Logo image
Logo image

Sådan passer du en tyrkerdue: En komplet guide

7 minutter
Tyrkerduen er en meget intelligent og selvstændig fugl. I denne artikel vil vi fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide om pasning af den.
Sådan passer du en tyrkerdue: En komplet guide
Sidste ændring: 19 februar, 2024

Den eurasiske tyrkerdue eller Streptopelia decaocto – ifølge dens videnskabelige navn – er en søjleformet fugl, der er vidt udbredt i Europa, Asien og Nordamerika. På trods af sin tilsyneladende enkelhed har dette eksemplar vundet mange fugleelskeres hjerter takket være sin rolige natur og venlige karakter.

Uanset om du leder efter et fjerklædt kæledyr, eller du finder en tyrkerdue på gaden, der har brug for hjælp, vil denne information være værdifuld for at give den bedste pleje.

I denne artikel vil du lære om vigtige aspekter, såsom fodring og pleje af miljøet samt den miljøberigelse, fuglen kræver for at være sund. Gå ikke glip af de tips, vi vil dele med dig i denne artikel!

Karaktertræk for den eurasiske tyrkerdue

Some figure
Kilde til foto: Wikipedia

Før vi går i gang med de aspekter, der er relateret til dens pleje, er det vigtigt at kende til tyrkerduens oprindelse, morfologi og adfærd i naturen. Det vil give en idé om dens behov i fangenskab.

Oprindelse og udbredelse

Den eurasiske tyrkerdue er hjemmehørende i Asien og nogle lande i Mellemøsten. Men på grund af dens evne til at rejse lange afstande og reproducere hele året rundt, er den siden det 20. århundrede blevet udbredt til andre kontinenter som Europa og Nordamerika.

Det fremgår af en undersøgelse i tidsskriftet Revista Mexicana de Ornitología.

For eksempel fremgår det af et dokument i tidsskriftet Caldasia, at den ankom til Spanien i 1960. Som forfatterne skriver, begyndte den sin rejse i Asturien (Spanien). Derefter spredte den sig hurtigt langs den kantabriske kyst og det centrale Spanien, indtil den koloniserede hele Middelhavskysten.

Ifølge nylige observationer er tyrkerduen nået til Central- og Sydamerika, til lande som Peru og Mexico, hvor den betragtes som en invasiv eksotisk art.

Morfologi

Some figure
Den mørke plet på halsen er et karakteristisk træk ved den eurasiske tyrkerdue. Kilde: Swapan Banik/iStockphoto.

Den eurasiske tyrkerdue er en mellemstor fugl. Som voksne når de en længde på 33 centimeter og en vægt på 125 til 200 gram. Dens fjerdragt er sandbrun med store hvide pletter yderst på halen. Dens næb er lille og uigennemsigtigt, mens dens iris er mørkerød. Der er ingen kønsdimorfisme hos arten.

Derudover har den en umiskendelig sort plet på halsen. Dens flugt er kendetegnet ved at være hurtig og let med kraftige vingeslag.

Adfærd

Det er en flokfugl, der lever i grupper på mellem 10 og 10.000 individer. Det er dog også almindeligt at observere den alene eller sammen med sin mage. Den er ikke et nervøst dyr af natur, så den har tilpasset sig meget godt til bymiljøer. Den har en forkærlighed for de følgende steder:

 • Parker.
 • Afgrøder.
 • Omgivelser med eksotisk vegetation og adgang til vand.

Som nævnt i de foregående linjer kan den formere sig hele året og lægger 1 til 2 æg i hvert kuld. Ungerne bliver passet af begge forældre og forlader reden, når de er 20 dage gamle. I naturen er deres kost baseret på følgende komponenter:

 • Frø.
 • Korn.
 • Bær.
 • Små insekter.

Samtidig karakteriserer SEO BirdLife-portalen den eurasiske tyrkerdues sang “som en høj og gennemtrængende kurren (cu-cuu-cu) gentaget insisterende.”

Pasning af den eurasiske tyrkerdue derhjemme

Som du måske har bemærket, er tyrkerduen en usædvanlig tilpasningsdygtig fugl. Desuden er de rolige og nemme at holde. De udviser normalt ikke aggressiv adfærd og er meget selvstændige dyr.

De kan lide alle former for fysisk kontakt og interaktion med mennesker, så de kan være fremragende kæledyr for alle. Nedenstående vil vi beskrive den grundlæggende pleje, der skal foretages derhjemme for at opnå deres velfærd.

Hvordan skal de fodres?

Some figure
Eurasiske tyrkerduer kan godt lide at spise solsikkefrø. Kilde: Rovdyr/Wikimedia Commons.

