Logo image
Logo image

Sådan kan man få kattepels til at vokse

6 minutter
Kattepels beskytter dyrene mod bid og stik, men hjælper dem også med at forstå verden omkring dem. For at det kan vokse sundt, er det vigtigt at tage sig af dyrets overordnede sundhed.
Sådan kan man få kattepels til at vokse
Samuel Sanchez

Bedømt og godkendt af biolog Samuel Sanchez

Sidste ændring: 08 april, 2024

Pels er vigtig hos næsten alle pattedyr, da den holder dyret beskyttet mod mekaniske og termiske stressfaktorer i miljøet. Desuden er tyk pels en æstetisk komponent, som nogle ejere sætter stor pris på, og derfor ønsker mange at få kattepels til at vokse sig tykt og sundt.

Hvis du ønsker, at din kats pels skal vokse dig sundt, er du kommet til det rette sted. Bare husk på, at hvis du følger nedenstående plejeprotokol og ikke opnår resultater, bør du kontakte en dyrlæge for at udelukke underliggende sygdomme hos dyret.

Hvorfor er det vigtigt at passe på kattepels?

Selv om du måske tror, at pleje af kattepels er noget, der kun er æstetisk, er der grundlæggende grunde til at passe på pelsen. Katte er kendetegnet ved at have en meget tæt pels, og det har flere funktioner:

  • Beskyttelse: I deres naturlige omgivelser er katte udsat for mange risici såsom skader, rifter, stik og bid fra andre dyr. Hår er med til at beskytte dem.
  • Varmeisolering: Kattehår beskytter dem mod høje og lave temperaturer, som kan forårsage forbrændinger, hvis de kommer i direkte kontakt med huden.
  • Deres følesans: Kattens hår, især deres knurhår og den pels, der sidder tæt på dem, deltager på en helt særlig måde i den måde, de opfatter deres omgivelser på. Gennem disse strukturer får de en masse oplysninger, som gør det muligt for dem at være sikre.
  • Kommunikation: Da katte ikke kan tale, kommunikerer de gennem kropssprog, hvor hvert hår er meget vigtigt.

Når du plejer din kats pels, hjælper du den ikke blot med at se ren, elegant og sund ud, men du hjælper den også med at være sikker og beskyttet i det levested, du har bygget til den.

Some figure

Vækstcyklusser

For at pleje kattepels optimalt er det vigtigt at identificere vækstcyklusser. Ja, kattehår går ligesom vores eget hår gennem forskellige stadier. Det drejer sig om følgende:

  • Den anagene fase: Dette er fasen med hurtig hårvækst.
  • Catagenfasen: Dette er det øjeblik, hvor håret stopper med at vokse.
  • Telogenfasen: Dette er også kendt som den fase, hvor håret falder af, dvs. hvor det falder ud for at give plads til nyt hår. Det nye hår skubber det gamle ud, hvilket får cyklussen til at gentage sig.

Kattepels kan dog falde ud af mange forskellige årsager, og mange af dem har ikke nødvendigvis noget med vækstcyklusser at gøre. En af dem har at gøre med stress. Eksperter påpeger, at det vigtigste kliniske tegn på denne sygdom er alopeci, som indebærer overdreven hårtab og en stigning i hyppigheden af slik på det samme område.

Hvis du ikke er opmærksom på katte med denne tilstand, kan de på lang sigt blive helt skaldede.

Samtidig er der en forstyrrelse i cyklusen kendt som telogen effluvium. Dette udtryk henviser til en lidelse, hvor anagenfasen ikke begynder. Men når årsagen til den stress, der frembringer den, forsvinder, vokser der igen nye hår, hvilket skubber hårene fra telogenfasen ud.

På det tidspunkt opstår der generaliseret alopeci, som i modsætning til den ovenstående ikke kræver behandling. I denne tilstand skal man blot lade det nye hår vokse, og cyklussen genoptages.

Pleje til at få kattepels til at vokse

For at pleje en kats pels findes der ingen magisk formel. Faktisk er der forskellige alternativer, som kan anvendes samtidig for at opnå et tilfredsstillende resultat. Under alle omstændigheder skal du tage hensyn til, at hver kat, afhængigt af racen, har specifikke forhold. Det er en god idé at drøfte enhver tilgang med din dyrlæge.

