Veterinære nødstilfælde under lockdown

Mange kæledyrsejere spørger sig selv, hvad de skal gøre i tilfælde af veterinære nødstilfælde under lockdown. Mange lande har heldigvis allerede overvejet dette problem. Det er fuldstændig i orden at tage dit dyr til dyrlægen, så længe situationen kræver det.
 

Veterinære nødstilfælde opstår, når vi mindst venter dem. De kan finde sted når som helst, hvad end vi er under lockdown eller ej. Og hvis du er kæledyrsejer, bliver du nødt til altid at være forberedt på veterinære nødstilfælde under lockdown. Det betyder, at forstå vejledningerne for at kunne undgå at overtræde loven og få en bøde.

Her vil vi fortælle dig mere om dette problem samt give dig nogle nyttige råd. Disse tips erstatter selvfølgelig ikke professionelle anbefalinger for hvert individuelle tilfælde.

Ligesom det er tilladt at gå med hundener det også i orden at tage til dyrlægen under veterinære nødstilfælde under lockdown. I mange tilfælde kan det dog være forvirrende at beslutte, om det er akut eller ej. På samme tid bliver vi nødt til at være opmærksomme på, hvad myndighederne siger på de sociale medier.

Veterinære nødstilfælde under lockdown

Klassificeringssystemet afhængigt af alvorligheden af patientens helbredsmæssige tilstand er kendt som triage. Dette system har vist sig at være meget effektivt og hjælper med at prioritere tilfælde, hvor en patients liv virkelig er i fare. Dyrlæger bruger dette system for at sikre sig at give pleje til dyr, som er mest i fare.

Kat tjekkes af dyrlæge

Af den grund, når en person søger akut medicinsk behandling af rygsmerter, kan læger være flere timer om at tage sig af dem. Og selvom det kan synes frustrerende, er der en god grund til denne forlængede ventetid.

På grundlag af disse kriterier, opdeler triage patienter i fem niveauer:

5. Ikke-presserende: Patientens liv er ikke i fare og problemet er minimalt. For eksempel muskelsmerter.

4. Mindre presserende: Patientens liv er ikke i fare. For eksempel gastroenteritis.

3. Presserende: Patienten har en seriøs tilstand, som kræver pleje, men hans eller hendes livsnødvendige organer er stabile. For eksempel et brækket ben.

2. Akut: Patienten kræver stabilisering, fordi hans eller hendes liv er i kritisk fare. For eksempel kan en patient have overdrevet blødning grundet et dybt sår.

1. Oplivning: Mangel på tegn på liv, absolut prioritet. For eksempel et hjerteanfald.

Dette er i brede træk klassificeringssystemet for patientens helbredstilstand. Denne skala er det, der påvirker beslutningstagen, når det kommer til akut pleje.

Hvilke niveauer kræver øjeblikkelig veterinær pleje?

Generelt er niveau 1, 2 og 3 dem, der uden tvivl kræver akut veterinær pleje. I bestemte tilfælde vil dyr, der falder indenfor niveau fire også kræve akut pleje.

 

Niveau 5 kræver aldrig akut pleje. Tilfælde af dyr, som er på niveau 5, bliver derfor ikke anset som veterinære nødstilfælde under lockdown, med mindre de får en specifik anbefaling fra dyrlægen. Det er vigtigt at pointere, at dyrlæger følger disse vejledninger, hvor de altid ser mulige reelle situationer på grundlag af disse forskellige niveauer som en reference.

Veterinære nødstilfælde under lockdown: Hvornår skal man gå til dyrlægen?

Som kæledyrsejere kan det være svært under bestemte omstændigheder at vurdere, hvor vidt ens kæledyr er i en reel fare eller ej. Hvis man er i tvivl, bør man altid kontakte en dyrlæge, man kan stole på. Den professionelle vil beslutte, om kæledyret kræver akut pleje eller ej, baseret på informationerne du giver.

Nedenstående vil vi se på nogle situationer, som kan opstå under lockdown, og hvor vidt de kræver akut pleje eller ej.

Ikke-akutte situationer

Generelt kan vi inkludere hudlidelser, såsom alopeci eller komedoner (akne). Disse processer er ret hyppige hos kæledyr og indikerer ikke et seriøst helbredsproblem.

En anden gængs situation består af dyr med vejrtrækningsproblemer samt hoste og nysen. Så længe disse symptomer ikke varer ved over længere tid, ligesom hudlidelserne, tæller de som regel ikke som et nødstilfælde.

 

Diarré bliver mere gængst under lockdownMåske fordi vi har større tendens til at få tiden til at gå med at spise junkfood sammen med vores kæledyr, når vi tilbringer mere tid hjemme.

Tilfælde af diarré hos kæledyr er som regel begrænset og går væk af sig selv efter nogle få dage. Generelt kræver de derfor ikke akut pleje. Der er dog nogle undtagelser, inklusiv ældre hunde, hundehvalpe, hunde med andre sygdomme eller vedvarende diarré over længere tid.

Veterinære nødstilfælde eller situationer, der retfærddiggør et besøg til dyrlægen

Hund ved dyrlæge illustrerer veterinære nødstilfælde under lockdown

Blandt situationerne, der kræver et dyrlægebesøg, kan vi inkludere et hvert tilfælde, som udsætter kæledyret for en reel fare. For eksempel:

  • Seriøse mavetarmproblemer: Diarré, som varer i flere dage, og diarré sammen med opkast kan være grund til at søge akut pleje.
  • Ulykker: En ulykke er altid en mulig grund til at søge akut pleje hos en dyrlæge. For eksempel bør små snitsår blive evalueret og desinficeret. En dyrlæge bør også følge de nødvendige forbehold for at forebygge stivkrampe.
  • Indtagelse af fremmedelegemer eller giftige stoffer: Grundet den nuværende mindskning af fysisk aktivitet kan mange kæledyr udvikle besynderlig adfærd som et resultat af stress. Denne tilstand kan få dem til at indtage genstande, som ikke er passende til indtag.
  • Besvimelse: Selv hvis det kun er et øjeblik, bør man altid ringe efter akut veterinær pleje i tilfælde af besvimelse eller pludselig tab af bevidstheden. Denne situation kræver den passende evaluering af et dyrs helbredsmæssige tilstand samt mulig behandling.
  • FeberHvis et dyrs helbred forringes eller du bemærker, at dit kæledyr har feber eller udsender varme, så bør du tjekke med en dyrlæge. Dette er især tilfældet, hvis situationen varer i mere end en dag.
 

Dette er nogle af de mest gængse situationer, som kan opstå i denne tid, hvor vi er hjemme med vores kæledyr. Denne liste er dog på ingen måde fuldkommen.

Endnu engang bør man i enhver situation huske på, at det bedste, man kan gøre, er at kontakte dyrlægen og følge hans eller hendes instrukser med hensyn til, om man bør søge akut pleje eller ej,