Ernæring er et vigtigt aspekt af deres helbred. Det er normalt, at der opstår mange spørgsmål om deres kost og ernæringsmæssige krav, men i virkeligheden kræver de ikke en særlig kompleks kost. For at vedligeholde dem er det muligt at inkludere følgende fødevarer:

 • Korn og frø: De bør kun udgøre 50% af deres kost. Hvis de gives som den eneste ernæringskilde, kan disse dyr komme til at mangle calcium. Blandt deres favoritter er kanariefrø, havre, hvede, brune ris og solsikkefrø.
 • Grøntsager og frugt: Disse fødevarer skal være friske og skåret i små stykker. Æbler, kirsebær, agurker, appelsiner, vandmeloner, tomater, bananer, salat og endda jordbær, papaya og gulerødder kan indgå. Ifølge nogle caserapporter bør avocado undgås, da det kan være giftigt for nogle fugle.
 • Kommercielle diæter: Hvis det er en voksen tyrkerdue, vil det være svært for den at acceptere kommerciel kost, da det ikke er en føde, den finder i naturen. Men under alle omstændigheder bør piller ikke udgøre mere end 50% af kosten. Du kan erstatte korn og frø, men aldrig frugt og grøntsager.
 • Vand: De bør altid have rent og frisk vand til rådighed. Ideelt set bør det skiftes hver dag.

Det skal bemærkes, at de ikke bør tilbydes forarbejdede fødevarer, som mennesker indtager. Hvis din tyrkerdue af en eller anden grund ikke accepterer nogen af disse diæter, er det vigtigt at besøge en dyrlæge for eksotiske arter for at få en evaluering.

Hvordan forbereder jeg levestedet til dens ankomst?

I betragtning af dens størrelse kan et almindeligt bur være for lille til en voksen tyrkerdue. Derfor er det mest tilrådeligt at tilpasse en voliere med gode dimensioner. For eksempel 30 x 30 cm x 65 cm (bredde-dybde-højde) eller endnu større.

For at få fuglen til at føle sig godt tilpas i sine omgivelser, kan du også berige omgivelserne med følgende elementer:

 • Buske.
 • Små planter.
 • Gynger, som den kan sidde på.

Volierer kan indrettes både udendørs og indendørs, med hver deres fordele og ulemper.

På den ene side vil tyrkerduen inde i hjemmet være mere beskyttet mod dårligt vejr og risikoen for at blive angrebet af et rovdyr. Men den kan føle sig overvældet af ikke at se naturen. Udendørs vil den nyde det smukke landskab, men den vil være mere udsat for temperaturændringer og andre dyr, såsom katte og store jagtfugle.

Men hvis volieren er lavet af robuste materialer, vil det ikke være et stort problem. I begge tilfælde bør man sørge for daglig pleje for at forhindre vækst af uønskede patogener. Derudover er det vigtigt at sørge for en beholder med vand – ud over drikken – så den kan rense sig selv.

Når den eurasiske tyrkerdue er på plads i sit nye hjem, skal volieren placeres et roligt sted, langt fra lyde og stimuli, der kan gøre den nervøs. Det er en god idé at gøre dette i et par dage, mens den begynder at vænne sig til alt omkring den, og dens vogtere opbygger dens selvtillid.

Hvad kan en tyrkerdue blive syg af?

Tyrkerduer er generelt meget sunde dyr med en forventet levetid på op til 12 år som kæledyr. Men som det fremgår af en artikel i The Journal of Parasitology står der, at de kan få nogle parasitter, såsom de følgende:

 • Ascaridia columbae.
 • Fuhrmannetta crassula.
 • Tanaisia bragai.

Derfor er det vigtigt, at de, som alle andre kæledyr, får regelmæssige besøg af en dyrlæge. Ethvert tegn på sygdom – såsom tab af appetit – bør kontrolleres i tide.

Hvad skal jeg ellers tage i betragtning?

Tyrkerduen kan leve alene, men det er bedst for den at leve i par med et andet medlem af dens art. Hvis den er meget tæt på sin ejer, har den desuden brug for daglig opmærksomhed for ikke at kede sig.

Denne type fugl er meget intelligent, så med tålmodighed og dedikation kan man lære den tricks som at sætte sig på skulderen eller reagere på et bestemt kald.

Blandt andet fordi det er et sart dyr, skal håndteringen være blid og ikke for stram. Hvis du vil håndtere denne fugl, men den viser ubehag ved at baske med vingerne, er det bedst at lade den være og prøve igen senere.

Tyrkerduen er det ideelle kæledyr

Hvis du er fugleelsker, kan tyrkerduen blive en ideel følgesvend i dit liv. Tag hensyn til alle anbefalingerne i denne artikel samt information om dens natur og biologi. Hvis du giver den al den pleje, den kræver, vil du se, hvordan den bliver et medlem af familien.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.