Er skældyr årsag til overførsel af coronavirus?

20. marts 2020
Er det rigtigt, at skældyr er årsag til overførsel af coronavirus? Og hvis de er, har det så vigtige konsekvenser for håndteringen af denne sygdom? Vi besvarer disse spørgsmål i denne artikel.

Det videnskabelige samfund har været i gang med at undersøge et stort spørgsmål: Er skældyr årsag til overførsel af coronavirus eller ej? De er også i gang med at undersøge andre dyr. Det er vigtigt at påpege, at selve coronavirus-stammen har været velkendt i veterinærcirkler i årtier.

Coronavira inficerer generelt fugle og pattedyr på en artspecifik måde. Derfor kender vi allerede til specifikke coronavirus-stammer, der inficerer mennesker, hunde, katte, gnavere, kaniner, ildere, køer, kalkuner og grise.

Nedenfor kommer vi med en opsummering af, hvad vi ved om COVID-19 indtil videre.

Coronavirus og infektion hos mennesker

Forskere identificerede for første gang coronavira i slutningen af 1970’erne. Siden dengang har de været klar over eksistensen af fire CoV, der har inficeret mennesker (HCoV). Disse stammer forårsager milde infektioner såsom den almindelige forkølelse.

Interessant nok har disse fire HCoV’er med lav patogenicitet forbindelse til de coronavira, der påvirker dyr. En række forskellige undersøgelser har analyseret genomsekvenser, der er tilgængelige i dag. Disse undersøgelser antyder, at dyrearterne nedenfor er naturlige værter, eller naturlige reservoirer, for disse stammer.

  • HCoV-HKU1: Gnavere er naturlige reservoirer.
  • HCoV-NL63: Flagermus er naturlige reservoirer.
  • HCoV-OC43: Gnavere er naturlige reservoirer. Kvæg er mellemliggende naturlige reservoirer.
  • HCoV-229E: Flagermus er naturlige reservoirer. Alpakaer er mellemliggende naturlige reservoirer.
Coronavirus er yderst smitsomt

Meget patogene coronavira for mennesker

Indtil 2002 og 2003 blev CoV ikke anset for at være yderst patogent for mennesker. Det var på dette tidspunkt, at der opstod et udbrud af det akutte respiratoriske syndrom (SARS-CoV) i provinsen Guangdong i Kina. Denne virus spredte sig til hele verden.

Senere, i 2012, dukkede der en en anden meget patogen coronavirus op. Denne gang var det MERS-CoV i Saudi-Arabien og andre lande i Mellemøsten. I begge tilfælde var den generelle overbevisning, at virussen stammede fra flagermus. Derudover tyder beviser på, at disse arter er mellemliggende naturlige reservoirer for virussen:

  • SARS-CoV: Flagermus, desmerdyr
  • MERS-CoV: Flagermus, dromedarer
  • COVID-19: Flagermus, mellemliggende naturligt reservoir er ukendt 

I betragtning af disse to fortilfælde har forskere formuleret hypotesen om, at COVID-19 også kan være af animalsk oprindelse. Faktisk viser genomanalyser, at COVID-19 også opstod i flagermus. Mellemværten forbliver imidlertid ukendt.

Hvad vil det sige, at skældyr kan være et muligt mellemliggende naturligt reservoir?

Normalt spreder vira sig blandt dyr af den samme art. Til tider kan vira krydses og kombineres og forårsage sygdom hos andre arter.

Det er vigtigt at vide, at disse vira kan sprede sig fra dyr til mennesker på to primære måder:

  • Direkte fra den naturlige vært eller fra dens sekreter, der er forurenet med virussen.
  • Gennem en anden organisme, der hjælper som en mellemliggende vært eller et naturligt reservoir.

Det er nødvendigt at påpege, at viras gener er adskilt i segmenter. Et segmenteret genom tillader, at vira fra forskellige arter blandes sammen eller rekombineres for at skabe nye vira. I disse tilfælde inficerer vira fra to forskellige arter den samme person eller dyr på samme tid. Dette er kendt som co-infektion.

Derved besidder den nye virus nye egenskaber. Den kan for eksempel være i stand til at inficere mennesker og have nemmere ved at sprede sig fra person til person, hvilket forårsager en pandemi. Da viralstrukturen er så ny, har de fleste mennesker ingen beskyttelse imod den.

Er skældyr årsag til overførsel af coronavirus?

Epidemiologiske undersøgelser afslørede, at mange af de første patienter var eksponeret for dyreliv på Wuhan-markedet i Kina. Dette marked er det største fisk- og skaldyrsmarked i centrum af Kina.

Her udstiller de forskellige arter af flagermus, bisoner, slanger, kinesiske bambusrotter mv. Siden 1. januar 2020 har Wuhan-markedet i Kina være lukket.

De sælger som regel forskellige arter af katte, pindsvin, hunde, fugle og bondegårdsdyr. Disse markeder er kendt som et “wet market“, hvor man traditionelt sælger levende og døde dyr ude i det åbne.

Det er nemt at forestille sig, at blodet og andre kropsvæsker, der stammer fra forskellige dyrearter, udgør en stor smittekilde.

Det er vigtigt at fremhæve, at skældyr ikke var på listen over dyr på markedet. Det skyldes måske især, at kommercialiseringen af dette dyr er forbudt.

Skældyr ude i naturen

Er skældyr årsag til overførsel af coronavirus? Beviser

En gruppe nordamerikanske forskere har gjort en vigtigt opdagelse vedrørende COVID-19. De identificerede en høj lighed af genomsekvenser mellem COVID-19 og et genom af coronavirus rekonstitueret fra en skældyrsdatabase.

En anden gruppe fra University of Hong Kong isolerede vira ved hjælp af væv fra skældyr. Deres analyse af sekvenser af virale genomer afgjorde tilstedeværelsen af to nye coronavira. Disse genomer har en lighed med coronavirus med omtrent 85,5-92,4%.

For nyligt har forskere i Guangzhou, Kina, antydet, at skældyr muligvis er mellemværter for COVID-19 hos mennesker. Denne antydning stammer fra opdagelsen af CoV i skældyr, der ser ud til at være tæt forbundet med COVID-19.

Hvordan gør de det?

Skældyr er de mest smuglede dyr på planten. Dette lille pattedyr er undvigende, har natlige vaner og skællende hud. Desværre er der populære overbevisninger om, at de forskellige dele af kroppen har helenede egenskaber inden for naturmedicin.

Dette gælder især deres skæl, men også deres fostre, knogler og kløer. Er skældyr årsag til overførsel af coronavirus? Hvis det er tilfældet, så skyldes det måden, som mennesker bruger dyret på. 

Fremkomsten af COVID-19 er et glimrende eksempel på det tætte forhold, der eksisterer mellem dyrs og menneskers sundhed, økosystemets tilstand og menneskelige vaner.

I dag er vi klar over, at mange vira har eksisteret i naturlige reservoirer i lang tid. Vi er også klar over, at menneskeaktivitet til dels er skyld i den konstante spredning af vira fra naturlige værter til mennesker og andre dyr. Dette inkluderer moderne landbrugspraksis og urbanisering.

Den mest effektive måde at forhindre viral zoonose på er derfor ved at opretholde barrierer mellem naturlige reservoirer og menneskerne. 

Hvis skældyr virkelig er årsag til overførslen af coronavirus, så kræver håndtering af disse dyr betydelig forsigtighed. Derfor bør deres kommercialisering være strengt forbudt i Kina og resten af verden.

*Vigtig bemærkning: D. 24. februar 2020 kom det frem, at skældyr ikke er årsag til overførsel af coronavirus.