Mød viscacha, en sydamerikansk gnaver

7. oktober 2019
Den almindelige viscacha jages ofte for deres saftige kød og bløde skind. Fortsæt med at læse for at lære mere om denne store gnaver.

Lagostomus maximus er det videnskabelige navn for den såkaldte viscacha, en stor gnaver, der bor i nogle dele af Sydamerika. De er flokdyr og har et bredt repertoire af stemmer, de bruger til at kommunikere.

Den eneste levende art af sin slags

Den er også kendt som viscacha af sletterne, og det er den eneste levende art fra slægten Lagostomus. Den er en del af familien Chinchillidae.

Det er dog værd at bemærke, at viscacha – et quechua-navn – også bruges til 4 andre gnaverarter:

  • Cariamanga Viscacha (Lagidium sp.). Findes i Ecuador.
  • Den nordlige bjergviscacha (Lagidium peruanum). Lever i Peru.
  • Den sydlige bjergviscacha (Lagidium viscacia). De er spredt over de sydlige regioner i Peru, Bolivia, Chile og det vestlige Argentina.
  • Orange bjergviscacha (Lagidium wolffsohni). Lever i det sydlige Argentina og Chile.

I denne artikel vil vi, i stedet for at overvælde dig med så mange detaljer, nøjes med at tale om den almindelige viscacha.

Lad os se på den almindelige viscacha, en stor gnaver, der lever i Sydamerika.

Viscachaer med de karakteristiske aftegninger i ansigtet

Kendetegn for Lagostomus maximus (viscacha)

Denne sydamerikanske gnaver har en robust og rund krop, der kan nå op til 65 cm i længden. De har korte forben og fire fingre med tykke kløer, som de bruger til at grave.

De skiller sig også ud, fordi de har en sort stribe på tværs af deres ansigt, der begynder ved deres snude og krydser deres kinder. Dette adskiller den nederste hvide del (omkring munden) og det øverste hvide bånd, der er omkring deres øjne.

Andre kendetegn ved den almindelige viscacha er:

  • Bredt hoved
  • Store øjne
  • Mellemstore ører, der er brede ved bunden og smalle i spidserne.
  • Kort snude med lange, sorte og hårde knurhår.
  • Stærke bagben, der er længere end forbenene. De har tre fingre med lange kløer.
  • Kort, behåret og buet hale.
  • Kort, blød og sølvgrå til brun-grå pels. De har også cremefarvet pels, og deres maver er hvide.
  • Hannerne er større end hunnerne og vejer i gennemsnit fem og et halvt kilo. Deres hoved er også mere robust, og deres ansigter har flere kontraster.

Den almindelige viscachas levested og kost

Denne gnaver lever på græsarealer og buskprærier. De findes på op til 1900 meters højde. De danner også kolonier på op til 50 individer, hvor de fredeligt sameksisterer, undtagen i parringssæsonen.

Der er mellem en og tre voksne hanner i hver af disse kolonier, mens resten er hunner og unge viscachaer. De tolererer dog ikke medlemmer af andre grupper.

De bor i huler, som de laver ved at grave med forbenene. Disse huler har tunneler, der forbinder hinanden. Disse skjulesteder har flere udgange og kan være op til 700 kvadratmeter store.

Når solen går ned, forlader viscachaerne deres huler for at finde føde. De bevæger sig dog normalt ikke langt fra deres hulder. Deres kost består af urter, buske og frø.

Den almindelige viscacha er en stor gnaver, der lever i Sydamerika

Flere detaljer om denne sydamerikanske gnaver

Hunnerne går i brunst i løbet af efteråret. Det er på dette tidspunkt, at hannerne kommer i voldelige kampe med hinanden. Når de først har fundet en mage, parrer de sig inde i deres hule. Derefter, efter cirka fem måneders drægtighed, fødes to babyer, der vejer omkring 200 gram.

Hanner når seksuel modenhed, når de er omkring halvandet år. På det tidspunkt har de unge en tendens til at forlade hulen og grave deres eget hjem.

Hunnerne – som er seksuelt modne mellem otte måneder og et år – forbliver i den koloni, de er født i.

Viscacha er en art, der jages for deres kød og skind

Med en forventet levealder på mellem syv og otte år har den almindelige viscacha ikke nogen alvorlige bevaringsproblemer i de fleste af de områder, de lever i.

På visse steder er de imidlertid begyndt at forsvinde på grund af rovdrift. De er efterspurgt på grund af deres skind og kød, der marineres.

Oversvømmelser er også en anden grund til, at de forsvinder. I nogle regioner forsøger folk at bekæmpe dem, fordi de forårsager store tab i landbruget.

Ledesma, K. J., Werner, F. A., Spotorno, A. E., & Albuja, L. H. (2009). A new species of mountain viscacha (chinchillidae: Lagidium meyen) from the Ecuadorean andes. Zootaxa.

Branch, L. C., Villarreal, D., & Fowler, G. S. (1994). Factors influencing population dynamics of the plains viscacha (Lagostomus maximus, Mammalia, Chinchillidae) in scrub habitat of central Argentina. Journal of Zoology. https://doi.org/10.1111/j.1469-7998.1994.tb01580.x