Skal hunde bades oftere under corona-krisen?

Der er mange spørgsmål vedrørende den pandemi, vi lige nu oplever i hele verden. Da myndighederne konstant insisterer på, at vi vasker vores hænder oftere, er det logisk for kæledyrsejere at spørge sig selv om, hvorvidt de skal bade deres kæledyr oftere.
 

Lige nu er det yderst vigtigt, at vi er mere forsigtige, hvad angår personlig hygiejne, og at vi følger anbefalingerne fra eksperter. Derfor er der også hundeejere, som spørger sig selv om, hvorvidt hunde skal bades oftere under corona-krisen. Er det nødvendigt?

Vi hører det konstant i fjernsynet og i radioen, og vi læser det i aviserne og på nettet: Vi skal forbedre vores håndhygiejne. Det er ikke for sjov, at vi hører dette konstant; det er nemlig den mest simple og effektive måde at undgå at sprede sygdomme på – ikke kun coronavirus.

Med en så simpel handling som at vaske hænder med varmt vand og sæbe kan vi eliminere patogene partikler fra vores hænder og undgå at overføre dem til vores næse, mund og øjne, hvor de producerer infektion.

Det har medført, at der er rigtig mange hundejere, som nu har stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt deres hunde skal bades oftere i denne tid.

Kæledyr og bad

Kæledyr opnår mange forskellige fordele ved at komme i bad. Dette gælder især hunde, da de tilbringer meget tid udenfor. Katte og kaniner behøver generelt ikke at komme i bad, da de har meget faste hygiejnevaner.

 

Når hunde kommer i bad, renses deres pels for snavs og urenheder samt for døde hår og hudceller. Der er selvfølgelig også den fordel, at et bad fjerner eventuelle dårlige lugte. 

Hund bliver sæbet ind

Skal hunde bades oftere under corona-krisen?

Nu, hvor det er så vigtigt at vaske hænder under corona-krisen, skal hunde så også bades oftere i denne tid? For at være i stand til at besvare dette spørgsmål skal vi tage højde for to forskellige scenarier: Hundeejere, der har testet positiv for COVID-19, og hundeejere, der ikke er smittet.

Der er dog først og fremmest et vigtigt punkt, vi er nødt til at afklare inden da:

Der er offentliggjort flere artikler om, hvor længe SARS-CoV-2 forbliver i luften. Ifølge nylige studier ser det ud til, at virussen kan forblive luftbåren i omtrent tre timer. Det vil sige, at det er en særligt tung virus, og at den kun bruger lidt tid på at “svæve” i omgivelserne.

Efter tre timer lander viruspartiklerne på jorden eller på overflader. Alt efter, hvad det er for en overflade, virussen lander på, kan den bevare sin infektiøse kapacitet endnu længere. 

 

Skal hunde bades oftere? Hundeejere, der ikke er smittet med COVID-19

Her er et eksempel: Andrea bor sammen med sin partner og deres hund, Lucas. Ingen af dem udviser tegn på corona-smitte. De følger dog myndighedernes anvisninger, samtidig med at de tænker over, hvorvidt de skal indføre ekstra sikkerhedsforanstaltninger, hvad angår Lucas.

Som vi nævnte tidligere, forbliver virussen ikke i luften i lang tid. Det vil sige, at det er meget usandsynligt, at Lucas vil få viruspartiklerne på sin pels under gåture.

Jorden er dog en anden snak, da viruspartikler kan forblive på jorden i længere tid. Lucas kan opsamle disse partikler med poterne, når han går, eller med snuden, når han snuser til ting.

Det er derfor vigtigt, at man vasker hundes poter, snude og hale efter hver gåtur, inden man træder ind i hjemmet.

Hvad angår spørgsmålet om, hvorvidt hunde skal bades oftere, så ser det ikke ud til at være nødvendigt for ejere at bade deres hunde oftere, end de plejer.

Der er dog stadig mange ubesvarede spørgsmål, hvad angår virussens adfærd. Hvis du derfor går tur med din hund i områder, hvor der er mange mennesker, eller hvis nogen i hjemmet er i risikogruppen, så kan det være en god idé at bade din hund oftere.

Skal hunde bades oftere under COVID-19-pandemien?

Hundeejere, der er testet positiv for COVID-19

Her er endnu et eksempel: Daniel bor med sin partner og deres hund, Lola. Daniels partner er testet positiv for COVID-19, men det er han ikke. Her skal de begge tage højde for deres egen hygiejne samt for Lolas pleje.

Selvom der ikke er nok dokumentation for, at hunde også kan lide af/sprede COVID-19, så kan Lola fungere som en “overflade”. Hvis Daniels partner derfor hoster i nærheden af Lola, kan disse partikler lande på Lolas pels og derved opretholde virussens infektiøse kapacitet.

For at reducere risikoen for smitte bør Daniel derfor bade Lola oftere for at eliminere mulige viruspartikler. Derudover skal Daniel undgå at røre sit ansigt, efter han har aet Lola (eller andre overflader, der kan være forurenede).

Hund er viklet ind i håndklæde, efter den har været i bad

Hvordan bader man hunde under corona-krisen?

Når du skal bade din hund, skal du blot bruge den shampoo, du normalt anvender til din hund (den skal være beregnet til hunde). Lad shampooen virke i et par minutter, og vær ekstra opmærksom på hundens poter. Undgå at gnubbe for hårdt, da dette kan skade din hund.

 
  • Du må under ingen omstændigheder bruge almindelige rengøringsmidler til at rense din hunds pels. Disse produkter kan gøre alvorlig skade på din hund.
  • Du må heller ikke anvende alkohol til at rense din hunds poter.

Når du er færdig med at sæbe din hund ind, er det yderst vigtigt, at du skyller pelsen godt for at eliminere eventuelle viruspartikler. 

Det er også vigtigt, at hundens legetøj bliver desinficeret med jævne mellemrum for at undgå mulig smitte.