Farvestrålende quetzal: Smuk og mystisk

17 januar, 2020
Som med de fleste andre fuglearter er den farvestrålende quetzalhuns tonemønster ikke så slående som hendes mandlige modstykkes.
 

Den farvestrålende quetzal, hvis videnskabelige navn er Pharomachrus mocinno, er en af ​​de mest emblematiske fugle i Sydamerika. Dens farve og symbolik gør den til en ret efterspurgt art.

Etymologisk har navnet quetzal sine rødder i Náhuatl (Aztec), et mexicansk sprog. Udtrykket quetzalli betyder “høje opretstående fjer.” Denne fugls skønhed, både i farve og dens slanke krop, har inspireret til myter om, at det var et guddommeligt væsen.

På grund af dette forbandt aztekerne fuglen med deres gud Quetzalcóatl (den fjerklædte slange), og mayaerne associerede den med Kukulkan (deres version af den samme fjedrede gud). Så den hellige værdi af en quetzals fjer var så høj, at kun præster og høje herskere måtte eje dem.

Farvestrålende quetzal: Morfologi og adfærd

Farvestrålende quetzal på gren

På trods af at de har en gennemsnitlig størrelse på cirka 40 cm, findes der eksemplarer, der kan nå næsten en meter i længden. Selvfølgelig får de det meste af deres længde fra deres halefjer. Disse er de mest værdifulde for mennesker på grund af deres størrelse og farverige udseende.

Vær dog opmærksom på, at man ikke kan beskrive den farvestrålende quetzals fysiske udseende nøjagtigt uden at skelne mellem voksne hunner og hanner. Sidstnævnte er meget mere slående og iøjnefaldende.

 

Hannerne har fire overhaledækfjer af intens iriserende smaragdgrøn farve. Faktisk kan man observere enten blå eller gyldne toner afhængigt af lyset. Denne lysende virkning er det, der giver fuglen et så helligt udseende.

Desuden er fjerene på hannernes mave elektrisk røde, men disse mangler hos hunnerne. De har en mindre slående grøn og grålig farvetone.

Et andet kendetegn ved hunnerne er tilstedeværelsen af ​​en sort mund. Og derudover en kortere hale, der er hvid med mørke vandrette linjer på tværs.

Den farvestrålende quetzal er også kendt som tepeaguacat (Persea-træets lille avocado) på grund af dens forkærlighed for denne frugt. Derudover inkluderer deres kost andre frugter såsom brombær og også insekter.

Parringssang

Vi er nødt til at fremhæve deres parringssang. De synger den mellem februar og juni, og det falder selvfølgelig sammen med deres yngletid. Fløjtenes blødhed er knyttet til en gammel guatemalansk legende, der tilskriver den manglende intensitet i lyden til den spanske invasion.

I bygningen af ​​deres reder har de en tendens til at udnytte små hulrum i træstammer, men rederne befinder sig aldrig på jordoverfladen. Hver hun lægger mindst to æg, som begge forældre skiftes til at ruge på hele dagen.

På tyvendedagen udklækkes ​​små ”nøgne” kyllinger. Men på mindre end en måned udvikler de den nødvendige fjerdragt til at foretage korte flyvninger og skaffe deres egen mad.

Den farvestrålende quetzal er spredt rundt i skovene i Mexico og Mellemamerika
 

Udbredelse og bevaringsstatus

Den farvestrålende quetzal er spredt rundt i skovene i Mexico og Mellemamerika. De er især at finde i bjerge med en højde over 2000 meter. De lever hovedsageligt i trækronerne i junglen. Du kan dog også observere dem i rådne træstammer, stubbe og andre huler, der tidligere er lavet af andre fuglearter.

Denne fugl er normalt inaktiv og har ikke en stor miljøpåvirkning. Faktisk giver den frodige vegetation, der skyldes den permanente fugtighed i dette område, en god forsyning af frugter, som de kan leve af hele året rundt.

I øjeblikket mener Den Internationale Union for Bevaring af Naturen, at denne fugleart er truet. Paradoksalt nok er tiltrækningskraft og mytologi forbundet med denne arts oprindelse de faktorer, der er mest skadelige for deres eksistens og velvære.

Desværre for dem er de begæret af mange mennesker og derfor ofre for krybsskytteri og ulovlig handel.

Den farvestrålende quetzal kan ikke leve i fangenskab, og de dør normalt kort tid efter fangst.

Som det sidste bidrager klimaændringer og ødelæggelse af deres levesteder begge til den gradvise forsvinden af ​​mere end halvdelen af ​​deres levested.

Vi kan håbe, at den farvestrålende quetzal trods den guatemalanske legende, der er nævnt ovenfor, vil finde sin sande stemme igen.

 
  • EcuRed. Quetzal. (S.f). Recuperado de https://www.ecured.cu/Quetzal#Descripci.C3.B3n
  • Peña, E.(2001). Animal Diversity Web. Pharomachrus mocinno. Recuperado de https://animaldiversity.org/accounts/Pharomachrus_mocinno/
  • Olguín, M. (2016). Gaceta Digital UNAM. El quetzal, ave al borde de la extinción. Recuperado de http://www.gaceta.unam.mx/20160104/el-quetzal-ave-al-borde-de-la-extincion/