Logo image
Logo image

8 tegn på, at dit kæledyr har brug for at komme til dyrlægen

4 minutter
At opretholde et tæt forhold til dyrlæger og reagere hurtigt på eventuelle advarselstegn er vigtige skridt for at sikre kæledyrenes velfærd.
8 tegn på, at dit kæledyr har brug for at komme til dyrlægen
Sidste ændring: 12 januar, 2024

Hunde og katte er mere end bare kæledyr; de er familiemedlemmer, og de fleste ejere ønsker, at de skal være sunde og glade. Men for at opnå dette er det vigtigt med regelmæssige besøg hos dyrlægen. Hvor ofte anbefales professionelle besøg?

Mange kæledyrsejere tror, at det er nok at købe de bedste produkter fra onlineapoteker som Medpets for at fremme dyrenes ernæring og udvikling. Men ud over at tage sig af din pelsede vens ernæring og rekreation er det vigtigt, at du tager den til regelmæssige undersøgelser for at sikre dens sundhed og sikkerhed til enhver tid.

Du er måske interesseret i: Fordelene ved mobile dyrlæger

Besøg hos dyrlægen med dit kæledyr bør være en hyppig begivenhed

Ifølge oplysninger fra Brigton Veterinary Hospital anbefales det, at killinger og hvalpe besøger dyrlægen 3-5 gange i løbet af deres første leveår for at sikre dem en sund start på livet. I denne periode skal der gives vigtige vaccinationer, såsom F3 til katte, som beskytter mod felin panleukopeni og to former for felin influenza.

Hvalpe får på den anden side C5-vaccinen, som indeholder beskyttelse mod hundesyge, hepatitis, parvovirus og andre patogener. Efterhånden som hunde og katte bliver ældre, kan dyrlægebesøget reduceres til en gang om året for et komplet tjek. Det omfatter en grundig fysisk undersøgelse, årlige vaccinationer og behandling af eventuelle sygdomme.

For ældre kæledyr anbefales regelmæssige dyrlægeundersøgelser (to eller tre gange om året), fra de er 8 til 10 år gamle. Det skyldes, at almindelige helbredsproblemer på dette stadie, såsom gigt, tandsygdomme, nyreproblemer og hjertesygdomme, kan opdages og behandles med tidlig indgriben. 

Tegn på, at dit kæledyr trænger til et besøg hos dyrlægen

Nogle gange overser vi nogle usædvanlige adfærdsmønstre hos vores kæledyr, som kan være advarselssignaler om at søge professionel hjælp. Uanset hundens og kattens alder er det bedst at opdage abnormiteter tidligt for at få rettidig behandling. Her er nogle advarselstegn på, at du bør besøge dyrlægen med din pelsede ven:

1. Adfærdsmæssige ændringer

Some figure
Hvis du føler, at din hund bliver mere stillesiddende og indadvendt, skal du bede om en rutinemæssig dyrlægekonsultation.

Det første tegn, som ejere bør holde øje med, er ændringer i deres kæledyrs adfærd. Bemærkelsesværdige ændringer i søvnmønstre, appetit, aktivitet eller social interaktion kan være tegn på mulige helbredsproblemer.

Det er nødvendigt at opdage disse ændringer for at løse eventuelle underliggende problemer og sikre kæledyrets generelle velbefindende. Observation af eventuelle ændringer i dyrets adfærd er et værdifuldt værktøj til tidlig identifikation af mulige sygdomme.

2. Gastrointestinale problemer

Hvis din hvalp eller killing har vedvarende gastrointestinale problemer (såsom opkastning, diarré eller forstoppelse), kan det være tegn på underliggende lidelser, som kræver en professionel vurdering. Analyse af varighed, hyppighed og sværhedsgrad af disse tilstande giver vigtig indsigt i dit kæledyrs fordøjelsessundhed.

Hvis disse symptomer fortsætter, er det vigtigt at besøge dyrlægen og søge professionel vejledning for at få en præcis diagnose og effektiv behandling.

3. Halthed eller mobilitetsproblemer

Vedvarende halthed, stivhed eller enhver ændring i mobiliteten bør betragtes som tegn på muligt ubehag eller skade. Disse problemer kan påvirke din pelsede vens livskvalitet og bør evalueres af en fagperson.

Ifølge American Kennel Club er det vigtigt ikke at overse små ændringer, der kan give anledning til bekymring, selv om din hund ikke har nogen sygdom eller skade. Tegn på kroniske smerter kan være meget diskrete, og hvis du bemærker, at din hund ikke udviser sin sædvanlige vitalitet, spiser mindre eller udviser atypisk adfærd, må du ikke tøve med at bestille tid hos din dyrlæge.

4. Ændringer i kropsvægt

Både uforklarlige fald og pludselige stigninger i dit kæledyrs vægt kan være tegn på mulige underliggende sundhedsproblemer. Hvis du fodrer din hund med koncentrater af høj næringsværdi og giver den legetid, kan vægtændringer over korte perioder påvirke dens generelle velbefindende.

5. Øjen- og tandsygdomme

Some figure
Hvis din kat har en knækket tand eller har svært ved at se, skal du kontakte en dyrlæge så hurtigt som muligt.

Unormalt øjenflåd, vedvarende rødme eller ændringer i dit pelsdyrs syn bør betragtes som tegn på alvorlige problemer. Hurtig pleje kan forhindre yderligere komplikationer.

Tandpleje er også afgørende for dit kæledyrs generelle sundhed. Ophobning af plak og parodontale problemer kan føre til ubehag, fodringsvanskeligheder og i sidste ende mere alvorlige helbredsproblemer.

6. Vejrtrækningsproblemer og vedvarende hoste

Vejrtrækningsbesvær eller vedvarende hoste kan være tegn på mulige åndedræts- eller hjerteproblemer. Det er vigtigt at observere ændringer i dit kæledyrs vejrtrækningsmønster for effektivt at kunne håndtere eventuelle underliggende problemer. Disse symptomer kan påvirke dit kæledyrs livskvalitet og bør derfor undersøges af en dyrlæge.

7. Forandringer i pels og hud

Ændringer i pelsens struktur, hårtab, rødme eller tilstedeværelsen af knopper bør observeres nøje af en fagperson. Disse ændringer kan være tegn på allergi, hudinfektioner eller andre dermatologiske problemer, der kræver øjeblikkelig opmærksomhed.

8. Urin- og vandladningsproblemer

Ændringer i urinvaner (såsom øget eller nedsat hyppighed, tilstedeværelse af blod i urinen eller vandladningsbesvær) er tegn på mulige forstyrrelser i urinvejene og kræver dyrlægevurdering.

Læs også: Sådan behandles urinvejsinfektioner hos en hund

At tage sit kæledyr med til dyrlægen er en handling baseret på ubetinget kærlighed

Kæledyr kan ikke tale, men deres handlinger demonstrerer deres kærlighed til deres ejere. Så hvis du vil tage dig af dit kæledyrs generelle velbefindende, må du ikke tøve med at give det en afbalanceret kost, give det daglig kærlighed og besøge dyrlægen så ofte som nødvendigt for at beskytte dets helbred og integritet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Kennel Club. How Often Should I Take My Dog to the Vet? Hentet den 02/01/2024 fra: https://www.akc.org/expert-advice/health/how-often-should-i-take-my-dog-to-the-vet/
  • Brigton Veterinary Hospital. How Often Should My Pet Visit the Vet? Hentet den 02/01/2024 fra: https://bvh.net.au/how-often-should-my-pet-visit-the-vet/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.