Logo image
Logo image

Mød 7 interessante dyr, der lever i Rusland

4 minutter
Blandt de endemiske arter, der lever i dette enorme østlige land, er store rovdyr, rovfugle, fisk og meget spændende dyr.
Mød 7 interessante dyr, der lever i Rusland
Skrevet af Yamila
Sidste ændring: 08 januar, 2024

Det største land i verden er hjemsted for tusindvis af levende væsener. Faktisk lever nogle af de dyr, der lever i Rusland, ikke noget andet sted i verden. Derfor vil vi i denne artikel tale om, hvad disse arter er. Er du klar?

Dyr, der lever i Rusland og ingen andre steder i verden

Inden for det store russiske territorium kan vi finde mange forskellige dyrearter. Men nogle af dem er indfødte eller stammer fra regionen, hvilket gør dem meget interessante at lære om. Vi kan endda finde endemiske arter, hvilket betyder, at de kun lever i dette land og ingen andre steder, i hvert fald ikke i naturen.

1. Sibirisk tiger

Denne tiger er også kendt som “Amur-tigeren” (artiklens hovedbillede). Dens videnskabelige navn er Panthera tigris tigris, og den lever i skovene i det sydøstlige Rusland nær Amur-floden og tæt på grænsen til Kina. Den er desuden den største i Felidae-familien og er desværre truet på grund af krybskytteri.

Den lever hovedsageligt af hovdyr som hjorte og elge og deler territorium med store rovdyr som ulve, bjørne og leoparder. I populærkulturen repræsenterer den flere russiske byer og regioner som Vladivostok og Irkutsk.

2. Comephorus

Også kendt som “Golomianka”, er dette en fisk, der lever i den berømte Bajkalsø (den dybeste sø i verden). Den har en gennemsigtig og klar hud og har ingen svømmeblære; den kan derfor tolerere det høje tryk i det dybe vand i søen.

Some figure

35% af dens krop består af fedt. Før i tiden fangede folk den for at bruge den som medicin eller for at bruge dens olie til at tænde deres lamper.

3. Bajkalsæl

Denne sælart, der også kaldes ‘Nerpa’ (Pusa sibirica), lever kun i denne russiske sø og er den eneste i sælfamilien, der tilbringer hele sit liv i ferskvand, selvom det er frosset til en stor del af året.

Some figure

Desuden er denne sæl den mest langlivede af alle disse arter (en forventet levealder på omkring 55 år) og også den mindste (ikke mere end 1,5-4,5 meter lang og vejer mellem 63 til 70 kg). Dens hud er mørkegrå på kappen og lys på bugen. Desuden kan den holde sig under vandet uden at trække vejret i mere end en time og lever af fisk og hvirvelløse dyr.

4. Snefår lever i rusland

Snefåret (Ovis nivicola) lever i Kamchatka-området i det nordøstlige Sibirien mellem bjergene og kysten. De foretrækker klippefyldte og alpine miljøer og er ekstremt dygtige og adrætte til at klatre i ujævnt eller stejlt terræn.

Some figure

Den har gråbrun pels, mørkebrune ben og en hvidlig hale. Begge køn har horn, men hannernes er længere (op til 90 cm i længden og 40 cm i omkreds). Desuden har snefår en forventet levealder på omkring ti år.

5. Sibirisk trane

Denne fugl hører til familien Gruidae og er et af de dyr, der stammer fra Rusland og lever i Sibirien. Men da det er en trækfugl, rejser den normalt over lange afstande (endda helt til Iran, Indien og Kina).

Some figure

Den sibiriske trane (også kendt som den sibiriske hvide trane eller sne-tranen) foretrækker vådområder, fordi det er der, føden findes. Dens kost består mest af rødder, knolde og skud fra vandplanter.

Selv om denne fugl er omkring 80 cm høj, fordobler den sin størrelse, når den flyver, med længden af sit vingefang (83-91 cm). Derudover vejer den typisk mellem 5 og 8,6 kg.

6. Sibirisk moskushjort

Den sibiriske moskushjort er en art af moskushjort, der lever i Ruslands bjergrige skove. Det er en almindelig indbygger i den sibiriske tajga og også steder, der ligger over 8.500 meter over havets overflade.Den har et kængurulignende ansigt og brun pels, så den kan camouflere sig meget godt med miljøet omkring den.

Some figure

Derudover består denne planteæders kost hovedsageligt af lav, selv om den har stødtænder. Vi bør også nævne, at den har natlige vaner, og at dens bestand desværre er faldende på grund af krybskytteri.

7. Havørn, der lever i rusland

Havørnen (Haliaeetus albicilla) er endnu et af disse sjældne dyr, der kun lever i Rusland, og den lever på Kamtjatka-halvøen, nærmere bestemt på havkysten ved Ojostk. Desuden er den en af de største og tungeste rovfugle på planeten sammen med den filippinske ørn og harpyørnen. Denne ørns flugt er et virkelig fascinerende skue.

Some figure

Den har en sort krop bortset fra vingerne og underbenene. Både næb og ben er lysegule.

Ørne er en af de mest imponerende fugle, der lever på vores planet. Hvad synes du om dem, der lever i Rusland, og som er nævnt i denne artikel? Vi håber, du nød at lære om dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lukarevskiy, V. S., Dalannast, M., Lukarevskiy, S., & Damdin, E. (2019). Factors determining the distribution and status of the snow leopard population (Panthera uncia) in Western Mongolia. Animal and Veterinary Sciences, 7(6), 127-132.
  • BirdLife International. (2020). Rhodostethia rosea. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T22694476A168884321. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2020-3.RLTS.T22694476A168884321.en.
  • Miquelle, D. G., Smirnov, E. N., Zaumyslova, O. Y., Soutyrina, S. V., & Johnson, D. H. (2015). Population dynamics of Amur tigers (Panthera tigris altaica) in Sikhote‐Alin Biosphere Zapovednik: 1966–2012. Integrative zoology, 10(4), 315-328.
  • Blix, A. S. (2005). Arctic animals and their adaptations to life on the edge. Tapir Academic Press.
  • Lee, O., Lee, S., Nam, D. H., & Lee, H. Y. (2013). Molecular analysis for investigating dietary habits: genetic screening of prey items in scat and stomach contents of leopard cats Prionailurus bengalensis euptilurus. Zoological Studies, 52(1), 1-6.
  • Starikov, V. P., Vaganova, E. A., Bernikov, K. A., & Shemyakina, N. S. (2021). Biotopic distribution and abundance of the Altai mole (Talpa altaica Nikolsky, 1883) on the left bank of the Middle Ob. Samara Journal of Science, 10(1), 163-166.
  • Korablev, M. P., Poyarkov, A. D., Karnaukhov, A. S., Zvychaynaya, E. Y., Kuksin, A. N., Malykh, S. V., … & Rozhnov, V. V. (2021). Large-scale and fine-grain population structure and genetic diversity of snow leopards (Panthera uncia Schreber, 1776) from the northern and western parts of the range with an emphasis on the Russian population. Conservation Genetics, 22(3), 397-410.
  • Rutovskaya, M. V., Onufrenya, M. V., & Onufrenya, A. S. (2017). Russian desman (Desmana moschata: Talpidae) at the edge of disappearance. Nature Conservation Research. Заповедная Наука, 2(S1), 100-112.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.