Den brasilianske tapir: En fætter til næsehornet

3. december 2019
Mød den sjove fætter med den lange snude.

Den brasilianske tapir er et stort pattedyr meget lig vildsvin med en næse som en myresluger. På trods af disse ligheder, er den faktisk mere i familie med næsehorn og heste.

Den brasilianske tapir er et dyr, som du for det meste kan se i Brasilien, men dens levesteder dækker det meste af de tropiske regnskove i Sydamerika. De kan findes fra det nordlige Argentina og Venezuela, men der er ingen i Chile eller noget sted vest for Andesbjergene.

Ordet “tapir” kommer fra itapiré. Det er de indfødtes ord for horn (piré) så hård som sten (ita). I dette tilfælde referer ordet til dens hårde stive hud. Nogle af de indfødte kulturer, som mayaerne, anser dem for at være et helligt dyr.

Levested for den brasilianske tapir

Disse dyr foretrækker bjergegnene i de tropiske regnskove, men du kan også finde dem i sumpe og i skove i lavlandet. Det betyder, at de lever på steder ved havets overflade og på steder, der er så højt oppe som 4500 meter. De er gode til at klatre på klipper og nogle gange ender de med at lave stier for en masse regnvand.

De fleste tapirer lever i nærheden af vand. De kan især godt lidt lavvandede floder, selvom de også er udmærkede svømmere. Det største antal af brasilianske tapirer findes i områder med en masse vegetation og med omkring 200 til 400 cm regn om året.

Den brasilianske tapirs morfologi

De voksne kan veje alt fra 160 kg til 280 kg. Deres kroppe kan blive 2,20 m. lange for hunnernes vedkommende og 2,00 m. for hannernes vedkommende. Deres kranie har en kam, der løber fra dens øjne om bag på deres ryg. De har også en lille smule hår, der vokser langs med kammen.

Voksne tapirer er normalt mørkebrune eller rødlige. Yngre tapirer har en tendens til at være brune med horisontale linjer, der forsvinder, når de bliver syv måneder. Denne art har hove og en meget særpræget snude.

En tapirunge

Denne snude er lavet af blødt materiale hele vejen. Den har også færre knogler og mindre brusk, end andre hovdyr har.

Reproduktion

Vi er stadig ikke helt sikre på dens parringsvaner. Det, vi ved, er, at hunnerne er seksuelt modtagelige, og at hannerne kæmper om retten til at parre sig med en hund ved at bide de andres hove. Nogle folk mener, de er polygame, hvilket betyder, at hannerne kan have mere end én mage.

En brasiliansk tapir er normalt drægtig i cirka 380 dage. I nogle tilfælde kan drægtigheden være så kort som 335 dage eller op til 439 dage. Dens cyklus sker hver 50 – 80 dage og varer i 48 timer. De fleste hunner når deres seksuelle modenhed, når de er mellem 2 og 3 år gamle.

Den ældste hun hos de brasilianske tapirer, der nogensinde er dokumenteret at have født i fangenskab, var 28 år gammel. De kan også reproducere på alle tidspunkter af året. Den får kun én baby af gangen, og de vejer omkring 3,3 kg til 7 kg ved fødslen. Afvænningen sker ved 6 – 8 måneder, og de fleste babyer er uafhængige, når de er 18 måneder.

Adfærd

Den brasilianske tapir lever generelt alene. Selvom de ikke kun er aktive om natten, så vil de gerne gemme sig i skoven om dagen og gå ud og finde føde om natten. Du vil ofte se dem i par i parringssæsonen, og når mødre er ude med deres unger.

Den brasilianske tapir har dårligt syn, men en meget fin lugtesans. De har en tendens til at være sky, men de er også aggressive, når de kæmper for at parre sig, eller når de forsvarer deres territorium. Tapirer kan lave forskellige lyde, der udtrykker frygt, angst eller smerte.

en tapir i sit rette element

De kan også lave en masse forskellige lyde i parringssæsonen. De viser aggression ved at snerre og grynter, når de er irriterede. Tapirer benytter sig også af kemi til at kommunikere med. De urinerer for eksempel og bruger deres kirtler til at markere deres territorium.

Diæt for den brasilianske tapir

Den brasilianske tapir går ud om natten for at lede efter føde. De spiser frugter, blade og andet vegetation. Det, som de elsker allermest, er dog de gule mombins. Det er en lille plante, der laver en frugt lidt som en blomme.

De er frugtædere og potentielle frøspredere for nogle af de vigtigste frugttræer på deres levesteder. Frø kan normalt godt klare at komme hele vejen igennem fordøjelsen intakt.

Folk jager dette dyr på grund af kødet, der giver en masse proteiner til den landlige befolknings diæt på disse steder. Folk har også tæmmet dem i Brasilien, lært dem at trække en plov og at lade børn klatre op på deres ryg.

Bortset fra mennesket er deres største fjende jaguaren, selvom krokodiller en gang imellem kan overraske dem. Hver gang et rovdyr skræmmer dem, har tapirerne en tendens til at flygte ud i vandet. Hvis den derimod føler sig fanget, vil den brasilianske tapir løbe direkte mod sin angriber.

  • https://www.tapirday.org/brazilian-tapir.html