Karakteristika for en spættet sæl

11. oktober 2019
På trods af akavetheden på land, er en spættet sæls krop naturligt designet til at svømme. Den er også kendt som den "gængse sæl".

Den gængse sæl er også kendt som en spættet sæl. Den lever nær kysterne i koldt og tempereret vand og den er den mest udbredte art af sæler i verden. Læs med for at finde ud af mere om den.

Fysiske karakteristika for en spættet sæl

Dens videnskabelige navn er Phoca vitulina og dens krop kan være grå, brun som kanel eller blot almindelig brun. Hvert dyr har et unikt mønster af mørkere pletter på hele kroppen. Disse pletter kan være sorte eller brune og maven er altid lys.

Et af de primære karaktertræk for en spættet sæl er dens “v”-formede næsebor. Udover dette har de hverken ører eller øreflapper.

Voksne kan veje op til 135 kg og er næsten 1,8 meter lange. Hunnerne er mindre end hannerne, men de kan leve længere – 35 og 25 år henholdsvis. Hannernes levetid er kortere på grund af den stress, de skal udholde hvert år før reproduktionen.

Selvom de virker en smule klodsede, når de bevæger sig på tørt land, lader deres små, smidige finner dem svømme meget hurtigt.

En spættet sæl i vand

Dens pels er kort, men den opfylder sin funktion med at beskytte den spættede sæls hud fra solen. Den holder også kroppen fugtig, takket være sekretionen fra deres talgkirtler. Dette er et perfekt system til at gøre dem i stand til at svømme nemmere og glide gennem vandet.

Levested og kost for spættede sæler

Den spættede sæls bestand anslås til at være 500.000, så det er ikke en truet art. Undtagelsen til dette er de sæler, som lever i Østersøen, Hokkaido og Grønland, hvor mange af dem dør på grund af ulovlig fiskning og kommerciel jagt.

Der er på nuværende tidspunkt 5 underarter af en spættet sæl:

  • Vestlig Atlanterhavs gængse sæl (lever i Nordamerika)
  • Ungava sæler (oprindeligt fra den østlige del af Canada)
  • Stillehavets gængse sæl (fra den vestlige del af Nordamerika)
  • Insular sæler (lever i Østasien)
  • Østlig Atlanterhavs gængse sæl (fundet i Europa og Asien og er den bedst kendte)

Når det er tid til at spise, er en spættet sæl kendt for sin evne til at fange sit bytte, mens den svømmer ved høj hastighed. Arterne, der er inkluderet i dens kost, er ansjoser, sild, havabbor, torsk, rejer og blæksprutte.

Sælerne kan dykke i op til 10 minutter uden at komme op til overfladen for at trække vejret. De kan nå en distance på op til 500 meter under vandet på den tid. Det er også nemt for dem at dykke ned til 20 meters dybde for at fiske.

Sæler på sten i vand

Adfærd for en spættet sæl

En spættet sæl er meget knyttet til sin familie og ses altid i grupper. Takket være dette er de beskyttet fra rovdyr. Det er også en selskabelig og polygam art, hvis hunner når seksuel modenhed i en alder af to år. Hannerne er ikke klar, indtil de er fem år gamle.

For at parre, kæmper hannerne mod hinanden i vandet og “vinderen” får retten til at parre sig med hunnerne. Hunnerne foretrækker kun de stærkeste hanner.

Mødrene – som føder en gang om året efter en drægtighedsperiode på 11 måneder – er de eneste, der er ansvarlige for at tage sig af ungerne. Babysælerne er født med en vægt på omkring 15 kg og blot nogle få timer efter, de er blevet født, svømmer de og dykker rundt i vandet.

På blot fire uger bliver de tredoblet i størrelse, takket være deres indtag af meget fed mælk.

I de varme perioder bruger de meget tid på kysten, hvor de ligger. Selvom de kan bevæge sig op til 30 km væk fra deres hjem og tilbringe flere dage til havs, vender de altid tilbage til det samme sted, når de har spist.

Områderne, der udvælges af disse sæler til at starte en familie, er stenede og ru kyster, samt sandede strande. Deres levested kan ændre sig på grund af tilstedeværelsen af mennesker i deres omgivelser. Når de fornemmer en fare, dykker de hurtigt ned i vandet.

Den gængse sæl er et fantastisk dyr. Den har desuden sensor-lignende hviskere, der opfanger vibrationer under vandet. Et andet interessant faktum er, at hver af dem kan spise op til 9 kg mad om dagen!

  1. Arias del Razo, A. (2016). Factores que determinan la preferencia de hábitat de los pinnípedos en las islas del Pacífico de Baja California. Tesis de Doctorado. Tesis de Doctorado.