Træning af kæledyr under lockdown: Tips til ejere

Dagene, du tilbringer i lockdown, kan være en god mulighed for at træne din hund til at adlyde grundlæggende kommandoer. I dag vil vi give nogle tips til de bedste tricks til at træne kæledyr under lockdown.
 

Træning af kæledyr under lockdown kan være en aktivitet, som giver langvarige fordele, så længe ejere ved, hvordan man skal gøre det. Vil du gerne kende nøglerne til succes? Vi vil fortælle dig alt, hvad du har brug for at vide, i denne artikel.

Som vi har nævnt flere gange de seneste uger, er lockdown et glimrende tidspunkt til at forbedre dit forhold til dine kæledyr. For at kunne gøre det, bliver du blot nødt til at bruge legetid og omsorg.

Træning kan hjælpe dig med at forbedre kommunikationen med dit kæledyr og det vil derudover hjælpe dig til bedre at kunne forstå flere forskellige ting. Din hund vil selvfølgelig også lære noget nyt.

Træning eller opdragelse?

Før vi fortsætter, er det vigtigt at have i baghovedet, at træning af kæledyr under lockdown ikke er det samme som at opdrage dem. Vi vil se på nogle årsager nedenfor.

  • Træning består af at lære din hund nye evner – det, vi kalder “tricks”. Det handler om at opmuntre adfærd baseret på lydighed. Ved hjælp af positiv forstærkning kan en hund lære at rulle rundt, sidde, give pote, blive samme sted, vende sig osv.
  • Opdragelse af hunde er baseret på, at hunde lærer at håndtere situationer, som opstår i deres daglige miljø. Med andre ord, indebærer det ting såsom at være i stand til at gå ture uden problemer og at have fredelige møder med andre hunde. På samme tid, er det at lære hunde, hvordan de skal være alene hjemme uden at blive ængstelige, eller hvordan de skal opføre sig omkring mennesker, med eller uden deres ejeres tilstedeværelse.
Hund hopper på forhindringsbane

Træning af kæledyr under lockdown: Fordelene ved positiv forstærkning

Præcis ligesom der er professionelle til at hjælpe med adfærdsproblemer hos hunde, er der også professionelle trænere. Og der er selvfølgelig dem, som ved, hvordan man gør begge dele.

Den bedste måde at lære din hund noget nyt på er ved at anvende positiv forstærkning. Belønning giver dyrene den forstærkning, de skal bruge, for at gentage adfærden. Belønningen behøver ikke nødvendigvis at være fodder. Omsorg, opmærksomhed og legetøj kan faktisk også være glimrende motivation.

Ved at træne vores kæledyr, kan vi høste en række fordele foruden blot lydighed. Disse øvelser faciliterer kommunikation med dit kæledyr i alle typer af situationer og forstærker forskellige positive aspekter:

  • Grundlæggende lydighed. Det er essentielt at lære grundlæggende kommandoer såsom “sit” eller “bliv”. Det lærer hunde, hvor de bør være og hvordan de forbedrer deres selvkontrol. Andre kommandoer, såsom “plads”, hjælper din hund med at lære at gå ved siden af dig, når du er ude. Og “kom” lærer for eksempel din hund at komme, når du kalder.
  • Forbedret kommunikation mellem ejer og kæledyr. Træning af kæledyr under lockdown (eller på et hvert andet tidspunkt for den sags skyld) vil hjælpe med at opbygge et bånd mellem jer. Du vil bedre kunne forstå din hund, opdage dens svage sider og præferencer, og hvornår dit kæledyr føler sig tilpas. Kort sagt, er det et glimrende værktøj til kommunikation mellem ejere og kæledyr.
  • Det involverer hele familien. Alle i din husstand kan tilbyde positiv forstærkning. Selv de yngste medlemmer af familien kan lære at forstærke din hunds lydighed og blive involveret i plejen af dit kæledyr. I en tid, hvor der mangler eksterne stimuli, giver denne form for øvelser fordele for både børn og dyr.
Hundetræning med hund, der sidder ned

Træning af kæledyr under lockdown: Tips

Læring kræver, at dit kæledyr også gør en indsats. Denne energi, som kæledyr ophober som et resultat af forkortede gåture og længere perioder indenfor, er noget, du kan udnytte til din fordel. Træning af kæledyr under lockdown vil kræve, at ejere er tydelige omkring de følgende ting:

1. Vær tålmodig

Træning kræver tid og øvelse. Bliv ikke ængstelig, hvis din hund ikke gør, hvad du ønsker, i de første forsøg. Dyr er autonome og har sine egne ønsker og lyster, hvilket er noget, vi ikke må glemme.

Hunde ved, hvordan de skal fortolke vores ansigtsudtryk og genkende menneskelige følelserFor at hjælpe din hund med at lære, er det derfor bedst at overføre en følelse af ro og stabilitet.

Der er ingen pointe i at skælde ud eller råbe af din hund, og du bør helt sikkert afholde dig fra at blive voldelig. Hvis du gør det, vil du kun få din hund til at forbinde træning med negative oplevelser.

2. Drag nytte af det rette øjeblik

Hastigheden, som dit dyr vil lære at adlyde med, varierer fra den ene hund til den anden. Der er bestemte racer, som lærer hurtigere, af natur. Du bliver derudover også nødt til at tage din hunds mentale tilstand med i overvejelserne på det tidspunkt, hvor du prøver at lære dem noget nyt.

 

Begge parter – du og din hund – skal være villige til at interagere. At tvinge en træt hund til at lære noget vil blot gøre processen frustrerende for jer begge.

3. Positiv forstærkning

Positiv forstærkning resulterer i noget, som motiverer din hund nok til at ønske at få belønningen. Vær dog forsigtig med ikke at forårsage en besættelse, hvilket kun vil distrahere dit kæledyr fra at lære. Fodder er det mest populære valg af belønning, men omsorg, lege og gåture vil også hjælpe dit kæledyr med at forbinde læring med belønning.

4. Brug kropssprog

Sproget med tegn og gestik er meget visuelt for hunde. Selvom de også kan lære at forstå ord, er det meget nemmere for dem at forbinde aktiviteter med gestik.

Der er faktisk specifik gestik, som faciliterer at lære forskellige kommandoer (sit, bliv, kom, hent, rul rundt osv.). Over længere tid vil du kunne se, at din hund er hurtigere til at adlyde gestik end verbale kommandoer.

Barn med hund illustrerer træning af kæledyr under lockdown

Tålmodighed og respekt, to vigtige faktorer ved træning af kæledyr under lockdown

Som du har indset, er verden af hundetræning simpel, men kræver en forståelse for bestemte regler og koncepter. Husk, at igennem hele processen skal ejere være sikre på at respektere behovene og den personlige plads, som kæledyret har brug for. Målet er, at din hund skal lære og forbedre sig. Den skal ikke føle, at den bliver straffet.

 

Hvis I begge er åbne over for sund interaktion, så kan træning af kæledyr under lockdown være en meget gavnlig proces.

  • Hablaconellos. Educación y Adiestramiento Canino.
  • Affinity pet-care. Adiestramiento canino en positivo. ¿Qué es y en qué consiste?
  • Fundación Addinity. Los beneficios de adiestrar a un perro en positivo, 2007.
  • Soyunperro. Cómo adiestrar un perro, 2018.