Som vi alle ved, er mad, ligesom hos mennesker, afgørende. Vi vil fortælle dig, hvilke ingredienser der skal være til stede i en kats kost, ikke kun for at sikre dens hårs velvære, men også for dens generelle sundhed.

Protein

Katte er fra naturens side kødædere. Huskatte spiser tørfoder, som skal indeholde en betydelig mængde og kvalitet af protein af animalsk oprindelse. Foderets ernæringsmæssige sammensætning afhænger af, om kattens krop kan forarbejde og udnytte det bedre.

Proteiner, der består af essentielle aminosyrer, opretholder kattens generelle velbefindende. Lysin, specifikt, er den, der bidrager mest til hårvækst. Hvis man giver katte protein af lav kvalitet, vil det bremse hårvæksten. Som undersøgelser viser, kan mangel på lysin også fremme epidermalskader.

Vitaminer

Vitamintilskud i kattens kost er også vigtigt. Ud over hårets velfærd påpeger eksperter, at vitaminer hjælper med at bevare dyrets sundhed og fremme lang levetid hos katte. Vigtige vitaminer omfatter A-, D-, K-, D- og B-komplekset samt thiamin, riboflavin, niacin, biotin, taurin og folinsyre.

Mineraler

Al dyrefoder skal indeholde mineraler, da disse ikke produceres af kroppen. I små mængder er de vigtige for at hjælpe kæledyr med at regenerere væv, syntetisere hormoner og udløse de nødvendige kemiske reaktioner i kroppen. De essentielle mineraler er bl.a. calcium, natrium, magnesium, fosfor, kalium, kobber, jod og selen.

Tips til at få kattepels til at vokse

En skinnende, sund og silkeblød pels er enhver katteelskers drøm, men det betyder også et godt helbred. Ud over de ovenstående ernæringsmæssige anbefalinger kan du følge andre tips for at få kattepels til at vokse.

Undgå stress

Som vi har set, har stress hos katte alvorlige konsekvenser. Det påvirker immunsystemet og sænker forsvaret. Faktisk kan kronisk stress påvirke leveren og andre organers funktion og føre til en forringet livskvalitet.

For at bekæmpe stress hos katte kan du øge den miljømæssige berigelse, lege med dem, give dem godbidder og klappe dem.

Daglig børstning

Børstning af katte skal være hyppig. Denne handling er med til at kontrollere snavs og kropsolie, der begynder at samle sig, samt de døde hår, som katten ikke fjerner med tungen. Den fjerner også død hud og stimulerer blodcirkulationen.

Hvis andre ansvarsområder ikke giver dig mulighed for at foretage daglig børstning, kan du gøre det en eller to gange om ugen. På den måde vil kattens pels forblive skinnende og sundt.

Tilstrækkeligt foder til at få kattepels til at vokse

En sund kost til katte bør bestå af mindst 30 % animalsk protein af høj kvalitet, efterfulgt af mineraler, vitaminer og fedtsyrer. Sidstnævnte er involveret i optagelsen af vitaminer og mineraler, hjælper med at regenerere cellerne og får dem til at fungere mere effektivt.

Ormekur

Ormekur er meget vigtig, både indvendigt og udvendigt. Begge beskytter kæledyret mod angreb af parasitter, der kan forårsage dermatologiske problemer. Det gælder f.eks. mider, som forårsager fnat og hårtab i de berørte områder.

Some figure

Pleje er nøglen til at få kattepels til at vokse!

Kattehårets vækst hænger sammen med den generelle pleje, vi giver vores kæledyr. At sikre, at de spiser godt og sundt, er nøglen. Ligesom det er vigtigt at sikre, at parasitter og skadedyr, der forurener deres hud, ikke påvirker dem. Og glem selvfølgelig ikke at give dyret tid til at slappe af.

Ved at følge disse tips kan du få kattepels til at vokse sig stærkt og sundt. Husk, at hvis du har for vane at bade dit kæledyr, bør du bruge ordentlige hygiejneprodukter – helst uden kemikalier – for at passe på dets hud og pels.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Guías nutricionales para alimentos completos y complementarios para perros y gatos. Federación Europea de Fabricantes de Alimentos para Animales de Compañía.
  • Lorente, C., Ventura, J. Efluvio telógeno en un gato. Dermatología. Vol. 26, n° 2, 2006.
  • Baciero, G. El estrés en el gato. Nutrición.AV.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.