive til at kontrollere flåten Rhipicephalus sanguineus.

Under alle omstændigheder bør hunde kun få frugtkødet, da deres fordøjelsessystem ikke fordøjer citrusskaller, stilke eller kerner særlig godt.

Jordbær, æbler eller pærer kan derimod være et bedre valg som kilde til C-vitamin og antioxidanter til kæledyr. Bare vær omhyggelig med at fjerne kernerne, og lad være med at overdrive.

Some figure
Hunde kan spise mandariner en gang imellem. Kilde: Merrimon/iStockphoto.

Når hunde ikke bør spise citroner, hvilke andre fødevarer anbefales så heller ikke?

Citron er kun en del af en lang liste over fødevarer, der er strengt forbudte for hunde. Faktisk har en artikel i tidsskriftet Frontiers in Veterinary Science forklaret nogle af dem:

 • Løg, hvidløg, porrer og purløg: Disse planter, der tilhører slægten Allium spp, har toksikologiske forbindelser kendt som organosulfoxider. Når de indtages, kan hunde lide af oxidativ hæmolyse (ødelæggelse af røde blodlegemer).
 • Druer, rosiner og korender: Selvom deres toksicitetsproces er ukendt hos hunde, er der beviser for, at de giver alvorlig nyresvigt. Selv i små mængder forårsager de uoprettelige nyreskader.
 • Macadamia: Indtagelse af kun 20 gram er nok til, at en lille hund udvikler symptomer som depression, opkastning, ataksi, rysten og mavesmerter.
 • Methylxanthiner: Denne gruppe alkaloider, der findes i forskellige fødevarer som kaffe, te, guarana-drikke eller chokolade, fremkalder ændringer i centralnervesystemet, f.eks. øget hjertefrekvens.

Sørg for at holde øje med, hvad din hund spiser, når hunde ikke bør spise citroner

Som du har kunnet se, er der flere grunde til, at hunde ikke bør spise citroner. Bortset fra det faktum, at deres smag slet ikke er behagelig for hundens gane, er deres ernæringsmæssige bidrag minimale sammenlignet med, hvor skadelige de kan være.

I stedet kan du vælge mere sikre frugter, såsom æbler eller pærer. Men hvis du tilfældigvis har nogle ubrugte citroner, kan du bruge deres saft som loppeafvisende middel, hvis din hund har lopper. Når det er sagt, er det din pligt at sørge for, at din hund ikke spiser nogen citron for at undgå gener.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.