Talapoin aber: Karaktertræk, adfærd og levested

20. november 2019
Talapoin aber er det mindste primat i Afrika. Der er kun to arter af denne abe og de lever i Centralafrika.

Talapoin aber er en art af primater, som videnskabsfolk ikke kender særlig meget til. Dem, der bor i Europa, er desværre stadig ofre for ulovlig handel af dyr.

Karaktertræk for talapoin aber

Der er to forskellige typer af talapoin aber, og de er fra Miopithecus slægten. Disse aber lever midt i Afrika. De to typer er angolansk talapoin og gabon talapoin.

Begge er små primater, der vejer omkring 900 gram og er 45 cm lange. Det gør dem til den mindste afrikanske abe. Der er dog flere arter af silkeaber, der er fundet i Sydamerika, som er mindre end dem.

De er udseendesmæssigt meget lig grønne aber, men de er meget mindre. Grønne aber kan veje mellem seks og otte gange mere end denne lille afrikanske primat. De har også en brun pels med grønlige toner, især i området på ryggen og hovedet. Dette er, hvad der får dem til at ligne grønne aber.

Disse aber har også et genkendeligt pelsløst ansigt og dette gør det nemt at se deres ansigtsudtryk.

Den nordlige gabon talapoin har hudfarvet hud i sit ansigt. Huden og ørerne på den sydlige Anglonaske talapoin er derimod sort.

To abeunger sidder sammen

Mødrene bærer deres unger i omkring fem måneder, før de føder dem. Efter blot seks uger vil ungen være i stand til at spise fast føde. Det er normalt for primater kun at få et afkom og mødrene er kendt for at passe godt på deres unge. Disse dyr kan derudover leve mellem 20 og 30 år, især i fangenskab.

Adfærd for talapoin aber

Talapoin aber lever i store grupper på op til 100 individer. Og alle disse medlemmer sover som regel i træerne sammen. Om dagen deler de sig dog som regel op i små grupper for at lede efter føde. På den måde vil du undgå en hver konflikt over, hvad de finder.

Grupperne har mange hanner og hunner med deres unger. De er dyr, som mangler territorial adfærd og har et stort verbalt repertoire. Deres repertoire er dog ikke så stort som det hos andre aber.

Talapoin aber er altædende, så de spiser frugter og frø, samt akvatiske planter og æg, insekter og andre hvirvelløse dyr. De vil også spise små gnavere og fugle, men ikke så ofte.

Selvom de begge er basereret i træer, lader det til, at den angolanske talapoin er mere jordbaseret end den gabonske type. Videnskabsmænd mener, at dette kan være på grund af forskellighederne af ressourcer i deres økosystemer hver især.

Eksempel på talapoin aber, der leger

Deres levested

Talapoin aber er primater, som godt kan lide at bo omkring træer. De er et dagligt dyr, som kun lever i skove og mere tætte jungler. Det er interessant nok en af de få primater, som ikke har nogen problemer med at blive våde, og de vil endda svømme for at finde føde.

På grund af dette lever dette primat som regel i områder tæt ved vand. Gabon talapoin aber lever i områder ved kysten i Cameroun, Ækvatorialguinea, Gabon og Den Demokratiske Republik Congo.

Den sydlige talapoin lever derimod i Miombo. Det er en type af skovklædt savanne, som er palceret i den sydlige del af Afrika og er meget mere tørt end de områder, hvor gabon talapoin bor. Angolanske talapoin lever i særdeleshed i området syd for Congo-floden, i Den Demokratiske Republik Congo og i Angola.

Selvom talapoin arter ikke længere er i fare, er de ikke særlig godt beskyttet mod ulovlig handel. Eftersom de er så små, kan de nemt blive fanget og solgt i Europa som kæledyr. Afrikanske primater i Centralafrika er især farlige for mennesker. 

Det skyldes, at de lever i et område, hvor der er vigtige og farlige zoonoser, hvilket ikke er kontrolleret hos dyr, som kommer ulovligt til Europa.