Hundekys under corona-krisen: Er det sikkert?

24. marts 2020
Hundekys giver os komfort. Hvis du overholder din borgerlige pligt ved at holde dig hjemme så meget som muligt i disse dage, så kan din pelsede vens kærlighed og selskab være ekstra meget værdsat. 

I denne artikel kan du læse mere om hundekys under corona-krisen. Hundekys har evnen til at lindre mange følelsesmæssige sår. Forskning har bevist, at kæledyr, især hunde og katte, kan hjælpe med at reducere stress, angst og depression.

Deres selskab hjælper folk med at håndtere ensomhed, det fremmer fysisk aktivitet, og det kan endda forbedre hjertesundheden.

Der har for nyligt været bekymringer om, hvorvidt husdyr kan spille en rolle i spredningen af coronavirus, som også hedder COVID-19.

Er det farligt med hundekys under corona-krisen?

Ifølge Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) er den nuværende spredning af COVID-19 et resultat af smitte blandt mennesker. Organisationen har understreget, at der på nuværende tidspunkt ikke findes nogen klare beviser for, at kæledyr kan overføre sygdommen til mennesker.

Derfor er der ingen reel grund til at træffe foranstaltninger, der kan kompromittere vores kæledyrs velfærd. Nuværende beviser antyder, at oprindelsen af COVID-19 stammer fra vilde dyr, men dette efterforskes stadig. 

En ejer giver sin hund et kram

En hund blev testet positiv for coronavirus

Ja, det er korrekt. Den 1. marts 2020 blev det offentliggjort, at en pomeranian i Hong Kong havde vist et positivt testresultat for COVID-19. Hunden blev syg, efter at ejeren var blevet syg med coronavirus.

Læger tog prøver fra hundens snude, mund og bagdel. Ligeledes fik de hundens afføring analyseret i et laboratorium. Det var kun mund- og næseprøver, der testede positivt for coronavirus og viste således spor af virussen. 

Lægerne insisterer dog på, at det ikke nødvendigvis betyder, at hunden var smittet. Andre prøver, der blev taget to dage senere, viste sig også at være positive, selvom dyret ikke havde udvist nogen symptomer. Hunden blev dog alligevel sat i karantæne.

Vi bør nævne, at hunden ikke har vist nogen kliniske tegn på sygdommen. Dyrlæger tog også blodprøver på hunden, og de var negative. Dette er en indikation af, at der ikke er nogen målelige mængder af antistoffer i blodet på nuværende tidspunkt. 

Verdensorganisationen for Dyresundhed (OIE) siger: “Der er ikke nogen beviser på, at hunde spiller en rolle i spredningen af denne menneskesygdom eller at de potentielt kan blive syge”.

Angående den positive test af hunden i Hong Kong, siger Dyrelægeorganisationen for Små Dyr (WSAVA), at “en lav mængde af COVID-19-virus RNA var til stede i prøverne“, og at det ikke vides, hvorvidt disse partikler er smitsomme eller om de ikke har nogen evne til at sprede sig. 

Der er på nuværende tidspunkt ingen beviser for, at kæledyr såsom hunde og katte har smittet mennesker med COVID-19; overførslen af virussen sker kun fra menneske til menneske.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der ingen beviser for, at hunde eller katte er blevet syge med virussen eller at de kan være en smittekilde for andre dyr eller mennesker.

Skal man begrænse kontakten og hundekys under corona-krisen?

OIE foreslår, at man undgår kontakt til sine kæledyr, hvis man er smittet med COVID-19 eller hvis man tror, man er smittet. De kinesiske myndigheder har eksempelvis advaret smittede mod hundekys under corona-krisen. I disse tilfælde har et andet familiemedlem været nødt til at tage sig af dyret. 

Hvis den smittede person ikke har nogen familie og derfor er nødt til at tage sig af kæledyret selv, så skal de opretholde ekstra god håndhygiejne og eventuelt bruge et mundbind, når det er muligt. Du kan finde flere oplysninger om dyresundhed midt under pandemien på OIE’s hjemmeside.

Ejer får kys af sin husky

Hvilke former for forebyggende foranstaltninger anbefales der?

Hvis man er smittet med coronavirus, skal man fortælle sundhedsvæsenet, om man har kæledyr i hjemmet.

Her er nogle generelle råd:

  • Hvis det er muligt, skal du få et familiemedlem til at overtage pasningen af hunden, indtil du er rask igen.
  • Gå korte ture, blot for at imødekomme hundens fysiologiske behov.
  • Hav hunden i snor under hele turen.
  • Undgå altid kontakt med andre hunde eller mennesker.
  • Brug vandflasker med rengøringsmiddel til at fjerne urin fra gaden og brug hundeposer til afføring.
  • Vask altid hænder og brug derefter håndsprit, når du har rørt ved dit kæledyr, da deres spyt kan sprede andre bakterier, selv hvis coronavirus ikke er et problem.

Afsluttende bemærkning om hundekys under corona-krisen

Ifølge OIE skal du ikke være bange for, at dit kæledyr vil blive offer for eller bærer af coronavirus. Der er ganske enkelt ikke nok beviser på, at de også kan blive smittet med COVID-19. Derfor anses hundekys for at være sikre, så længe du ikke er smittet med virussen.

COVID-19 ser ud til kun at sprede sig mellem mennesker, og det er derfor usandsynligt, at virussen vil blive overført til hunde og katte. Du skal derfor ikke være bange for at nyde dit kæledyrs selskab.

Mange vira såsom den almindelige forkølelse kan ikke overføres mellem husdyr og mennesker. Dyr har andre cellereceptorer end mennesker, hvilket kan forhindre nogle menneskeoverførte vira i at sætte sig fast i deres system og forårsage infektion. 

Vira er generelt artspecifikke, hvilket for eksempel er tilfældet med hunde-coronavirus.