Levested for clarkei gazelle

11 december, 2019
Her kan du læse mere om en meget speciel gazelle.
 

Det er den eneste art i sin slægt. I dag skal vi fortælle dig mere om Clarkei gazelle, som lever i vildnisset i Somalia og Etiopien.

Det dyr, som vi skal fortælle om i dag, er en sjælden skabning fra Afrikas Horn. Fortsæt med at læse i denne artikel for at lære mere om Clarkei gazelle, dens levested og nogle af dens karakteristika!

Generelle karakteristika

Dette sjældne pattedyr (Ammodorcas clarkei) er det eneste dyr i sin slægt. Det betyder, at det er den eneste art af sin slags, og vi har endnu ikke set nogle underarter, der kan relateres til den. Clarkei gazelle blev først opdaget af den britiske zoolog Michael Oldfield Thomas.

Det kan godt være, den er den eneste i sin slægt, men det er stadig et pattedyr. Den tilhører Bovidae familien (geder, får m.m.,) og den hører også til Antilopinae underfamilien. Denne underfamilie er den eneste, man har kunnet knytte den til blandt alle arter af antiloper og gazeller. 

læg mærke til den lange hals

Clarkei gazelle har en fascinerende fysisk struktur. Både dens ben og dens nakke er ekstremt lange og tynde. De har en gennemsnitshøjde på omkring 90 cm og kan veje omkring 24 og 35 kg. Det meste af dens pels er gråligt brunt bortset fra en lysere farve på dens underside og på ryggen.

 

Et andet af dens interessante træk er dens lange hale, som kan blive op til 40 cm lang. Lige meget hvordan den bevæger sig rundt hurtigt eller i løb, så peger den lige ud. Dens horn er korte og kurver let fremad og er et træk, der gælder for hannerne i denne art.

Levested for Clarkei gazelle

Det foretrukne levested for Clarkei gazelle er de sandede områder med en masse tornede buske rundt om på jorden. De har en tendens til at opholde sig på sådanne steder og undgå terræn med klipper.

Desuden har de adgang til al deres naturlige føde der: Knopper, blade og stedsegrønne buske. De spiser også planternes rødder, når de falder over dem i regntiden. De kan også rejse sig op og stående på bagbenene række ud efter nogle af de bedste skud og blade.

En clarkei gazelle minder lidt om en giraf

Clarkei gazelle formerer ikke store flokke i deres naturlige levested. Det er sjældent, at man ser flere en fem sammen. Mens hannen holder vagt og markerer sit territorium, sørger hunnerne for at finde føde og beskytte deres unger.

Udbredelse og bevaring

Indtil for nylig levede Clarkei gazeller i de tørre områder i Etiopien og Somalia. Men lidt efter lidt har tørke, for megen jagt og ødelæggelse af deres levesteder begyndt at få antallet af dem til at falde drastisk til et alarmerende lavt antal.

 

Selvom de er meget dygtige til at slippe væk fra en fare, så er antallet af dem fortsat med at falde. The International Union for Conservation of Nature (IUCN) har sat dem på sin liste for “sårbare” arter.

  • Heckel, J. O., Wilhelmi, F., Kaariye, X. Y. & Amir, O. G. (2008). Ammodorcas clarkei. In: IUCN 2010. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.1.

 

  • Meester, J. (1960). The dibatag, Ammodorcas clarkei (Thos.) in Somalia. Annals of the Transvaal Museum24(1), 53-60.